Keluarga

Cara menjaga bayi dalam 1000 hari pertama

Seribu hari pertama kehidupan adalah tempoh keemasan bagi anak-anak. Bermula dari proses pembuahan hingga si kecil berumur sekitar dua tahun, tempoh ini adalah masa yang penting untuk pertumbuhan fizikal dan perkembangan mental anak-anak. Dalam 1,000 hari pertama, bukan sahaja pemakanan dan rangsangan perlu dipertimbangkan, bagaimana menjaga bayi juga harus menjadi perhatian ibu bapa.

Seribu hari pertama kehidupan anak adalah tempoh untuk memaksimumkan kesihatan dan perkembangan anak. Pemakanan yang betul semasa kehamilan dan menyusui, serta makanan pelengkap, telah terbukti memberi kesan besar kepada pertumbuhan dan perkembangan anak, serta mengurangkan risiko penyakit, baik untuk anak dan ibu.

Risiko penyakit dapat dicegah melalui pemberian nutrisi yang tepat, dan juga melalui kesedaran tentang kebersihan. Dalam menjaga kebersihan atau kebersihan, ibu bapa perlu memperhatikan cara menjaga bayi dengan betul.

Petua Merawat Bayi dalam 1000 Hari Pertama yang Penting untuk Tahu

Menjaga kebersihan bayi anda akan membantu mencegah penyakit dan mengajar tabiat baik sejak usia dini. Sekiranya anak itu sering sakit, pertumbuhan dan perkembangannya juga dapat terganggu.

Inilah cara menjaga bayi dalam 1000 hari pertama kehidupan:

 • mandi

  Bayi yang baru lahir sebenarnya cukup dimandikan dengan air suam. Sekiranya sabun diperlukan, pilih sabun ringan yang diformulasikan khas untuk bayi. Penting untuk memilih sabun bayi khas kerana kulit bayi sangat sensitif, jadi mereka lebih terdedah kepada masalah kulit dan kerengsaan. Bersihkan lipatan ketiak, pangkal paha, leher, dan kulit dengan bersih.

 • Menjaga kebersihan bahagian badan

  Kebersihan gigi juga mesti dijaga sejak usia dini. Anda boleh menggosok gigi dan gusi bayi anda sejak pertama kali giginya meletus.

  Akhir sekali, jangan lupa menggunting kuku dengan kerap. Lakukan selepas mandi, kerana pada masa ini kuku akan lebih lembut sehingga lebih mudah dipotong.

 • Menukar lampin

  Bersihkan kulit pangkal paha dari depan ke belakang untuk mengelakkan jangkitan saluran kencing, cukup gunakan kapas atau tisu yang telah dibasahi dengan air. Biarkan kering atau tepuk kering dengan lembut menggunakan tuala. Seterusnya, sapukan krim yang dirumus khas untuk mencegah dan merawat ruam lampin.

 • Menjaga kebersihan pakaian bayi

  Semasa membeli pakaian baru untuk bayi anda, cuci sebelum memakainya. Mencuci pakaian bayi akan menghilangkan kotoran, sisa kimia, atau debu yang boleh merengsakan kulit bayi. Sebaiknya gunakan pencuci khas yang diformulasikan untuk kulit sensitif bayi. Sekiranya anda menggunakan bahan pencuci biasa, dikhuatiri formula itu terlalu keras sehingga boleh membuat kulit bayi gatal dan meradang.

 • Menjaga kebersihan peralatan makan bayi

  Membasuh peralatan makan bayi, seperti perentak dan botol, memerlukan rawatan khas. Peralatan makan bayi mesti dijaga kebersihannya, untuk mencegah bakteria dan virus masuk ke dalam tubuh si Kecil, memandangkan sistem ketahanannya masih lemah. Bersihkan botol bayi dengan bersih menggunakan sabun khas untuk peralatan makan bayi. Produk ini secara amnya mempunyai formulaGred makanan, supaya jika masih ada sisa pembersih dan ditelan oleh bayi, ia tidak akan membahayakan kesihatannya.

  Anda juga boleh menggunakan berus botol sehingga tidak ada sisa susu. Selepas itu, sterilkan dengan mendidih, menggunakan ketuhar gelombang mikro, atau menguap menggunakan pensteril elektrik.

Terdapat empat perkara yang mesti dilakukan oleh ibu bapa untuk bayi mereka selama 1.000 hari pertama kehidupan, termasuk pemenuhan pemakanan untuk ibu dan bayi, penyusuan susu ibu secara eksklusif selama enam bulan, rangsangan pertumbuhan dan perkembangan bayi, dan pemeliharaan kebersihan. Selain itu, jangan lupa untuk menjaga jadual imunisasi anak kecil anda untuk mengelakkan mereka daripada jatuh sakit.

Penting untuk menjaga kebiasaan baik ini kerana ia merupakan pelaburan untuk kesihatan anak di masa depan. Sekiranya anda sukar merawat bayi anda, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan nasihat terbaik.