Keluarga

Adakah Selamat Menggunakan Pembersih Tangan pada Bayi?

Di tengah wabak virus Corona, Ibu mungkin tertanya-tanya, adakah perlu membersihkan tangan si kecil dengan betul? pembersih tangan untuk mengelakkan penularan virus? Sekiranya anda ingin mengetahui jawapannya, ayuh, lihat penjelasan berikut.

pembersih tangan adalah pembersih tangan berasaskan alkohol yang boleh dalam bentuk cecair atau gel. Kandungan alkohol di dalamnya boleh berupa etanol atau isopropanol. Biasanya, pembersih tangan digunakan sebagai alternatif pembersih tangan untuk melindungi diri anda dari virus Corona apabila tidak ada air dan sabun untuk mencuci tangan anda.

Jangkitan virus Corona atau COVID-19 disyaki menular secara tidak langsung. Contohnya, jika seseorang menyentuh objek yang telah tercemar dengan percikan air liur dari pesakit yang mengandungi virus Corona, maka menyentuh mulut, hidung, atau mata tanpa mencuci tangannya terlebih dahulu.

Bolehkah Bayi Menggunakan Pembersih tangan?

Gunakan pembersih tangan pada bayi harus dielakkan, ya, Bun. Kulit bayi masih sangat lembut dan sensitif sehingga terdedah kepada masalah kulit. Oleh itu, kulit bayi tidak boleh bersentuhan dengan bahan kimia secara sembarangan.

Kandungan alkohol di pembersih tangan boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit bayi. Selain itu, alkohol cenderung mengeringkan kulit. Keadaan kulit kering lebih cenderung kepada gatal, alergi, dan jangkitan. Selain itu, alkohol juga dapat diserap ke dalam aliran darah bayi melalui kulitnya yang nipis.

Untuk membersihkan tangan si kecil, cuba gunakan air dan sabun yang diformulasikan khas untuk bayi. Tetapi, jika sabun dan air tidak tersedia, anda boleh menggunakan tisu basah yang selamat untuk bayi.

Selain menjaga kebersihan tangan si kecil, ada beberapa langkah lain yang dapat anda lakukan untuk mencegahnya dari virus Corona, termasuk:

  • Terus memberi susu ibu kepada si kecil secara berkala untuk meningkatkan daya tahannya.
  • Sekiranya anak anda dapat makan makanan pejal, berikan makanan berkhasiat yang seimbang sambil tetap memberi susu ibu kepadanya.
  • Basuh tangan anda dengan air dan sabun yang mengalir sebelum menyentuh, menyusu, memegang, atau menyediakan makanan bayi.
  • Seboleh mungkin elakkan membawa anak kecil anda ke tempat-tempat yang sesak, seperti pasar atau kedai pusat beli-belah.
  • Pakai topeng jika anda mengalami batuk atau selsema.
  • Jauhkan si kecil dari orang yang sakit.

Gunakan pembersih tangan ia berkesan untuk membersihkan tangan dari kuman, termasuk virus Corona. Namun, penggunaannya pada bayi dapat menyebabkan kerengsaan yang sebenarnya dapat menyebabkan gangguan atau penyakit kulit.

Untuk mengelakkan si kecil anda terkena virus Corona, gunakan produk yang selamat untuk membersihkan tangannya. Juga ambil langkah lain yang tidak kurang pentingnya untuk mencegah virus Corona pada bayi.

Sekiranya anak anda menunjukkan gejala jangkitan virus Corona, segera berjumpa doktor. Ibu boleh berbual pertama dengan doktor di aplikasi Alodokter jika anda masih ragu-ragu apakah gejala yang dialami oleh anak kecil anda membawa kepada jangkitan virus Corona atau tidak. Dalam aplikasi ini, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital.