Kehidupan yang sihat

Petua Membuat Kuki untuk Diabetes

Pastri telah menjadi hidangan biasa di setiap rumah untuk dihidangkan kepada para tetamu atau hanya makanan ringan rakan Berbual. Walaupun begitu, kita mesti memperhatikan kandungan nutrien di sebalik makanan ringan yang menggoda ini, terutamanya jika anda ingin membuat kue untuk diabetes.

Rangup dan lembut, kehadiran pastri adalah pelengkap, terutama pada perayaan hari besar. Pastri biasanya dibuat dari bahan asas, seperti tepung, susu, gula, baking soda, mentega, dan telur. Sekarang bagi pesakit diabetes, semua komposisi ini mesti dipertimbangkan dengan teliti agar tidak mencetuskan peningkatan kadar gula dalam darah.

Supaya pesakit kencing manis dapat menikmati makanan ringan yang lazat ini, mari lihat bagaimana membuat atau menikmati pastri untuk diabetes di bawah.

Panduan Pastri untuk Diabetes

Pesakit kencing manis disarankan untuk membatasi pengambilan makanan yang mengandungi gula dan lemak jenuh. Selain mengandung gula, pastri juga mengandungi mentega, susu, dan krim, yang mengandung lemak tepu. Oleh itu, pastri adalah makanan yang perlu dielakkan oleh pesakit diabetes.

Tetapi jika anda benar-benar ingin makan makanan ringan yang satu ini, terdapat beberapa cara untuk menjadikan pastri lebih mesra bagi pesakit diabetes. Sebagai contoh:

 • Mencampurkan tepung

  Campurkan tepung gandum dengan tepung gandum atau tepung dedak untuk membuat biskut untuk diabetes yang lebih sihat.

 • Menggantikan gula dengan pemanis lain

  Anda juga boleh menggunakan pemanis berasaskan lo han kuo. Pemanis semula jadi yang terbuat dari ekstrak buah lo han kuo ini tidak mempunyai kalori dan juga terbukti tidak menaikkan gula darah ketika dimakan. Selain itu, pemanis ini juga mempunyai manfaat kesihatan yang lain, misalnya sebagai antioksidan atau anti-radang

 • Mentega pengganti (mentega)

  Tindakan lain yang diambil untuk menjadikan kuki untuk diabetes lebih sihat adalah dengan mengganti mentega dengan versi yang lebih sihat. Anda boleh mendapatkannya dengan mencampurkan marjerin rendah lemak atau minyak canola ke dalam adunan sehingga kandungan lemak dapat dikurangkan.

 • Menambah buah

  Salah satu pengambilan yang paling penting bagi pesakit kencing manis adalah serat. Untuk menambahkan serat pada pastri anda, anda boleh mencuba menambahkan beberapa jenis buah ketika membuat biskut, seperti buah beri, kelapa, atau buah kering rendah gula.

Hanya saja, walaupun dianggap lebih sihat, makan pastri berlebihan dalam satu masa tidak boleh dilakukan kerana dapat meningkatkan gula darah.

Setelah makan biskut untuk diabetes, jangan lupa untuk menjaga kadar gula darah di dalam badan dengan mengelakkan makanan yang pantang bagi pesakit diabetes, cuba meningkatkan pengambilan makanan sihat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, bersenam secara teratur, minum ubat untuk diabetes, dan periksa secara berkala.kadar gula dalam darah.

Dengan melihat panduan membuat kue untuk diabetes di atas, tidak mustahil bagi pesakit kencing manis untuk memakan makanan ringan yang biasanya terdapat semasa perayaan ini. Hanya untuk itu, untuk menjaga kadar gula darah dalam badan, jangan terlalu banyak atau terlalu jauh sambil menikmatinya.