Keluarga

Petua Mengajar Kanak-kanak Menggunakan Topeng

Pandemik COVID-19 belum berakhir. Keadaan ini menyebabkan semua orang memakai topeng, termasuk kanak-kanak. Malangnya, tidak sedikit anak yang masih sukar diminta untuk memakai topeng. Ayuh, Bun, cari di sini cara mengajar anak-anak untuk mahu memakai topeng!

Jangkitan virus korona dapat dialami oleh kanak-kanak. Walaupun pada umumnya mereka tidak jatuh sakit, kanak-kanak yang mendapat COVID-19 dapat menyebarkannya kepada orang lain. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengajar anak kecil anda bagaimana mencegah jangkitan ini. Salah satunya adalah cara menggunakan topeng yang betul.

Namun, sebelum itu, anda perlu mengetahui peraturan penggunaan topeng pada kanak-kanak. Penggunaan topeng disyorkan untuk kanak-kanak berumur 5 tahun ke atas ketika mereka berada di luar rumah. Kanak-kanak berumur 2-5 tahun sebenarnya dibenarkan menggunakan topeng, tetapi dengan catatan bahawa mereka selalu diawasi oleh ibu bapa mereka.

Kanak-kanak yang belum berumur 2 tahun tidak dibenarkan memakai topeng kerana pertimbangan keselamatan. Jadi, anda tidak perlu memaksa si kecil anda memakai topeng sekiranya dia berusia di bawah 2 tahun. Yang perlu anda lakukan hanyalah menjaga anak kecil anda di tempat yang selamat dan jauh dari orang lain.

5 Petua Mengajar Kanak-kanak Menggunakan Topeng

Cukup sebilangan ibu bapa mengadu kesukaran mengajar anak mereka memakai topeng. Agar anak anda ingin memakai topeng dan boleh memakainya dengan betul, anda boleh menggunakan petua berikut:

1. Terangkan kepentingan topeng

Sebelum meminta anak kecil anda memakai topeng, Ibu dan Bapa perlu bekerjasama untuk memberi penjelasan mengenai virus Corona dan pentingnya memakai topeng terlebih dahulu.

Ibu dapat menjelaskan bahaya virus Corona dengan kata-kata lembut. Selepas itu, terangkan kepadanya bagaimana topeng dapat melindunginya dari virus Corona. Juga katakan bahawa dengan memakai topeng, dia dapat membantu melindungi keluarga dan orang tersayang seperti pahlawan kebajikan.

Dengan cara itu, diharapkan Si Kecil akan termotivasi untuk memakai topeng, walaupun tanpa Ibu memberitahunya.

2. Berikan contoh penggunaan topeng

Adalah normal bagi anak-anak suka meniru apa yang ibu bapa mereka lakukan. Agar Si Kecil memakai topeng dengan senang hati, Ibu dan Bapa juga harus memberi contoh untuknya.

Setiap kali anda keluar dari rumah, Ibu dan Ayah juga perlu menunjukkan kepatuhan Little One dengan memakai topeng. Sebagai contoh, sebelum berangkat kerja, katakan kepadanya, “Ayah sudah memakai topeng! Sekarang saya akan bekerja, okey? "

Tunjukkan etika memakai topeng yang baik, iaitu dengan tidak menanggalkan topeng, terutama ketika bercakap dengan orang lain, tidak menyentuh topeng semasa memakainya, dan selalu mencuci tangan setelah memakai atau menanggalkan topeng.

Di rumah, ajak anak kecil anda berlatih memakai topeng dan menanggalkannya. Tunjukkan juga gambar Ibu, Ayah, atau ahli keluarga lain yang juga menggunakan topeng ketika melakukan aktiviti di luar rumah.

Ibu juga boleh memberi contoh dari buku bacaan kanak-kanak khas mengenai penggunaan topeng. Dengan cara itu, anak kecil anda akan lebih teruja untuk menggunakan topeng pada masa akan datang.

3. Biarkan anak memilih topeng kegemarannya

Jenis topeng yang boleh digunakan oleh kanak-kanak adalah topeng pembedahan atau topeng kain. Walau bagaimanapun, topeng pembedahan lebih disukai untuk kanak-kanak yang mempunyai komorbiditi atau berada di sekitar orang yang sakit.

Pada masa kini, terdapat banyak topeng pembedahan dan topeng kain yang berwarna dan bercorak. Membiarkan anak kecil anda memilih motif dan warna topeng yang disukainya juga dapat meningkatkan minatnya untuk memakai topeng.

4. Terapkan peraturan

Agar si kecil anda tidak lupa memakai topeng, penting bagi anda untuk mengingatkannya setiap masa. Di samping itu, buat peraturan mengenai penggunaan topeng.

Contohnya, sebelum melakukan perjalanan, topeng mesti dipakai sebelum membuka pintu atau sebelum memakai kasut. Dengan cara itu, anak kecil anda akan lebih mudah untuk terbiasa memakai topeng ke mana sahaja dia pergi.

5. Jangan memaksa dan memarahinya

Sekiranya anak kecil anda tidak boleh atau tidak terbiasa memakai topeng, Ibu dan Ayah tidak perlu memaksa dan memarahinya. Jadikan rutin memakai topeng ini sebagai perkara yang menyeronokkan.

Sebelum dia terbiasa, Ibu dan Ayah mesti memastikan anak anda rajin mencuci tangan mereka dan selalu berada di dekat anda sehingga mereka dijauhkan dari orang lain. Bersabar dalam mengulangi pentingnya memakai topeng dan jangan cuai dalam memberi contoh memakai topeng yang baik untuk anak-anak.

Mengajar anak memakai topeng bukanlah perkara yang mudah. Walau bagaimanapun, penting bagi ibu dan ayah untuk menanamkan kebiasaan menggunakan topeng, memandangkan penggunaan benda-benda ini dengan sangat baik dalam mematahkan rantai penyebaran virus Corona.

Selain mengajarnya menggunakan topeng, juga penting bagi ibu untuk mengajar si kecil cara mencuci tangan dengan betul dan setiap kali dia harus mencuci tangannya, serta mengingatkannya untuk menjaga jarak dan mengurangkan hubungan fizikal dengan orang lain.

Jangan lupa untuk selalu menyediakan makanan berkhasiat dan melengkapkan jadual imunisasi, supaya sistem imun si kecil anda kuat dan dia dapat dilindungi dari pelbagai penyakit.

Sekiranya anak anda mempunyai keadaan perubatan tertentu yang membuatnya tidak dapat memakai topeng atau lebih terdedah kepada jangkitan, anda boleh berjumpa doktor untuk bertanya jenis topeng apa yang harus dipakai atau langkah pencegahan lain yang boleh diambil.