Kehidupan yang sihat

Otak membeku semasa makan ais krim, inilah sebabnya

Seseorang mungkin mengalami sakit kepala atau mengalami "pembekuan otak" (pembekuan otak) semasa makan ais krim. Anda tidak perlu risau sekiranya anda pernah mengalaminya, kerana keadaan ini sering dialami oleh banyak orang. Fenomena ini berlaku sebagai tindak balas saraf terhadap ais krim sejuk ketika memasuki mulut.

Walaupun disebut otak beku, sebenarnya tidak ada gangguan di otak ketika makan ais krim. Bahagian badan yang terkena ais krim sejuk adalah saluran darah. Sensasi beku dan sakit kepala biasanya terasa di dahi kurang dari lima minit.

Bagaimana ais krim menyebabkan otak membeku?

Menurut para pakar, sensasi pembekuan otak berlaku ketika ais krim sejuk menyentuh bahagian tengah bumbung mulut atau tekak atas. Apabila makanan atau minuman sejuk menyentuh bumbung mulut secara tiba-tiba, saraf bertindak balas dan memicu saluran darah di kepala melebar.

Pembesaran yang cepat dan tiba-tiba inilah yang menyebabkan kepala berasa sakit, seolah-olah beku atau berdenyut. Peningkatan aliran darah secara tiba-tiba dapat meningkatkan tekanan di dalam tengkorak dan menyebabkan rasa sakit yang berkaitan dengan pembekuan otak atau sakit kepala yang lain.

Menurut penyelidikan, kejadian pembekuan otak dapat menjadi mekanisme survival semula jadi untuk menjaga otak tetap panas. Keadaan ini bukan sahaja disebabkan oleh ais krim. Makanan atau minuman yang sangat sejuk juga boleh membuat saluran darah melebar.

Cara Mengatasi Otak Beku

Keadaan otak beku dapat diselesaikan dengan mudah tanpa memerlukan rawatan perubatan yang rumit. Pembekuan otak biasanya hilang dengan cepat (antara 30-60 saat) setelah menelan makanan atau minuman sejuk di dalam mulut.

Cara lain yang boleh dilakukan adalah dengan melekatkan lidah ke bumbung mulut, memanaskan bahagiannya. Tenaga haba yang diberikan oleh lidah juga akan menghangatkan saraf yang menyebabkan otak membeku. Tekan bumbung mulut dengan lidah anda sehingga sensasi pembekuan otak hilang sepenuhnya.

Sekiranya anda merasakan sensasi otak membeku atau sakit kepala lain selama lebih dari lima minit, berlaku secara berterusan dan berulang kali, anda harus segera berjumpa doktor. Mungkin keadaan itu disebabkan oleh masalah lain, bukan kerana pengaruh ais krim atau minuman sejuk.

Untuk mengelakkan pembekuan otak, anda disarankan untuk makan ais krim atau minuman sejuk yang lain secara perlahan. Jangan lupa minum air dan gosok gigi setelah makan ais krim. Tujuan utamanya adalah agar sisa-sisa ais krim tidak tertinggal di dalam mulut dan menyebabkan kerosakan gigi.