Keluarga

Ayuh, Lihat Petua Berenang Selamat dengan Anak-anak

Berenang mungkin merupakan salah satu aktiviti yang paling digemari oleh kanak-kanak. Walaupun menyeronokkan, Ibu dan Ayah harus selalu berwaspada dalam menemani anak anda berenang, agar dia dapat menikmati aktiviti ini dengan selamat.

Berenang bermanfaat untuk dan menyokong pertumbuhan anak-anak. Namun, ketika berenang anak-anak lebih berisiko mengalami kecederaan akibat tergelincir atau lemas. Oleh itu, Ibu dan Ayah perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara yang berkaitan dengan keselamatan berenang dengan anak kecil anda.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Berenang dengan Anak-Anak

Perkara pertama yang perlu dilakukan oleh ibu bapa adalah memastikan keselamatan kolam renang. Periksa sama ada terdapat penyelia di sekitar kolam renang (Penyelamat), kerana mereka umumnya dilengkapi dengan peralatan untuk memberi pertolongan sekiranya berlaku kemalangan di dalam air.

Kemudian, perhatikan kedalaman kolam. Pastikan kolam renang tempat anak anda berenang mempunyai kedalaman yang selamat untuk anak-anak.

Di samping itu, terdapat beberapa petua lain yang boleh dilakukan oleh ibu bapa, supaya anak-anak mereka dapat berenang dengan selamat dan selesa, iaitu:

1. Sentiasa menemani anak

Pastikan Ibu dan Ayah sentiasa berada di sekitar Si Kecil, ya. Walaupun ada penyelia kolam renang, jangan sekali-kali membiarkan anak berenang sendirian.

Sekiranya anak kecil anda berumur di bawah 4 tahun, pastikan Ibu dan Ayah sentiasa memegang tangan semasa berenang. Ini perlu dilakukan, walaupun dia sudah cukup pandai berenang.

2. Pastikan anak menggunakan jaket keselamatan

Sebelum turun ke kolam renang, ibu bapa perlu meletakkan pelampung di badan anak untuk mengurangkan risiko lemas. Ukuran dan jenis pelampung juga dapat disesuaikan mengikut ukuran dan usia badan anak. Bagi kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, ibu bapa juga boleh memakai pelampung leher.

3. Elakkan membawa mainan ke kolam

Agar anak-anak selamat semasa berenang, ibu bapa disarankan untuk tidak membiarkan mereka membawa mainan ke kolam renang. Dikhuatiri dia akan tergelincir atau jatuh ketika ingin mengambil mainan itu. Sebagai alternatif, Ibu dan Ayah dapat meletakkan Little One sebagai pelampung dengan bentuk yang menarik.

4. Pelajari teknik pernafasan buatan (CPR)

Ibu bapa juga harus mempelajari teknik pernafasan buatan atau bantuan pernafasan (CPR) dalam jangkaan mati lemas. Teknik pernafasan buatan berguna untuk memberi pertolongan cemas kepada anak yang lemas untuk kembali sedar dan bernafas.

Untuk mengurangkan risiko anak lemas, ibu bapa dapat mengajarnya cara berenang dengan betul sejak usia dini. Tujuannya adalah agar kanak-kanak lebih memahami keadaan di kolam renang agar mereka memahami cara berenang dengan selamat.

Jadi, jangan risau mengambil anak kecil anda berenang, okey? Pastikan Ibu dan Ayah memperhatikan petua di atas. Sekiranya anak anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa, seperti epilepsi, asma, atau penyakit jantung kongenital, anda harus berjumpa dengan pakar pediatrik terlebih dahulu sebelum membawanya berenang.