Keluarga

6 Petua Meningkatkan Peluang Kejayaan IVF

Oleh itu tahap Kejayaan program IVF adalah tinggi dan tidak sia-sia, ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh pasangan yang ingin mempunyai anak melalui kaedah ini. Ibu dan ayah, ayuh, ketahui apakah petua itu.

Program IVF atau persenyawaan in vitro (IVF) adalah proses persenyawaan telur oleh sperma di luar badan ibu, iaitu di tabung makmal. Setelah cukup dewasa, embrio dari persenyawaan telur dan sperma akan dimasukkan ke dalam rahim ibu.

Tingkatkan Peluang Kejayaan IVF

Program IVF biasanya memakan masa sekitar 4-6 minggu. Selama ini, Ibu dan Ayah dapat melakukan cara berikut untuk meningkatkan peluang melahirkan bayi melalui IVF:

1. Makan makanan berkhasiat

Perkara pertama yang harus dilakukan oleh Ibu dan Ayah ialah makan makanan berkhasiat yang kaya dengan lemak, protein, dan serat yang baik, seperti susu, ikan, alpukat, kacang-kacangan, dan gandum.

Mengonsumsi makanan berkhasiat berguna untuk menjaga berat badan Ibu dan Ayah, terutama untuk meningkatkan kualiti sperma Ayah. Sekiranya perlu, Ibu dan Ayah juga boleh menjalani diet Mediterranean.

2. Memenuhi keperluan vitamin D

Menurut penyelidikan, wanita yang keperluan vitamin D dipenuhi lebih cenderung berjaya dalam IVF. Sebabnya, vitamin D mempunyai peranan penting untuk menjaga kesihatan ovari.

Ibu dapat memenuhi keperluan vitamin D dengan memakan pelbagai sumber makanan dari vitamin ini, seperti tuna, makarel, keju, hati sapi, dan telur. Selain itu, vitamin D juga dapat dihasilkan oleh tubuh ibu dengan bantuan pendedahan cahaya matahari.

3. Mengamalkan pola tidur yang sihat

Tidur mempunyai pengaruh yang cukup besar dalam meningkatkan peluang kejayaan program IVF. kamu tahu. Cuba tidur selama 7-8 jam sehari. Agar tidak menghadapi masalah tidur, lakukan perkara berikut:

  • Elakkan minum kafein 6 jam sebelum tidur.
  • Berhenti makan 2-3 jam sebelum tidur.
  • Mandi dengan air suam sebelum tidur.
  • Tidur antara jam 9-11 malam, kerana pada jam ini, hormon yang mengatur pembiakan berada di puncaknya.

4. Elakkan menggunakan produk yang mengandungi bahan kimia

Semasa program IVF, ibu disarankan untuk tidak menggunakan produk yang mengandungi bahan kimia tertentu, seperti pewarna kuku yang mengandung formaldehid, serta kosmetik, sabun, atau pelembap yang mengandungi parabens, triclosan, dan benzofenon.

Bahan kimia ini boleh mengganggu kesihatan organ pembiakan ibu dan perkembangan janin masa depan.

5. Elakkan tekanan

Walaupun anda cemas, cubalah untuk tetap tenang dan jangan tertekan semasa proses IVF. Menurut penyelidikan, tekanan yang dirasakan oleh ibu hamil boleh menghalang proses pembiakan.

Untuk mengelakkan tekanan, anda boleh mempercayai mengunjungi rakan atau keluarga terdekat, mencatat buku harian, melakukan hobi dan memanjakan diri, pergi bersantai bersama Ayah, atau berlatih teknik bersantai, seperti yoga dan meditasi.

6. Bukan sayarokok

Tabiat merokok yang dilakukan oleh ibu dan ayah dapat mengurangkan kemungkinan kejayaan program IVF, kerana merokok dapat mengurangkan kualiti telur dan sperma.

Selepas pemindahan embrio, anda perlu menunggu sekitar 10-14 hari sebelum mendapat keputusan ujian kehamilan. Selama tempoh menunggu ini, anda disarankan untuk tidak melakukan banyak aktiviti untuk meningkatkan peluang anda hamil.

Program IVF bukanlah perkara yang mudah dilakukan. Selain harus mengeluarkan banyak wang, Ibu dan Ayah juga perlu menjaga kesihatan fizikal dan mental agar kadar kejayaannya lebih tinggi.

Lakukan beberapa petua di atas agar program IVF berjaya, agar pengorbanan yang dilakukan Ibu dan Ayah untuk mendapatkan bayi tidak sia-sia. Jangan lupa, tanyakan kepada pakar obstetrik secara terperinci mengenai cara lain yang perlu dilakukan agar peluang kejayaan program ini dapat lebih besar.