Keluarga

Cara Menjaga Kesihatan Mental Kanak-kanak Yang Perlu Difahami oleh Ibu Bapa

Selain kesihatan fizikal, kesihatan mental kanak-kanak tidak boleh disedari. Kerana kesihatan mental sangat mempengaruhi kehidupan sosial, perkembangan emosi, dan juga kesihatan fizikal anak-anak. AyuhLihat bagaimana menjaga kesihatan mental anak anda di sini.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), 1 dari 5 kanak-kanak mempunyai gangguan mental. Gangguan mental boleh mengambil pelbagai bentuk, seperti ADHD, gangguan tingkah laku, kegelisahan, kemurungan, hingga sindrom Tourette. Oleh itu, gejala yang berlaku juga berbeza.

Kanak-kanak boleh menjalin hubungan buruk dengan keluarga atau rakan, mengalami penurunan prestasi di sekolah, mengalami gangguan tidur atau keluhan fizikal yang tidak diketahui asal usulnya, bersikap agresif, selalu sedih dan tertekan, sering menyakiti diri sendiri, atau mempunyai pemikiran untuk membunuh diri.

Cara Yang Betul untuk Menjaga Kesihatan Mental Kanak-kanak

Agar anak anda dapat menjalani kehidupan sosial dan emosi yang baik, penting bagi anda untuk menjaga kesihatan mentalnya seawal mungkin. Beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga keadaan mental anak anda dalam keadaan baik adalah:

1. Membina kepercayaan anak-anak kepada ibu bapa mereka

Kunci utama dalam menjaga kesihatan mental anak-anak adalah membina kepercayaan anak-anak kepada ibu bapa mereka. Ini penting agar anak merasa berada dalam keadaan selamat dan mempunyai tempat untuk bersandar dan mengeluh, agar dia tidak membesar menjadi orang yang tidak baik. tidak selamat.

Salah satu cara untuk membina kepercayaan antara anak kecil anda adalah dengan selalu menepati janji. Selain itu, berikan juga keselesaan ketika si kecil mengalami masalah yang membuatnya merasa sedih atau cemas. Beri dia pelukan dan katakan kepadanya bahawa apa pun yang berlaku, anda akan sentiasa berada di sisinya.

2. Membina hubungan baik dengan anak-anak

Hubungan yang baik antara ibu bapa dan anak-anak dapat mengelakkan anak-anak mengalami gangguan mental, kamu tahu. Salah satu cara untuk menjalin hubungan baik dengan anak-anak adalah melalui komunikasi yang baik. Elakkan mengucapkan ayat yang menyakitkan hati kanak-kanak dan tidak membina.

Juga, lakukan aktiviti yang menyeronokkan bersama, seperti membaca buku, melukis, mewarna, atau bermain permainan. Aktiviti ini akan mengeratkan hubungan anda dengan anak kecil anda.

Bukan hanya dengan anda, si kecil anda juga perlu menjalin hubungan baik dengan ahli keluarga yang lain, dari saudara, saudari, hingga datuk nenek. Selain itu, berikan juga ruang kepada si kecil untuk dapat menjalin hubungan dengan rakan sebaya.

3. Meningkatkan keyakinan diri anak

Anak-anak yang berkeyakinan cenderung untuk melakukan banyak perkara dengan sendirinya, selalu berfikiran positif, dan berbangga dengan diri mereka sendiri. sekarang, perkara-perkara ini adalah komponen minda yang sihat.

Supaya anak kecil anda yakin, beri dia peluang untuk melakukan banyak perkara dan jangan mudah menghalangnya untuk meneroka. Anda hanya perlu memberinya arahan, sokongan, dan mengingatkannya ketika dia salah.

Di samping itu, puji usahanya ketika anak kecil anda melakukan sesuatu, sama ada berjaya atau tidak. Namun, pastikan pujian tetap realistik dan tidak berlebihan, ya.

4. Ajar anak-anak cara menghilangkan tekanan

Anda perlu memahami bahawa tekanan adalah perkara biasa, termasuk pada kanak-kanak. Anak kecil anda boleh mengalami tekanan kerana banyak kerja rumah di sekolah atau tidak bersetuju dengan rakannya. sekarang, anda perlu mengajarnya bagaimana menghilangkan tekanan sehingga di masa depan dia dapat menangani masalah yang menimpanya.

Ketahuilah apabila si kecil kelihatan tertekan dan ajak dia berhenti memikirkan masalah itu sebentar. Tanyakan kepadanya apa yang mungkin membuatnya berasa lebih baik. Ajarkan kepadanya bahawa ini penting untuk dilakukan, kerana untuk menyelesaikan masalah dengan berkesan, ia memerlukan fikiran yang tenang.

5. Biasakan anak dengan gaya hidup sihat

Kesihatan fizikal juga akan sihat secara mental. Oleh itu, pastikan anak anda sentiasa menjalani gaya hidup sihat agar kesihatan mentalnya terjaga, ya. Beri anak anda makanan berkhasiat setiap hari, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan makanan protein.

Jemput juga si kecil anda untuk aktif dengan senaman yang kerap. Anak kecil anda bebas memilih sukan apa saja yang disukainya, tetapi anda juga harus memastikan senaman yang dilakukannya sesuai dengan usia. Pastikan anak anda mendapat tidur yang cukup.

Kesihatan mental yang baik akan menjadikan kanak-kanak lebih bahagia dan sihat. Di samping itu, anak-anak juga dapat membina hubungan baik dengan orang lain, menyerap pelajaran dengan baik, dan dapat bangkit ketika menghadapi masalah, sehingga mereka dapat tumbuh sebagai orang dewasa yang stabil.

Ikuti petua yang dinyatakan di atas agar kesihatan mental anak anda sentiasa terjaga. Anda juga harus berhati-hati terhadap perubahan tingkah laku yang dialami oleh anak kecil anda. Seboleh-bolehnya, terokai masalah apa yang berlaku pada dirinya atau persekitarannya. Sekiranya anda menghadapi masalah, anda boleh meminta bantuan ahli psikologi atau psikiatri.