Keluarga

Sebagai tambahan kepada alasan perubatan, ini adalah pelbagai alasan untuk wanita hamil memilih bahagian caesar

Bahagian caesar biasanya merupakan prosedur yang disyorkandoktor bilaibu mengandung dinilai tidak dapat bersalin secara normal. Walau bagaimanapunSebenarnya, pembedahan caesar juga boleh menjadi pilihan yang dibuat oleh ibu hamil sendiri. Ayuh, tahu apa sebabnya.

Bahagian caesar adalah proses melahirkan melalui pembedahan. Secara amnya, doktor akan menasihatkan wanita hamil untuk menjalani pembedahan caesar ketika kelahiran normal dianggap membahayakan keselamatan mereka atau jika bayi berada dalam keadaan breech.

Sebab Pilih Wanita Hamil Operasi Caesar

Bahagian caesar tidak lebih selamat daripada kelahiran biasa. Namun, ada juga wanita hamil yang memilih pembedahan caesar walaupun mereka benar-benar dapat melahirkan melalui kelahiran normal. Bahagian caesar yang dilakukan tanpa sebab perubatan disebut bahagian caesar elektif.

Berikut adalah pelbagai sebab wanita hamil memilih bahagian caesar selain sebab perubatan:

1. Rasa lebih selesa dengan kepastian masa

Ada wanita hamil yang merasa lebih selesa memilih pembedahan caesar untuk bersalin, kerana waktu operasi dapat dijadualkan. Ini mungkin membuat mereka merasa lebih tenang kerana mereka dapat mengawal waktu kelahiran bayi, daripada perlu bimbang menunggu kelahiran yang normal.

Kepastian masa ini juga memudahkan ibu hamil mengatur cuti bersalin, dan menjadualkan kedatangan saudara-mara atau pembantu rumah yang akan menolong di rumah.

2. Mengurangkan kesakitan

Persalinan normal terkenal dengan perjuangannya untuk mendorong dan kesakitannya sangat menyakitkan. Selain itu, tidak jarang kelahiran normal menyebabkan perineum robek, baik disebabkan kelahiran bayi atau disebabkan oleh episiotomi. Fakta-fakta ini dapat membuat beberapa wanita hamil membuat keputusan untuk menjalani pembedahan caesar.

3. Tburuh normal akut tidak berjalan lancar

Walaupun kelahiran vagina adalah pilihan terbaik untuk melahirkan anak, masih ada perkara yang tidak dijangka yang boleh berlaku semasa bersalin. Contohnya, bayi tidak keluar atau ibu bosan mendorong, jadi pembedahan caesar mesti dilakukan.

Sebilangan ibu ingin mengelakkan kemungkinan ini dan terus menjalani pembedahan caesar. Ada juga wanita hamil yang memilih untuk bersalin secara caesar kerana bimbang mereka akan kehilangan bayi mereka atau bahkan mati sekiranya mereka bersalin secara normal.

4. Trauma pada kelahiran sebelumnya

Situasi kelahiran yang dialami oleh setiap wanita hamil adalah berbeza. Terdapat wanita hamil yang merasa trauma dengan kelahiran normal, jadi mereka lebih suka pembedahan caesar pada kelahiran berikutnya.

Kekurangan dan kelebihan Operasi Caesar

Sekiranya tidak ada masalah semasa kehamilan, pakar obstetrik pada umumnya akan mengesyorkan kelahiran normal. Walau bagaimanapun, jika wanita hamil masih tidak yakin dengan kaedah kelahirannya, pertimbangkan kelebihan dan kekurangan bahagian caesar ini:

Kelebihan bahagian caesar

  • Mengurangkan risiko bayi kekurangan oksigen dan cedera semasa melalui saluran kelahiran
  • Mengurangkan risiko ketidakupayaan mengawal kencing pada ibu selepas melahirkan anak
  • Mengurangkan kesakitan semasa melahirkan anak, kerana pembedahan caesar dilakukan di bawah anestesia
  • Tidak memerlukan episiotomi atau menyebabkan air mata perineum

Kelemahan bahagian caesar

  • Memerlukan tempoh pemulihan yang lebih lama daripada penghantaran biasa
  • Mempunyai risiko komplikasi yang lebih besar bagi ibu, seperti jangkitan, pembekuan darah, kerosakan organ, atau kehilangan darah yang berat
  • Anda mungkin memerlukan pembedahan caesar pada kehamilan berikutnya, dengan risiko komplikasi yang mungkin lebih serius

Dilihat dari kekurangan bahagian caesar, kaedah kelahiran ini tidak digalakkan sebagai pilihan pertama. Walau bagaimanapun, kita juga dapat melihat bahawa keputusan kebanyakan wanita hamil untuk memilih pembedahan caesar adalah berdasarkan alasan psikologi.

Seperti kekuatan fizikal, kekuatan mental setiap orang berbeza. Oleh itu, keputusan wanita hamil untuk memilih pembedahan caesar tidak boleh dikatakan salah dan juga harus dihormati.

Sekiranya wanita hamil masih takut melahirkan bayi dan ingin memilih pembedahan caesar, lebih baik bagi wanita hamil untuk membincangkan ketakutan ini dengan doktor mereka terlebih dahulu. Doktor boleh membantu wanita hamil membuat keputusan atau mungkin membetulkan kesalahpahaman wanita hamil mengenai kelahiran normal dan pembedahan caesar.