Kesihatan

Inilah Cara Betul Mengatasi Kepialu Semasa Mengandung

Mengatasi demam kepialu semasa kehamilan mesti dilakukan dengan berhati-hati kerana tidak semua ubat selamat diambil oleh ibu hamil. Lalu, apa yang harus dilakukan oleh wanita hamil sekiranya mendapat demam kepialu? Lihat penjelasan dalam artikel ini.

Wanita hamil boleh mendapat demam kepialu kerana penyakit ini dapat menular dengan mudah. Wanita hamil boleh mendapat demam kepialu jika mereka memakan makanan atau minuman yang telah dicemari kotoran (air kencing atau tinja) yang mengandungi bakteria Salmonella typhi.

Cara Mengatasi Kepialu Semasa Mengandung

Apabila terkena demam kepialu, wanita hamil pada amnya akan mengalami demam tinggi (39ꟷ40 ° C), sakit kepala, batuk, hilang selera makan, mual, sakit perut, sembelit, keletihan, sehingga muncul ruam pada kulit. Gejala kepialu biasanya muncul secara beransur-ansur dalam 1-3 minggu setelah tubuh dijangkiti.

Sekiranya wanita hamil mengalami gejala ini, segera hubungi doktor. Doktor akan melakukan sejumlah pemeriksaan, seperti pemeriksaan air kencing, najis, atau darah, untuk menentukan kemungkinan tifoid menderita.

Sekiranya hasil pemeriksaan menunjukkan bahawa wanita hamil menghidap demam kepialu, doktor secara amnya akan menasihati wanita hamil untuk:

1. Mengambil antibiotik

Doktor akan menetapkan antibiotik untuk membantu membunuh bakteria penyebab kepialu. Ambil antibiotik mengikut cadangan doktor, terutamanya dos dan jadual minum.

Sekiranya aduan alahan timbul dalam bentuk mengi, batuk, dan sesak nafas setelah mengambil antibiotik, segera berjumpa doktor lagi.

2. Dapatkan rehat yang cukup

Semasa rawatan, pastikan wanita hamil mendapat rehat yang cukup. Sekiranya wanita hamil sukar tidur, cubalah menopang kepala wanita hamil dengan bantal bertumpuk, agar wanita hamil merasa lebih selesa.

3. Menjaga diet

Wanita hamil mesti menjaga diet yang baik agar cepat sembuh. Sekiranya ibu hamil mengalami loya ketika hendak makan, cubalah bahagikan makanan kepada bahagian kecil untuk dimakan beberapa kali. Dengan cara itu, kejadian muntah dapat diminimumkan.

4. Minum air secukupnya

Cara mengatasi demam kepialu semasa kehamilan berikutnya adalah dengan mengambil air secukupnya. Ini penting untuk dilakukan untuk mengelakkan dehidrasi.

Mengendalikan kepialu pada wanita hamil mesti dilakukan dengan cepat. Sekiranya terlambat, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi, malah boleh menyebabkan keguguran.

Risiko wanita hamil untuk melahirkan sebelum waktunya atau melahirkan bayi dengan berat badan rendah juga akan meningkat, jika demam kepialu tidak dirawat dengan segera.

Cara Mencegah Kepialu

Lebih baik mencegah tifus dari awal, sebelum wanita hamil mengalaminya. Agar wanita hamil dapat mengelakkan penyakit ini, terdapat beberapa langkah pencegahan yang dapat dilakukan, termasuk:

Mmembasuh tangan sebelum makan

Salah satu cara termudah yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mencegah jangkitan demam kepialu adalah membiasakan diri dengan mencuci tangan sebelum makan dan selepas keluar dari tandas. Wanita hamil juga disarankan untuk selalu mencuci tangan setelah menaiki kenderaan awam.

Makan makanan yang dimasak

Untuk mencegah kepialu, wanita hamil disarankan untuk tidak memakan makanan mentah. Kemudian, cuba makan makanan dan minuman yang dibuat di rumah kerana mereka cenderung lebih bersih.

Basuh sayur dan buah sebelum dimakan

Sekiranya ibu hamil ingin makan makanan yang tidak perlu dimasak, seperti buah dan sayur-sayuran segar, jangan lupa mencucinya terlebih dahulu dengan teliti untuk mengelakkan terdedah kepada bakteria. Salmonella typhi. Khusus untuk buah, kupas kulit terlebih dahulu sebelum dimakan.

Pilih air minuman dengan berhati-hati

Dianjurkan untuk memilih air mineral botol atau air yang telah direbus hingga mendidih. Elakkan ais yang dibuat dari air yang sukar dipastikan bersih.

Menjalani gaya hidup bersih dan sihat sangat penting untuk mencegah kepialu semasa mengandung. Sekiranya wanita hamil mengalami simptom kepialu, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found