Keluarga

Langkah-langkah Persediaan Melahirkan untuk Memperhatikan

Persiapan untuk melahirkan anak perlu dilakukan dengan baik. Terutama jika ini adalah kali pertama anda melahirkan. Dengan persiapan yang rapi untuk melahirkan anak, Ibu akan merasa lebih tenang untuk menyambut kehadiran bayi kesayangannya pada masa akan datang.

Semasa membuat senarai persiapan buruh, Ibu dan Ayah akan mengetahui dan memahami perkara-perkara yang perlu disiapkan sebelum melahirkan, serta apa yang boleh berlaku sebelum bersalin dan semasa proses persalinan.

Bersenjata dengan persiapan rapi untuk melahirkan anak, Ibu dan Bapa tidak akan terganggu dengan kelahiran nanti, kerana semua yang diperlukan telah disiapkan dengan baik.

Pelbagai Persediaan Sebelum Melahirkan

Tidak ada salahnya menyiapkan barang-barang yang diperlukan semasa bersalin jauh sebelum hari bersalin tiba. Berikut adalah panduan persediaan melahirkan anak yang perlu diketahui oleh ibu dan bapa:

1. Mencari maklumat mengenai kelahiran anak

Sementara menunggu waktu kelahiran tiba, anda perlu menambah pengetahuan anda mengenai kelahiran anak. Maklumat pertama yang perlu anda fahami adalah tanda-tanda melahirkan. Dengan memahaminya, anda akan lebih bersedia untuk melahirkan anak.

Selain mengenali tanda-tanda persalinan, anda juga perlu mengetahui pelbagai kaedah melahirkan. Oleh itu, anda boleh menyesuaikan keadaan kesihatan anda dengan kaedah kelahiran yang anda mahukan.

Sekiranya anda ingin bersalin normal, perkara penting yang perlu dipelajari adalah teknik pernafasan dan latihan untuk memudahkan bersalin. Namun, jika keadaan kesihatan anda tidak memungkinkan anda bersalin secara normal, anda boleh mengetahui pelbagai maklumat mengenai prosedur pembedahan caesar.

Untuk mendapatkan pengetahuan ini, anda boleh berjumpa pakar obstetrik atau mengikuti kelas untuk wanita hamil (kelas antenatal).

2. Bersedia untuk sakit bersalin

Maklumat penting yang tidak boleh dilewatkan adalah mengetahui cara mengatasi kesakitan semasa bersalin. Untuk melegakan kesakitan yang timbul, anda boleh mempelajari kaedah mengurangkan kesakitan buruh.

Bukan hanya Ibu, Ayah dapat mulai belajar cara-cara untuk membuat Ibu merasa lebih selesa dan mengurangkan rasa sakit ketika melahirkan, misalnya bagaimana mengurut dengan betul sehingga dapat membantu Ibu tetap santai ketika menghadapi persalinan.

3. Bersedia untuk melahirkan anak

Ibu boleh mula mengemas barang yang akan dibawa ke hospital atau rumah bersalin dua minggu sebelum tarikh akhir (HPL).

Agar lebih praktikal, Ibu dapat membahagikan beg menjadi dua, masing-masing mengandungi barang keperluan semasa bersalin dan yang lain mengandungi peralatan untuk keperluan selepas bersalin, seperti botol susu dan peralatan makan bayi.

4. Memilih doktor dan tempat bersalin

Ibu mungkin telah mempertimbangkan dan memilih doktor atau bidan yang akan membantu proses kelahiran sejak awal kehamilan.

Namun, jika anda belum menentukannya, anda boleh memilih doktor atau hospital di mana anda akan melahirkan nanti melalui pelbagai pertimbangan, mulai dari faktor kemudahan, lokasi yang berpatutan, jadual latihan, hingga kemudahan yang dimiliki oleh hospital atau klinik.

5. Memahami keadaan yang tidak dijangka

Walaupun semua rancangan telah disiapkan sejak awal, keadaan dan keadaan yang tidak dijangka dapat berlaku. Semasa menghadapi buruh, anda mungkin mengalami beberapa perkara berikut:

Tenaga kerja yang panjang

Sekiranya tahap persalinan anda tidak maju atau persalinan anda berpanjangan, doktor anda boleh campur tangan, seperti memecahkan kantung ketuban jika membran anda tidak pecah atau mempercepat tahap persalinan dengan memberikan oksitosin.

Melahirkan anak memerlukan alat

Sekiranya proses kelahiran normal terhalang, walaupun ibu telah lama mendorong, doktor mungkin perlu menggunakan vakum atau forceps untuk membantu membuang janin.

Kemungkinan kelahiran caesar

Walaupun anda memilih penghantaran normal sebagai kaedah penghantaran anda, risiko memerlukan pembedahan caesar masih ada.

Doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan caesar jika keadaan anda tidak mungkin atau jika anda berisiko tinggi untuk bersalin normal, contohnya ukuran janin terlalu besar, kelahirannya terlalu lama, atau janin mengalami masalah janin .

sekarang, itu adalah pelbagai perkara yang perlu disiapkan oleh Ibu dan Ayah sebelum melahirkan. Agar penghantaran lebih lancar, Ibu dapat berbincang dengan Ayah untuk mula merancang perkara yang perlu disiapkan.

Sekiranya perlu, anda juga boleh berjumpa dengan pakar perbidanan atau bidan anda mengenai persiapan kelahiran yang perlu anda lakukan, mengikut keadaan kehamilan dan janin.