Kesihatan

Tummy Tuck, Inilah Yang Harus Anda Ketahui

Tummy tuckatau abdominoplasty adalah prosedur untuk membuang kulit dan lemak berlebihan di perut. Perut perut Ia juga dilakukan untuk menegangkan otot perut,supaya perut kelihatan lebih ramping.

Perut perut berbeza dengan prosedur sedot lemak atau sedot lemak. Selain membuang lemak, perut buncit Ia juga dapat menghilangkan kulit berlebihan. Sementara sedot lemak hanya menghilangkan simpanan lemak, tanpa membuang kulit berlebihan.

Petunjuk Tummy Tuck

Perut perut boleh menjadi pilihan bagi seseorang yang pernah gemuk, tetapi masih mempunyai lemak berlebihan dan kulit kendur di perut dan di sekitarnya. Pembedahan ini juga boleh menjadi alternatif bagi wanita dengan kulit yang kendur dan otot perut setelah beberapa kelahiran.

Perut perut juga boleh dilakukan untuk orang yang baru melakukan sedot lemak atau sedot lemak. Ini kerana prosedur sedot lemak hanya membuang lemak di bawah kulit, tetapi tidak menghilangkan kulit berlebihan.

Perlu diingat, tidak semua orang dapat hidup perut buncit, terutamanya orang dengan keadaan berikut:

 • Merancang untuk hamil lagi
 • Merancang untuk menurunkan berat badan secara drastik
 • Telah menjalani pembedahan perut yang menyebabkan banyak tisu parut
 • Menghidap penyakit kronik, seperti penyakit jantung atau diabetes
 • Mempunyai indeks jisim badan (BMI) lebih daripada 30

AmaranTummy Tuck

Perut perut atau abdominoplasty bukanlah prosedur untuk menurunkan berat badan. Prosedur ini hanya disyorkan pada orang yang mempunyai indeks jisim badan yang sihat (BMI). Bagi orang yang gemuk, doktor akan mencadangkan cara lain untuk menurunkan berat badan dengan selamat dan berkesan.

SebelumTummy Tuck

Sebelum menjalani perut buncit, pesakit harus terlebih dahulu berunding dengan doktor.

Semasa sesi perundingan, doktor akan bertanya mengenai sejarah perubatan, ubat-ubatan atau suplemen yang diambil, dan adakah pesakit mempunyai alergi terhadap ubat-ubatan tertentu. Selepas itu, doktor akan menerangkan tentang faedah dan risiko yang mungkin timbul setelah menjalani rawatan perut buncit.

Doktor juga akan menasihatkan pesakit untuk melakukan perkara berikut:

 • Jaga diet seimbang dan elakkan diet yang terlalu ketat
 • Berhenti merokok, kerana merokok boleh menghalang proses penyembuhan dan meningkatkan risiko kerosakan tisu
 • Berhenti mengambil aspirin, ubat anti-radang bukan steroid, dan suplemen herba, yang dapat meningkatkan risiko pendarahan
 • Kekalkan berat badan sekurang-kurangnya 1 tahun sebelum menjalani perut buncit
 • Minta keluarga memandu pulang dan menemani sekurang-kurangnya satu malam selepas pembedahan
 • Mengambil ubat antikoagulan untuk mengelakkan pembekuan darah

Pada hari di mana anda mahu hidup perut buncit, doktor akan memeriksa terlebih dahulu suhu badan pesakit, tekanan darah, tahap oksigen, nadi, dan kadar pernafasan. Doktor juga boleh melakukan ujian jumlah darah dan tahap elektrolit yang lengkap untuk memastikan pesakit tidak mengalami jangkitan atau penyakit lain.

Prosedur Tummy Tuck

Prosedur perut buncit bermula dengan pemberian anestesia umum, sehingga pesakit tidur dan tidak merasa sakit semasa operasi. Doktor juga boleh memberi anda ubat penenang dan penghilang rasa sakit.

Terdapat beberapa jenis operasi perut buncit Apa yang boleh dilakukan oleh pakar bedah plastik adalah:

Perut perut separa atau abdominoplasti mini

Perut perut Pembedahan separa dilakukan pada pesakit yang mempunyai simpanan lemak sedikit atau kulit berlebihan di bawah pusar. Berikut adalah langkah-langkah yang dilakukan dalam prosedur: perut buncit Sebahagian:

 • Membuat sayatan di sepanjang bahagian bawah perut
 • Memisahkan lapisan kulit dari dinding perut di bawah pusar
 • Menyingkirkan lemak dan kulit yang berlebihan
 • Menyatukan semula kulit yang tersisa dengan jahitan

Perut perut jumlah atau abdominoplasty lengkap

Perut perut Jumlah dilakukan pada pesakit yang ingin memperbaiki keseluruhan bentuk perut. Berikut adalah langkah-langkah yang dilakukan dalam prosedur: perut buncit jumlah:

 • Buat sayatan di atas kawasan rambut kemaluan, mengikuti kontur tulang pinggul
 • Buat sayatan kedua untuk memisahkan pusar dari tisu sekitarnya
 • Memisahkan lapisan kulit dari dinding perut, kemudian mengetatkan otot perut dan membuang lemak dan kulit yang berlebihan
 • Buat lubang pusar pada kulit baru, kemudian gabungkan kulit yang tersisa dengan jahitan

Sebagai tambahan kepada dua jenis prosedur perut buncit Di atas, terdapat juga prosedur yang disebut abdominoplasty circumferential. Perut perut Jenis ini dilakukan untuk menghilangkan lebihan lemak dan kulit di perut, pinggang, dan punggung. Secara amnya, keseluruhan prosedur perut buncit berlangsung antara 2-5 jam.

Selepas Tummy Tuck

Selepas operasi perut buncit Setelah selesai, sayatan akan dijahit dan ditutup dengan pembalut. Tiub kecil juga akan diletakkan di kawasan di mana sayatan dibuat untuk mengumpulkan darah atau cecair yang keluar. Semasa tiub di tempatnya, pesakit harus mengambil antibiotik untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Untuk mengelakkan pembentukan gumpalan darah di kawasan pembedahan, pesakit disarankan untuk berjalan lebih kerap setelah pembedahan. Sekiranya diperlukan, doktor boleh menetapkan ubat penipisan darah.

Pesakit mungkin merasa sakit di bahagian perut selepas operasi. Untuk mengatasinya, doktor akan menetapkan ubat sakit. Doktor juga akan meminta pesakit memakai korset khas untuk mempercepat pemulihan dan mengurangkan bengkak.

Selain itu, pesakit juga akan diminta untuk tidak melakukan aktiviti yang memberi tekanan pada perut, seperti membongkokkan badan ke depan atau ke belakang secara tiba-tiba.

Proses pemulihan selepas pembedahan perut buncit biasanya mengambil masa sekitar 6 minggu. Semasa tempoh penyembuhan, pesakit harus memeriksa keadaannya secara berkala kepada doktor.

Komplikasi Tummy Tuck

Seperti operasi lain, perut buncit juga berisiko mendapat komplikasi. Beberapa komplikasi yang boleh berlaku akibat perut buncit adalah:

 • Pembentukan tisu parut atau parut kekal
 • Penumpukan cecair di bawah kulit (seroma)
 • Perubahan sensasi pada kulit perut
 • Proses penyembuhannya cukup lama
 • Kerosakan atau kematian tisu pada kulit perut

Walaupun jarang berlaku, perut buncit Ia juga boleh menyebabkan jangkitan, pembekuan darah, dan pendarahan di bawah lipatan kulit.