Kesihatan

Pentingnya Vaksinasi Meningitis Meningokokus untuk Jemaah Haji dan Umrah

Sebelum menunaikan haji atau umrah, jemaah haji diwajibkan menjalani vaksinasi meningokokus. Untuk mengetahui sebab-sebab di sebalik pentingnya melakukannya, mari kita lihat artikel ini.

Jemaah Haji dan Umrah diminta menjalani vaksinasi meningokokus sebelum menuju ke tanah suci. Vaksinasi ini dilakukan di tempat yang ditentukan, seperti puskesmas, rumah sakit, atau kantor kesehatan pelabuhan.

Ramai pemuja masih mempersoalkan pentingnya vaksinasi ini. Tidak sedikit juga yang berpendapat bahawa vaksinasi meningokokus meningitis hanya dilakukan untuk mendapatkan Sijil Vaksinasi Antarabangsa (Sijil Vaksinasi Antarabangsa/ ICV) sebagai syarat membuat visa, dan dapat dilakukan kapan saja.

Mengenali Meningitis Meningokokus

Meningitis meningokokus adalah meningitis kerana jangkitan bakteria Neisseria meningitidis. Bakteria ini biasanya menyebabkan ARI, tetapi jika memasuki aliran darah dan dibawa ke otak, ia boleh menyebabkan meningitis.

Bakteria N. meningitidis disebarkan melalui percikan air liur, misalnya ketika orang yang dijangkiti bersin atau batuk, yang kemudian disedut oleh orang lain. Penyebaran lebih berisiko di kalangan orang-orang yang berkumpul di dekat, seperti di jemaah Haji atau Umrah.

Setelah dijangkiti meningitis meningokokus, pesakit boleh mengalami gejala dalam 2-10 hari. Beberapa simptomnya adalah:

  • Demam panas
  • Leher yang tegang
  • Pening dan sakit kepala
  • Ruam merah pada kulit
  • Mudah dipukau
  • Muntah mual
  • Kejang
  • Kekeliruan atau kehilangan kesedaran (koma)

Sekiranya tidak segera dirawat, meningitis meningokokus berisiko menyebabkan komplikasi serius, seperti kerosakan otak, buta, pekak, sepsis, dan bahkan kematian.

Kepentingan Vaksinasi Meningitisokokus

Vaksinasi ini perlu dilakukan kerana meningitis meningokokus sangat berbahaya. Semasa menunaikan haji, jemaah haji dari seluruh dunia (lebih dari 180 negara) akan berkumpul di tanah suci. Ini menyebabkan risiko terkena bakteria semasa beribadat sangat tinggi, terutama jika anda pergi tanpa vaksinasi.

Vaksinasi adalah salah satu upaya untuk melindungi kesehatan Haji yang dinyatakan dalam Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 62 Tahun 2016 tentang pelaksanaan kesehatan Haji.

Peruntukan ini adalah tindak lanjut dari Memorandum Diplomatik Kedutaan Besar Kerajaan Arab Saudi di Jakarta No. 211/94/71/577 bertarikh 1 Jun 2006. Bahawa setiap pendatang baru ke Arab Saudi, termasuk jemaah Haji / Umrah dan pekerja, perlu menjalani vaksinasi meningitis quadrivalent. (ACYW135). Ini bermaksud, kedutaan Arab Saudi hanya akan mengeluarkan visa perjalanan ke negara itu jika ada kad ICV yang diperoleh setelah jemaah haji melakukan vaksin.

Vaksinasi meningokokus meningitis diberikan selewat-lewatnya 14 hari atau kira-kira 2-3 minggu sebelum berlepas. Berdasarkan penyelidikan, kekebalan terhadap jangkitan meningokokus dapat terbentuk dalam waktu sekitar sebulan setelah vaksinasi. Sekali lagi, bagi anda yang berhasrat untuk pergi ke tanah suci Mekah, sila berjumpa doktor di pusat kesihatan atau hospital yang ditetapkan, untuk menjalani vaksinasi ini.

Ditulis oleh:

dr. Meristika Yuliana Dewi