Keluarga

Petua Mudah Untuk Menjadi Ibu Bahagia

Sibuk mengurus rumah, bekerja, dan mengurus anak-anak kadang-kadang membuat beberapa ibu terjebak dalam rutin, sehingga mereka lupa untuk membahagiakan diri sendiri dan menjadi tertekan. Ayuh, Ibu, pertimbangkan petua berikut untuk menjadi ibu yang bahagia.

Keluarga yang bahagia bermula dengan ibu yang bahagia. Mungkin ungkapan ini benar kerana tekanan yang dialami oleh ibu boleh "menular" kepada ahli keluarga yang lain. Inilah sebab mengapa perasaan ibu dapat tercermin dalam tingkah laku anak. Di samping itu, ibu bapa yang mengalami tekanan akan menjadi tidak peka dan tidak responsif terhadap keperluan anak-anak mereka.

Jadilah Ibu yang Bahagia

Ibu pasti mengalami tekanan dalam mengurus kerja pejabat dan rumah. Perkara di bawah boleh menjadi panduan bagi anda untuk tetap merasa bahagia walaupun anda sibuk menjalankan dua peranan:

1. Tidak semua nasihat mesti dilakukan

Penting untuk memberi diri anda pelbagai maklumat. Namun, terlalu banyak mendengar pendapat orang lain sebenarnya boleh membuat anda tidak mempercayai pilihan dan keputusan anda sendiri.

Ibu perlu sedar bahawa tidak ada satu langkah yang pasti betul bagi setiap anak. Walaupun telah menghadiri seminar dan membaca banyak buku keibubapaan, Anda masih perlu mempercayai naluri dan pengalaman anda sendiri dalam menentukan apa yang sesuai untuk si kecil anda.

2. Dengarkan, tetapi jangan ambil hati

Bila-bila masa dan di mana sahaja, anda pasti akan mendengar orang lain memberi komen mengenai apa yang kurang atau salah mengenai cara anda membesarkan anak-anak anda. Komen ini boleh menyakitkan dan membuat anda meragui kemampuan ibu bapa anda sendiri.

Ingat, tidak semua komen perlu didengarkan. Isi mana yang membina. Sekiranya komen itu hanya sekadar kesenangan, anda boleh mengabaikannya atau menjawab "ya", supaya komen itu selesai dengan cepat. Lebih baik anda fokus pada cara terbaik untuk membesarkan anak kecil anda.

4. Ibu yang sibuk, anak yang berdikari

Anda tidak perlu merasa bersalah jika anda tidak mempunyai banyak masa dengan si kecil anda, seberapa banyak yang anda mahukan. Anak-anak ibu yang bekerja terbukti lebih berdikari, lebih bahagia, berjaya di tempat kerja, dan memperoleh pendapatan yang lebih tinggi.

Dengan petunjuk yang jelas, mereka dapat mengajar diri mereka untuk melakukan pelbagai kerja rumah yang sederhana. Pastikan anda meluangkan masa di antara tempat kerja, untuk menyampaikan keprihatinan anda dengan bertanya bagaimana keadaannya dan keadaannya.

4. "Main" mengikut peraturan

Bersikap fleksibel dengan peraturan itu sebenarnya dapat menyenangkan ibu bapa dan anak-anak. Ibu boleh memberi rawatan khas agar si kecil berasa santai pada waktu tertentu. Contohnya, anak kecil anda boleh tidur selepas jam 9 malam pada hujung minggu, atau mendapat waktu bermain tambahan permainan jika anda membantu menyapu rumah.

5. Susun semula keutamaan

Mengatur bagaimana kita menghabiskan masa memainkan peranan penting dalam kebahagiaan kamu tahu. Anda boleh berusaha mencari cara untuk meluangkan lebih banyak masa bersama keluarga.

Sebagai contoh, bukannya menghabiskan berjam-jam menyeterika pakaian, bagaimana pula kadang-kadang menyerahkannya kepada perkhidmatan dobi jadi anda boleh menonton filem kanak-kanak dengan si kecil?

6. Luangkan masa untuk diri sendiri

Ibu tidak perlu takut atau teragak-agak untuk meminta pertolongan dari pengasuh anak, saudara-mara, atau rakan-rakan untuk menjaga anak anda ketika anda perlu keluar. Percaya okey, meluangkan masa untuk diri sendiri dapat membuat anda merasa segar, sihat, dan lebih bersedia untuk menjaga anak anda lagi.

Untuk menjadi ibu yang bahagia, anda perlu ingat untuk tidak selalu memperhatikan apa yang orang lain katakan. Juga, biasakan untuk mengatakan perkara positif kepada diri sendiri daripada terus mengkritik dan menyalahkan diri sendiri. Ingatlah, jika anda gembira, si kecil anda juga akan gembira.