Keluarga

Menggunakan Cervical Mucus sebagai Kaedah Kontraseptif Semula Jadi

Semasa tempoh subur, tubuh wanita memberikan beberapa isyarat yang dapat dilihat. Salah satu isyaratnya dilihat pada perubahan lendir serviks. Perubahan tekstur dan warna lendir serviks kemudian dapat digunakan sebagai sumber maklumat mengenai kaedah kontraseptif semula jadi.

Serviks atau juga sering disebut serviks berada di bahagian bawah rahim, mempunyai bentuk silinder dengan panjang sekitar 4 sentimeter. Serviks mempunyai peranan penting dalam merancang atau mengelakkan kehamilan, kerana organ ini adalah saluran yang menghasilkan lendir serviks yang akan membantu membawa sperma ke telur.

Perubahan Tekstur Lendir serviks

Untuk memeriksa tekstur lendir serviks dapat dilakukan dengan memasukkan jari yang bersih ke dalam vagina hingga sampai ke serviks, atau mengelap kawasan intim menggunakan kertas tandas. Selain itu, lendir serviks juga boleh muncul pada seluar dalam yang dipakai. Untuk memeriksa tekstur lendir, sebarkan di antara dua jari. Selain tekstur, lendir serviks juga dapat dikenali dengan warnanya.

Perubahan tekstur lendir serviks sebagai ciri masa subur dapat dikenali dari beberapa fasa, iaitu:

  • Sebelum tempoh subur

    Serviks tidak mengeluarkan lendir sehingga seorang wanita akan merasa kering di organ intimnya.

  • masa subur-ubur

    Pada awal masa subur wanita, lendir serviks berwarna putih atau berwarna krim dengan tekstur yang sedikit tebal dan licin, tetapi mudah pecah apabila diregangkan di antara dua jari. Apabila tempoh subur optimum, lendir serviks akan kelihatan lebih tipis dan berair dengan jumlah yang lebih besar. Ia boleh dicirikan oleh warna yang jelas atau menetes di antara jari seperti putih telur. Tekstur ini paling baik untuk menyokong kehamilan, kerana ia akan membantu sperma bergerak ke arah rahim.

  • Selepas tempoh subur

    Pada masa ini, lendir serviks tidak lagi basah atau licin, tetapi mempunyai tekstur tebal dan terasa seperti losyen dengan warna putih susu atau kekuningan. Semakin hampir dengan haid, lendir serviks akan lebih melekit yang akan menyukarkan sperma bergerak ke telur di rahim.

Kaedah Kontraseptif Semula Jadi dengan Memerhatikan Cervical Mucus

Dengan memerhatikan corak lendir serviks antara kitaran haid, pasangan dapat menentukan kapan waktu yang tepat untuk melakukan hubungan seks untuk merancang atau mengelakkan kehamilan.

Bagi pasangan yang merancang kehamilan, melakukan hubungan seks dalam tempoh subur yang diketahui dari tekstur lendir serviks adalah nipis dan berair. Sebaliknya, elakkan masa-masa ini untuk melakukan hubungan seks tanpa kontrasepsi bagi pasangan yang ingin mengelakkan kehamilan.

Salah satu kelemahan kaedah lendir serviks untuk kontrasepsi adalah ketepatan dalam memeriksa lendir serviks dan menahan diri dari hubungan seksual tanpa perlindungan pada waktu-waktu tertentu. Kaedah ini juga tidak dapat mencegah jangkitan menular seksual. Di samping itu, sesetengah wanita mungkin merasa pelik atau tidak selesa untuk memeriksa lendir serviks.

Sementara itu, kelebihan menggunakan lendir serviks sebagai kaedah kontraseptif adalah risiko minimum untuk kesihatan. Sekiranya dilakukan dengan betul, kadar kejayaannya cukup tinggi, hanya sekitar 3 wanita hamil daripada 100 wanita yang menggunakan lendir serviks sebagai kaedah kontrasepsi semula jadi. Juga, kaedah ini tidak mahal kerana tidak memerlukan alat atau kos khas.

Untuk kejayaan kaedah kontraseptif menggunakan lendir serviks, periksa dengan teliti. Sekiranya perlu, perhatikan corak lendir serviks beberapa bulan sebelum benar-benar menggunakannya sebagai kaedah kontrasepsi. Dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai doktor umum atau pakar obstetrik.