Kesihatan

Kenali Jenis Makanan dan Minuman yang Menyebabkan Dehidrasi

Terdapat beberapa jenis makanan dan minuman yang menyebabkan dehidrasi yang perlu anda ketahui. Bukan sahaja membuat anda berasa dahaga, pelbagai jenis makanan dan minuman ini juga dapat mendorong anda membuang air kecil dengan lebih kerap. Apakah jenis makanan dan minuman yang dimaksudkan?

Beberapa jenis makanan dan minuman mengandungi bahan yang dapat merangsang pundi kencing untuk menjadi lebih aktif, jadi anda akan membuang air kecil lebih kerap setelah memakannya.

Sekiranya anda membuang air kecil terlalu kerap, terutamanya jika tidak disertai dengan pengambilan cecair atau minum air secukupnya, anda berisiko mengalami dehidrasi ringan.

Senarai Makanan dan Minuman yang Menyebabkan Kekeringan

Berikut adalah senarai makanan dan minuman yang boleh mencetuskan dehidrasi:

1. Makanan ringan

Makanan ringan, seperti kentang goreng, kentang goreng, dan pelbagai jenis makanan goreng, biasanya mengandungi banyak garam atau natrium. Pengambilan garam yang tinggi ini boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran air kencing dan membuat anda lebih kerap membuang air kecil, sehingga anda berisiko mencetuskan dehidrasi.

2. Buah-buahan

Buah mempunyai pelbagai nutrien yang baik untuk tubuh, seperti vitamin, mineral, serat, dan antioksidan. Namun, beberapa jenis buah, seperti anggur, jeruk, lemon, tomato, dan nanas, tinggi asam sitrat.

Buah-buahan berasid ini dapat merangsang saluran kencing untuk menjadi lebih aktif untuk mengeluarkan air kencing, sehingga membuat anda lebih kerap membuang air kecil. Ini dapat meningkatkan risiko dehidrasi.

Namun, itu tidak bermakna anda harus menjauhi buah-buahan ini. Sekiranya anda ingin makan buah yang boleh menyebabkan anda kerap membuang air kecil, seimbangkan dengan minum air secukupnya.

Anda juga boleh memilih jenis buah-buahan lain yang tidak mengandungi asid sitrik tinggi, seperti epal dan pisang.

3. Makanan pedas

Makanan pedas, seperti cili, jahe, wasabi, dan rempah kari, boleh mengganggu pundi kencing, menjadikan anda lebih kerap membuang air kecil.

Selain itu, halia juga diketahui mempunyai kesan diuretik semula jadi sehingga dapat mendorong anda membuang air kecil dengan lebih kerap dan meningkatkan risiko dehidrasi.

4. Bawang

Jenis bawang tertentu, seperti bawang putih dan bawang, diketahui mempunyai kesan diuretik yang serupa dengan halia. Inilah sebabnya mengapa bawang termasuk jenis makanan yang boleh mencetuskan dehidrasi.

Anda akan membuang air kecil lebih kerap jika anda makan bawang putih mentah atau bawang. Untuk mengelakkan dan mengurangkan kesan ini, anda harus memasak bawang putih atau bawang terlebih dahulu semasa anda ingin memakannya.

5. Minuman ringan

Makanan dan minuman yang dibungkus biasanya ditambah dengan pemanis buatan, seperti aspartam dan sakarin.

Sekiranya anda mengambil makanan atau minuman dengan pemanis buatan, jumlah gula dalam darah akan meningkat. Tahap gula yang berlebihan boleh menyebabkan keinginan membuang air kecil lebih kerap dan risiko dehidrasi dapat meningkat.

Selain itu, beberapa jenis minuman ringan juga mengandungi soda yang diketahui dapat mendorong anda untuk membuang air kecil lebih kerap. Inilah sebabnya mengapa minuman ringan atau makanan yang mengandungi pemanis buatan boleh menyebabkan dehidrasi.

6. Kafein

Kopi, teh, dan coklat adalah jenis makanan dan minuman yang mengandungi kafein. Bahan ini diketahui mempunyai kesan perangsang dan diuretik yang boleh mencetuskan pundi kencing yang aktif, jadi anda akan membuang air kecil lebih kerap semasa memakannya.

Selain itu, kafein juga sering ditambahkan pada minuman tenaga. Pengambilan kafein yang berlebihan diketahui dapat mendorong penghapusan lebih banyak air kencing dan menjadikan anda risiko dehidrasi yang lebih tinggi.

7. Minuman beralkohol

Pengambilan minuman beralkohol tidak menjadikan pengambilan cecair dalam badan dapat dipenuhi. Ini kerana alkohol adalah diuretik, jadi ini membuat anda lebih kerap membuang air kecil.

Kebiasaan meminum alkohol tidak hanya dapat membuat Anda rentan terhadap dehidrasi, tetapi juga dapat merosakkan organ tubuh, seperti hati, ginjal, otak, dan jantung.

Beberapa jenis makanan dan minuman di atas dapat meningkatkan risiko dehidrasi jika dikonsumsi secara berlebihan. Untuk mencegah dan mengatasi dehidrasi, memenuhi keperluan cairan tubuh, iaitu dengan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari.

Pengambilan pelbagai jenis makanan dan minuman yang menyebabkan dehidrasi umumnya hanya menyebabkan dehidrasi ringan yang tidak berbahaya. Namun, jika anda mengalami dehidrasi yang teruk sehingga anda merasa lemah, air kencing anda berwarna kuning gelap, dan bibir anda kering, anda harus segera berjumpa doktor.