Kesihatan

Jangan Menunda-nunda, Ibu Boleh Mengatasi Batuk Selsema Anak di Rumah

Batuk dan selsema pada kanak-kanak tidak selalu harus dirawat menggunakan ubat-ubatan. Terdapat beberapa rawatan di rumah yang dianggap berkesan untuk mengatasi batuk dan selesema pada anak-anak, sehingga si kecil dapat cepat sembuh.

Walaupun batuk dan selsema pada kanak-kanak dapat dirawat dengan rawatan di rumah, ibu perlu tahu terlebih dahulu jenis rawatan apa yang selamat dan baik untuk mengatasi keadaan ini. Lihat penjelasan berikut mengenai batuk dan selesema pada kanak-kanak dan rawatan yang boleh dilakukan di rumah.

Faktor yang Menyebabkan Batuk Selsema pada Kanak-kanak

Batuk dan selsema adalah keadaan biasa yang dialami oleh anak kecil. Penyebab utama batuk dan selesema pada kanak-kanak adalah: rhinovirus, adalah sejenis virus yang boleh menyebabkan kerengsaan pada lapisan hidung dan tekak. Rhinovirus mudah merebak melalui udara atau bersentuhan langsung dengan penghidap yang mengalami batuk dan selsema.

Kanak-kanak lebih berisiko batuk dan selsema kerana sistem imun mereka masih tidak sekuat orang dewasa. Anak kecil anda biasanya terkena batuk selsema semasa bermain dan bersentuhan dengan rakan yang sedang demam.

Cara Mengatasi Batuk Selsema pada Kanak-kanak di Rumah

Sebenarnya, batuk dan selsema pada kanak-kanak dapat sembuh dengan sendirinya tanpa rawatan. Walaupun begitu, terdapat beberapa rawatan di rumah yang boleh anda berikan kepada anak anda agar lebih selesa dan cepat sembuh.

Rawatan di rumah dapat dilakukan ketika si kecil mengalami batuk selesema dengan gejala ringan, seperti batuk, bersin, hidung berair atau berair, dan hidung tersumbat. Kaedahnya adalah seperti berikut:

  • SSentiasa pastikan anak mendapat rehat dan pengambilan cecair yang mencukupi.
  • EGalakkan orang di sekitar anda untuk tidak merokok berhampiran anak kecil anda.
  • Mberikan makanan sihat dan berkhasiat kepada anak-anak.
  • BBersihkan setiap bilik di rumah, terutama bilik tidur anak.
  • Umengurangkan aktiviti di luar rumah buat sementara waktu.
  • Hangkat badannya.

Selain mengenakan selimut yang selesa dan mengatur suhu kamar, Anda dapat menggunakan balm khas untuk bayi dan anak-anak yang terbuat dari bahan semula jadi, seperti ekstrak. chamomile dan kayu putih, pada badan si Kecil untuk memanaskannya. Penyelidikan mendedahkan bahawa bahan-bahan semula jadi ini dapat melegakan gejala batuk dan selsema pada kanak-kanak, sekaligus menjadikan mereka berasa lebih selesa. Selain itu, Ibu juga dapat memberikannya ubat batuk semula jadi, seperti madu dan teh halia.

Anda boleh melakukan kaedah di atas untuk membantu anak anda pulih lebih cepat. Namun, jika batuk anak anda tidak sembuh, si kecil anda tidak mahu makan, mengalami masalah tidur, sesak nafas, atau demam tinggi, segera berjumpa dengan pakar pediatrik agar rawatan lebih lanjut dapat diberikan.