Keluarga

Ayuh, Latih Bayi untuk Tidur Sendiri dengan Kaedah Ferber

Sebilangan besar ibu bapa akan risau sekiranya mereka membiarkan bayi mereka tidur sendirian di biliknya. Walau bagaimanapun, bayi sebenarnya boleh diajar tidur sendiri. kamu tahu. Kaedah ini dipanggil kaedah Ferber.

Kaedah Ferber adalah kaedah melatih bayi tidur sendiri ketika mereka merasa mengantuk atau kembali tidur setelah bangun di tengah tidur mereka. Kaedah ini pertama kali diciptakan oleh pakar pediatrik bernama Richard Ferber.

Selain dapat membuat bayi dapat tidur sendiri, menerapkan kaedah Ferber juga dapat membuat bayi tidur lebih nyenyak sepanjang malam, mudah tertidur ketika terbangun, dan mempunyai pola tidur biasa.

Di samping itu, kaedah ini juga boleh bermanfaat bagi Ibu. Corak tidur anak kecil anda yang menjadi teratur dan lebih tenang sepanjang malam dapat memberi anda waktu rehat yang cukup dan berkualiti. Dengan cara itu, anda juga dapat mengelakkan keletihan dan tekanan.

Inilah Cara Memohon Kaedah Ferber

Ibu telah mula dapat menggunakan kaedah Ferber ketika Si Kecil berusia 6 bulan. Pada usia ini, bayi dianggap bersedia secara fizikal dan mental untuk tidur sendirian di biliknya. Di samping itu, anak kecil anda tidak lagi memerlukan makanan di tengah malam seperti ketika dia masih minum susu ibu secara eksklusif.

Kaedah Ferber dilakukan dengan membiarkan bayi cuba tidur sendiri sehingga dia terbiasa dan merasa selamat di dalam biliknya. Dengan kata lain, ketika dia memanggilmu menangis, jangan segera datang kepadanya.

Namun, ini tidak bermaksud bahawa anda benar-benar meninggalkan si kecil sehingga pagi, ya. Semasa dia menangis, Ibu masih perlu menghampirinya, tetapi tidak segera dan ada hadnya.

Inilah cara untuk melaksanakan kaedah Ferber:

1. Buat jadual dan ritual waktu tidur biasa

Tetapkan waktu tidur yang sama setiap hari dan terapkan rutin tidur untuk si kecil anda, misalnya membaca buku, menyanyikan lagu, atau memberi dia urutan lembut di punggung, lengan dan kaki si kecil. Pastikan juga dia memakai pakaian tidur yang selesa dan lampin baru, OK?

2. Letakkan bayi di atas katil

Setelah melakukan rutin sebelum tidur, letakkan anak kecil anda di tempat tidurnya. Matikan lampu bilik utama dan jadikan bilik senyaman dan senyap mungkin. Selepas itu, tinggalkan dia sendiri di biliknya.

3. Jangan pergi ke bayi semasa dia menangis

Apabila si kecil menangis, tunggu sebentar sebelum melihat keadaannya. Pada malam pertama kaedah ini diterapkan, biarkan si kecil menangis selama 3-5 minit sebelum mendekatinya.

4. Hadkan lawatan dan hubungan dengan anak-anak

Semasa menghampirinya, tenangkan si kecil dengan menepuk lembut badannya atau membisikkan kata-kata yang dapat membuatnya lebih tenang, misalnya "Tidur lagi, ayuh. Ibu ada di sini. "

Perlu diingat, anda tidak boleh menahan, menyusu, atau menyalakan lampu bilik, okey? Di samping itu, anda juga mesti menghadkan masa yang anda habiskan di bilik anak kecil anda, iaitu sekitar 1-2 minit. Ini adalah bahagian yang boleh membuat anda tidak sabar dan sukar semasa menjalani kaedah ini.

5. Tingkatkan selang kunjungan setiap anak yang menangis

Sekiranya setelah ditinggalkan si kecil menangis lagi, biarkan si kecil menangis lebih lama dari sebelumnya. Anda boleh meningkatkan panjang kira-kira 2-3 minit secara beransur-ansur.

Gunakan langkah yang sama pada malam-malam berikutnya. Walau bagaimanapun, secara beransur-ansur meningkatkan masa anda menunggu si kecil menangis sehingga lebih lama daripada malam sebelumnya. Secara amnya, bayi akan mula terbiasa tidur sendiri tanpa menangis pada hari ke-5 atau ke-7 sejak kaedah ini diterapkan.

Kaedah Ferber perlu dilakukan secara konsisten dan rutin. 3 hari pertama boleh terasa berat bagi anda kerana anda tidak tahan meninggalkan anak kecil anda. Namun, cubalah menahan diri, ya, Ibu, agar si kecil dapat belajar tidur sendiri.

Walaupun begitu, adalah kisah yang berbeza jika anak anda sakit atau dalam perjalanan jauh sehingga jadual tidurnya berubah. Pada masa-masa seperti ini, si kecil memerlukan anda untuk sentiasa berada di dekatnya. Sekiranya selepas itu corak tidur anak anda berubah lagi, kemungkinan anda harus mengulangi kaedah ini dari awal.

Walaupun telah terbukti berkesan, kaedah Ferber mungkin tidak berlaku untuk semua anak. Sekiranya selepas 7 hari corak tidur anak kecil anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk, kaedah ini mungkin tidak sesuai untuknya. Sekiranya ini berlaku, anda boleh berjumpa doktor mengenai corak tidur si kecil dan kaedah yang harus digunakan.