Kesihatan

Peranan Vitamin E, Astaxanthin, dan Glutathione dalam Menguatkan Kekebalan dan Kekebalan

Sejauh ini, nutrien yang paling terkenal untuk meningkatkan imuniti atau imuniti adalah vitamin C. Sebenarnya, terdapat banyak vitamin dan nutrien lain yang dapat meningkatkan imuniti anda, seperti vitamin E, astaxanthin, dan glutathione.

pengambilan vitamin E, astaxanthin, dan glutathione di tengah-tengah pandemi COVID-19 dapat memberikan banyak faedah. Dengan memakan ketiga nutrien ini, sistem kekebalan tubuh anda dapat menjadi lebih kuat, sehingga risiko dijangkiti virus Corona dikurangkan.

Kebaikan Memakan Vitamin E, Astaxanthin, dan Glutathione

Berikut ini adalah penjelasan mengenai kelebihan vitamin E, astaxanthin, dan glutathione dalam menguatkan sistem imun:

Vitamin E

Vitamin E atau alpha tokoferol mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan yang dapat menguatkan daya tahan tubuh untuk melawan jangkitan bakteria dan virus. Bukan hanya itu, vitamin E juga dapat meningkatkan penghasilan antibodi untuk melawan penyakit dan menangkal radikal bebas yang dapat melemahkan imuniti badan anda.

Vitamin ini secara semula jadi banyak terdapat pada biji bunga matahari, kacang almond, kacang tanah, alpukat, bayam, dan brokoli. Di antara makanan ini, biji bunga matahari mempunyai kadar vitamin E tertinggi. Pengambilan 1 hidangan (± 30 gram) biji bunga matahari dapat memenuhi 66% keperluan vitamin E harian anda.

Astaxanthin

Astaxanthin adalah pewarna merah (pigmen) yang terdapat di biota laut, seperti udang, udang karang, ketam, salmon, dan alga. Bahan ini adalah antioksidan yang kekuatannya bahkan 6.000 kali lebih tinggi daripada vitamin C.

Ia bermaksud, astaxanthin mempunyai kemampuan yang baik untuk meningkatkan tindak balas imun tubuh dan melindungi sel-sel dalam sistem imun dari radikal bebas yang dapat melemahkan fungsi sel-sel ini.

Bukan sahaja dapat menguatkan sistem imun, pengambilan makanan atau makanan tambahan yang mengandung astaxanthin juga dapat membantu mengatasi atau melegakan simptom dispepsia, sindrom terowong karpal (CTS), sakit otot, dan artritis reumatoid.

Glutathione

Glutathione Ia diperlukan untuk menjaga fungsi limfosit, yang merupakan sejenis sel darah putih yang berperanan melawan bakteria dan virus. Ini kerana limfosit adalah sel yang rentan terhadap radikal bebas, sementara glutathione adalah antioksidan yang sangat kuat terhadap radikal bebas dalam sel.

Bukan itu sahaja, glutathione juga dapat memaksimumkan penggunaan vitamin C dan E dalam tubuh, membantu membuang bahan toksik, dan melambatkan proses penuaan pada kulit dan organ lain.

Glutathione sebenarnya dapat dihasilkan oleh badan secara semula jadi. Namun, seiring bertambahnya usia, pengeluaran akan menurun. sekarang, untuk menolong memenuhi keperluan glutathione, anda dinasihatkan untuk mengambil:

  • Daging lembu, ikan dan ayam
  • Brokoli, kembang kol, selada, sayur sawi, kangkung dan asparagus
  • Alpukat dan tomato
  • Kacang tanah kacang badam

faedah vitamin E, astaxanthine, dan glutathione ia tidak begitu popular seperti vitamin C. Namun, ketiga-tiga zat ini tidak kurang pentingnya untuk mengekalkan sistem imun.

Oleh itu, penuhi keperluan ketiga nutrien ini dengan memakan makanan yang sihat dan menerapkan gaya hidup yang sihat, seperti senaman teratur dan rehat yang mencukupi, agar sistem kekebalan tubuh anda tetap kuat.

Sekiranya perlu, anda boleh mengambil makanan tambahan yang mengandungi vitamin E, astaxanthine, dan glutathione. Namun, pastikan makanan tambahan yang anda ambil adalah halal dan mengandungi bahan semula jadi yang sesuai dengan keperluan anda.

Sekiranya anda hamil atau mempunyai penyakit kronik dan mengambil ubat biasa, lebih baik berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil suplemen.