Keluarga

Adakah anak kecil anda sering makan makanan? Inilah jalan penyelesaiannya

Kebiasaan anak-anak makan makanan sering membuat ibu bapa merasa jengkel dan risau. Sekiranya dibiarkan, kebiasaan ini boleh merosakkan giginya dan meningkatkan risiko tersedak, malah dikhuatiri dapat mengurangkan jumlah pengambilan nutrisi.

Namun, jangan terlalu risau, Ibu. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan agar anak-anak tidak lagi makan makanan. Cara-cara ini juga dapat menjadikan waktu makan si kecil sebagai waktu yang selalu dinanti-nantikan.

Kemungkinan Sebab Kanak-kanak Memungut Makanan

Tanpa disedari, kebiasaan si kecil memakan makanan sering disebabkan oleh ibu bapa, kamu tahu. Contohnya, apabila ibu bapa memberi terlalu banyak makanan sekaligus dalam satu gigitan.

Ini kerana biasanya ibu bapa hanya berorientasikan jumlah makanan yang diberikan. Walaupun jumlah ini mungkin melebihi kemampuan mulut Si Kecil untuk menampung dan mengunyah makanan.

Selain kebiasaan ibu bapa, kebiasaan makan makanan pada anak-anak juga boleh disebabkan oleh perkara-perkara yang mengganggu tumpuan mereka untuk makan. Contohnya, kartun di televisyen, alat, atau bermain aktiviti.

Perkara lain yang boleh menyebabkan anak-anak makan makanan adalah rasa makanan yang hambar dan tidak berubah-ubah, atau ketika anak anda baru diberi makanan dengan tekstur yang lebih sukar dikunyah.

Pelbagai Cara Menghentikan Kebiasaan Kanak-kanak Memakan Makanan

Sekiranya anak anda sering makan makanan, anda boleh melakukan cara berikut untuk mengatasinya:

1. Beri kebebasan kepada si kecil dalam memilih makanan

Sekiranya boleh, bawalah anak kecil anda ketika berbelanja barangan runcit. Bebaskan dia untuk memilih makanan yang menarik minatnya. Contohnya, makanan dengan warna yang indah, atau dengan rasa yang disukainya. Namun, pastikan makanan yang dipilih oleh si kecil anda mempunyai nutrien yang mencukupi untuk memenuhi keperluannya, Ibu.

2. Makan bersama ahli keluarga yang lain

Salah satu cara mudah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kebiasaan makan anak anda ialah dengan mengajaknya makan bersama ahli keluarga yang lain. Di samping itu, cuba hadkan tempoh makan anak anda, maksimum 30 minit.

3. Buat suasana makan yang menyenangkan

Selain makan bersama ahli keluarga yang lain, anda juga perlu menjadikan waktu makan sebagai waktu yang menyeronokkan. Contohnya, semasa mengajak anak anda bermain permainan meneka atau permainan mudah lain. Pastikan juga ibu anda tidak memaksanya memberi makan makanannya.

4. Beri makanan dalam bahagian kecil

Beri makanan si kecil anda dalam bahagian kecil, tetapi dengan jangka masa yang lebih kerap. Terutama jika si kecil sering merasa sukar untuk menyelesaikan bahagian makanan yang biasanya diberikan oleh Ibu kepadanya.

Juga, cubalah memberi makanan dalam pelbagai bentuk, seperti makanan pejal dan cair. Walau bagaimanapun, pastikan anda memberi makanan pejal terlebih dahulu.

Lakukan kaedah di atas secara konsisten dalam melatih anak anda agar tidak lagi makan makanan. Cuba tetap sabar dan cari jalan yang paling sesuai untuknya.

Sekiranya anak kecil anda masih terbiasa makan makanan semasa makan, dan kebiasaan ini mengganggu aktiviti, bahkan keadaan fizikalnya, anda harus berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan cadangan rawatan terbaik.