Kehidupan yang sihat

Corak Makan Sihat untuk Meningkatkan Stamina

Badan terasa letih setelah melakukan aktiviti seharian? Mungkin anda memerlukan peningkatan stamina. Penambah stamina semula jadi yang bergantung pada diet yang sihat boleh menjadi alternatif untuk anda.

Stamina boleh didefinisikan sebagai kemampuan tubuh untuk mengekalkan daya tahan fizikal dalam jangka masa panjang. Sekiranya anda merasakan stamina anda menurun, jangan terburu-buru menggunakan ubat penambah stamina atau doping. Sebabnya, ubat-ubatan ini sebenarnya boleh menyebabkan kesan buruk kepada kesihatan anda

Ada cara lain yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan stamina secara semula jadi. Salah satunya ialah menyesuaikan diet anda.

Corak Makan Sihat sebagai Penambah Stamina

Daripada harus menanggung pelbagai masalah kesihatan kerana penggunaan ubat penambah stamina, lebih baik anda mula menguruskan diet yang sihat agar stamina anda tetap prima.

Beberapa cara untuk menyesuaikan diet agar stamina terjaga adalah:

1. Jangan terlepas sarapan

Memulakan aktiviti tentu memerlukan tenaga. Sekarang, Tenaga ini diperoleh dari sarapan pagi anda setiap pagi. Sekiranya anda melewatkan sarapan pagi, badan anda secara automatik tidak mempunyai tenaga dan stamina yang mencukupi.

Agar anda sentiasa bertenaga semasa menjalani aktiviti, jangan lupa makan sarapan pagi. Beberapa menu sarapan tenaga yang boleh anda cuba ialah bubur, telur dadar, bubur, roti, atau oatmeal.

2. Mengonsumsi karbohidrat

Karbohidrat terbaik untuk meningkatkan stamina dan tenaga anda adalah karbohidrat kompleks. Karbohidrat jenis ini mempunyai rantai gula yang lebih panjang, jadi memerlukan masa yang lama untuk dicerna. Kesannya, anda akan merasa stamina dan tenaga lebih lama. Makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks termasuk kacang, biji, buah-buahan dan sayur-sayuran.

3. Makan dengan kerap

Dengan makan secara teratur setiap hari, tubuh akan terbiasa menerima makanan pada masa yang sama. Ini dapat membantu badan anda mengekalkan tenaga antara waktu makan. Biasakan makan 3 kali sehari, diselingi dengan 2 kali makan. Pilih makanan sihat, contohnya makanan yang termasuk dalam makanan berfungsi. Hadkan juga makanan ringan yang tinggi gula dan lemak.

4. Memenuhi keperluan besi

Kekurangan zat besi boleh membuat anda berasa letih dan pingsan. Untuk menjaga stamina, memenuhi kebutuhan zat besi Anda dengan memakan cukup banyak daging merah, sayuran hijau, hati sapi, hati ayam, atau kerang.

5. Perhatikan pengambilan cecair anda

Kekurangan cecair atau dehidrasi boleh menjadi salah satu penyebab penurunan stamina anda. Untuk mengekalkan stamina, memenuhi pengambilan cairan tubuh anda dengan minum 8-10 gelas air setiap hari.

6. Hadkan makanan yang mengandungi gula

Gula memang boleh bertukar menjadi tenaga dalam badan. Malangnya, tenaga dan stamina yang dihasilkan dari gula tidak dapat bertahan lama. Badan anda akan memerlukan pengambilan tenaga dengan cepat dalam masa yang singkat.

Selain itu, makan terlalu banyak makanan tinggi gula juga dapat membuat anda cepat gemuk. Oleh itu, hadkan pengambilan gula dan makanan yang mengandungi banyak gula, seperti kek, gula-gula, dan coklat.

7. Hadkan kafein

Kafein dalam kopi atau teh dipercayai memberi suntikan tenaga dan meningkatkan stamina. Namun, itu tidak benar. Kafein hanyalah perangsang. Setelah mengambil kafein, tenaga anda akan bertambah. Tetapi selepas itu, badan anda akan berasa lebih letih berbanding sebelumnya.

Selain mengamalkan diet yang sihat, anda juga memerlukan rehat yang cukup dan bersenam secara teratur untuk meningkatkan stamina. Pengambilan suplemen pemakanan tambahan, seperti protein goncang, juga dapat dimakan sebagai pilihan makanan untuk meningkatkan stamina.

Jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan pakar pemakanan mengenai diet dan jenis makanan sihat yang meningkatkan stamina yang sesuai dengan keadaan dan keperluan fizikal anda.