Keluarga

Rasa Sakit Kepala Selepas Bersalin? Inilah punca dan cara mengatasinya

Di sebalik perasaan gembira kerana bayi telah dilahirkan ke dunia, tidak sedikit wanita yang mengadu sakit kepala setelah melahirkan. Keadaan ini umumnya tidak berbahaya, tetapi ia juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan. Ayuh, kenal pasti punca dan cara mengatasinya.

Sebanyak 40% wanita mengadu sakit kepala selepas melahirkan. Biasanya, keadaan ini berlaku pada 6-8 minggu pertama selepas bersalin. Sensasi sakit kepala berbeza-beza, seperti tekanan, ketegangan, tusukan, atau berdenyut, dan dapat dirasakan di seluruh kepala atau hanya di satu sisi.

Punca Sakit Kepala Selepas Bersalin

Setelah melahirkan, hormon estrogen dalam badan dapat menurun dengan ketara. sekarangPenurunan tahap hormon ini boleh mencetuskan sakit kepala.

Kecenderungan untuk mengalami sakit kepala setelah melahirkan boleh berlaku dalam keluarga. Namun, jika anda sering mengalami sakit kepala sebelum melahirkan, selepas itu anda juga akan cenderung mengalami ini.

Selain itu, terdapat beberapa perkara lain yang boleh mencetuskan sakit kepala setelah melahirkan, termasuk:

  • Keletihan
  • Kurang tidur
  • Dehidrasi kerana tidak minum secukupnya semasa menyusu
  • Kesan sampingan anestetik yang digunakan semasa melahirkan anak
  • Faktor persekitaran, misalnya udara terlalu sejuk
  • Penghentian penggunaan kafein secara tiba-tibapengambilan kafein)
  • Kemurungan selepas bersalin

Sakit kepala selepas melahirkan juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan, mulai dari ringan, seperti alergi dan sinusitis, hingga parah, seperti preeklampsia, meningitis, dan penyumbatan urat di otak.

Cara Mengatasi Sakit Kepala Selepas Bersalin

Sakit kepala selepas melahirkan anak tentu boleh mengganggu aktiviti anda sebagai ibu. Selain membuat anda tidak selesa, anda boleh kehilangan tumpuan untuk menjaga anak anda. Namun, anda tidak perlu risau. Sekiranya sakit kepala masih terasa ringan, berikut adalah petua untuk mengatasinya:

1. Dapatkan masa rehat yang mencukupi

Merawat bayi yang baru lahir anda pasti memerlukan banyak masa Ibu. Namun, jangan biarkan Ibu terlepas waktu rehat, okey? Cuba tidur ketika si kecil tidur. Anda juga boleh meluangkan waktu tidur sekitar 30 minit untuk mengisi semula tenaga anda.

Juga, jauhkan telefon anda dan matikan lampu dan TV untuk tidur malam yang lebih nyenyak. Kaedah ini akan membuatkan sakit kepala yang anda rasa beransur hilang.

2. Pengambilan makanan sihat dan pengambilan cecair yang mencukupi

Agar badan lebih bertenaga dan sakit kepala mereda, pastikan anda selalu makan makanan yang sihat, seperti telur, ikan, daging, sayur-sayuran, dan buah-buahan. Anda juga boleh makan makanan ringan yang manis untuk meningkatkan kadar gula dalam darah, terutamanya jika anda terlambat makan.

Jangan lupa minum banyak air, ok? Pengambilan cecair yang mencukupi akan menjadikan badan sentiasa terhidrat dan menghilangkan sakit kepala yang menjengkelkan.

3. Kurang minum kafein

Sakit kepala boleh berlaku kerana saluran darah di otak melebar. sekarang, kafein mempunyai keupayaan untuk menyempitkan saluran darah. Jadi, pengambilan kafein dapat membantu melegakan sakit kepala anda.

Buat secawan kopi atau teh panas di luar rehat Ibu. Namun, pastikan anda tidak terlalu banyak minum kafein, okey? Hadkan 1-2 cawan kopi atau 2-3 cawan teh setiap hari.

4. Gunakan kompres panas atau sejuk

Kompres panas atau sejuk adalah kaedah yang mudah dan senang untuk mengatasi sakit kepala setelah melahirkan. Untuk melakukan ini, celupkan tuala dengan air suam atau sejuk, masukan air, kemudian letakkan tuala di kepala sehingga anda merasa lebih selesa.

5. Lakukan aktiviti yang anda suka

Luangkan masa mama buat saya masa. Lakukan aktiviti apa sahaja yang anda suka, misalnya, mandi air panas, membaca buku, bersenam, berjalan-jalan santai, atau berbual dengan rakan.

Ini akan menjadikan badan anda lebih santai dan mengurangkan ketegangan otot, sehingga sakit kepala dapat mereda.

6. Mengambil dadah

Ibu boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit untuk merawat sakit kepala setelah melahirkan. Namun, berhati-hatilah kerana tidak semua ubat selamat untuk dimakan oleh ibu yang sedang menyusukan bayi.

Penghilang rasa sakit yang selamat untuk ibu menyusu termasuk naproxen, paracetamol, dan ibuprofen. Sebelum menggunakan ubat, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

Walaupun umumnya tidak berbahaya, sakit kepala selepas melahirkan tidak boleh diabaikan. Seperti disebutkan di atas, sakit kepala setelah melahirkan juga dapat disebabkan oleh masalah kesihatan yang serius.

Sekiranya langkah di atas tidak melegakan sakit kepala anda, atau sakit kepala anda disertai oleh gejala lain, seperti muntah, demam, leher kaku, penglihatan kabur, atau sawan, segera berjumpa doktor.