Kehidupan yang sihat

Menggunakan Pewarna Asli dari Sayuran dan Perasa

Terdapat banyak pilihan hwarna makanan yang dijual di pasaran untuk mencantikkan penampilan makanan. Walau bagaimanapun, menggunakan pewarna semula jadi dibuat dari sayur-sayuran dan herba lebih digalakkan, skerana pewarna semula jadi cenderung lebih selamat untuk dimakan.

Anda boleh mendapatkan pewarna makanan semula jadi dengan mudah di rumah. Anda boleh menggunakan pelbagai jenis sayur-sayuran dan herba sebagai pewarna makanan dan juga penambah rasa semula jadi.

Pelbagai Bahan Pewarna Asli

Terdapat pelbagai sebab untuk menggunakan pewarna makanan. Antaranya ialah menjadikan penampilan makanan lebih menarik, mempertajam warna makanan, memperbaiki penampilan makanan, memberikan variasi warna pada makanan.

Tetapi di sebalik warna yang menarik, pewarna makanan buatan juga boleh mempengaruhi keadaan kesihatan. Terutama jika pewarna itu tidak lulus ujian kesihatan makanan. Kajian yang dilakukan terhadap ratusan kanak-kanak menunjukkan bahawa pewarna dan pengawet makanan natrium benzoat dapat memburukkan lagi tingkah laku hiperaktif.

Untuk mengurangkan risiko ini, pewarna semula jadi boleh menjadi pilihan. Terdapat pelbagai jenis sayur-sayuran dan herba yang boleh digunakan sebagai pewarna semula jadi seperti:

 • Kunyit untuk kuning

  Sekiranya anda ingin memberi makanan anda warna kuning, anda boleh menggunakan kunyit. Di India, kunyit digunakan sebagai pewarna semula jadi dalam hidangan kari. Semasa di Indonesia, pewarna semula jadi ini sering digunakan untuk membuat nasi kuning.

 • Kulit bawang untuk warna oren

  Walaupun tidak dapat digunakan pada banyak makanan, Anda dapat menggunakan kulit bawang sebagai pewarna semula jadi. Kulit bawang dapat memberikan warna kuning telur lebih oren. Mudah sahaja, anda masukkan telur ke dalam air rebus dan kulit bawang. Masak hingga masak sehingga kelihatan jingga. Semakin lama telur berada di dalam kulit bawang, semakin kuat warna oren kuning telurnya. Selain itu, paprika yang dimasak juga dapat memberikan warna oren yang mendalam hingga merah.

 • Paprika untuk merah

  Lada merah boleh digunakan sebagai pewarna makanan semula jadi untuk warna merah. Ekstrak lada boleh digunakan sebagai pewarna semula jadi kerana mengandungi capsanthin dan kapsorubin di dalamnya. Selain paprika, anda juga boleh menggunakan raspberi dan bit untuk memberi warna warnanya kepada makanan.

 • Ubi keledek ungu dan blueberry untuk ungu

  Untuk memberi makanan anda warna ungu, anda boleh menggunakan ubi jalar ungu. Ubi jalar ungu dapat memberi warna ungu pada makanan berkat antosianin pigmen semula jadi. Buah-buahan lain yang juga mempunyai pigmen ini adalah blueberry. Walaupun kandungan antosianin hanya satu pertiga daripada kandungan antosianin dalam ubi jalar ungu, biruebuah beri Ia juga dapat digunakan untuk memberi warna ungu pada makanan. Caranya ialah dengan mencampurkan 1 cawan blueberry dan 2 sudu besar air, kemudian haluskan dengan pengisar. Selepas itu, tapis menggunakan kasa halus. Tuangkan hasil penapis blueberry ke dalam makanan yang ingin anda warnakan.

Untuk mengurangkan risiko kesihatan, penggunaan pewarna semula jadi dari sayur-sayuran dan herba boleh menjadi pilihan. Walaupun warnanya tidak akan sama dengan pewarna sintetik, pewarna semula jadi cenderung lebih selamat dan mempunyai nilai pemakanan.