Keluarga

Cara Melindungi Kanak-kanak dari Penyakit

Kanak-kanak mempunyai sistem imun yang masih berkembang, jadi sistem imun mereka tidak sekuat orang dewasa dan lebih mudah diserang penyakit. Oleh itu, ibu bapa perlu mengetahui cara melindungi anak mereka daripada penyakit agar dia tidak mudah sakit dan pertumbuhan dan perkembangannya tidak terganggu.

Kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak, mendapat ARI atau batuk selesema sebanyak 8-10 kali setahun. Bukan hanya ARI, terdapat juga beberapa penyakit lain yang sering dialami oleh kanak-kanak, termasuk sakit tekak dan cirit-birit.

Sekiranya kanak-kanak sering sakit, bukan sahaja aktiviti mereka dapat terganggu, tetapi juga pertumbuhan dan perkembangannya. Oleh itu, ibu bapa perlu mengetahui cara melindungi anak-anak mereka daripada penyakit.

Beberapa Cara untuk Melindungi Kanak-kanak dari Penyakit

Agar anak-anak tidak mudah sakit, ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk melindungi anak-anak mereka dari penyakit, iaitu:

1. Ingatkan dan biasakan anak mencuci tangan

Menjaga kesihatan boleh bermula dari perkara-perkara sederhana, iaitu rajin mencuci tangan. Tabiat baik ini boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk melindungi anak-anak dari pelbagai penyakit.

Mencuci tangan dengan kerap dapat mengelakkan bakteria, virus, dan parasit yang ada di tangan anda memasuki badan dan menyebabkan jangkitan.

Oleh itu, ajar dan ingatkan si kecil supaya mencuci tangan mereka dengan betul sekurang-kurangnya 20 saat dengan sabun dan air mengalir. Gunakan sabun ringan yang selamat untuk kanak-kanak. Setelah selesai, segera keringkan tangan dengan tuala atau tisu bersih.

2. Selesaikan imunisasi anak mengikut jadual

Usaha untuk melindungi anak-anak dari penyakit yang disebabkan oleh bakteria atau virus dapat dilakukan dengan imunisasi atau vaksinasi.

Vaksin mengandungi bakteria atau virus yang telah dibunuh atau dilemahkan sehingga tidak menyebabkan penyakit, tetapi merangsang tubuh untuk menghasilkan reaksi imun. Dengan cara itu, apabila seorang anak diserang oleh kuman yang sebenarnya, tubuhnya dapat mengenali dan melawan kuman ini dengan segera.

3. Beri anak makanan berkhasiat

Menyediakan makanan berkhasiat yang kaya dengan vitamin, mineral, protein, karbohidrat, dan lemak sihat, termasuk asid lemak omega-3, dapat melengkapkan keperluan pemakanan anak-anak. Beberapa contoh pengambilan berkhasiat yang dapat anda berikan kepada si kecil adalah buah, sayur, susu, telur, ikan, kacang, bijirin, dan gandum.

Walau bagaimanapun, pastikan untuk memberi anak anda makanan yang selamat untuknya. Sekiranya anak anda mempunyai alergi terhadap makanan tertentu, anda boleh mengganti makanan tersebut dengan makanan lain dengan kandungan nutrien yang sama tetapi tidak mencetuskan reaksi alergi pada tubuh si kecil anda.

4. Pastikan keperluan cecair anak dipenuhi

Pengambilan cecair yang mencukupi untuk si kecil anda dengan memberinya air. Ibu dan Ayah juga dapat memberinya susu, baik dalam bentuk susu ibu, susu formula, atau susu lembu. Selain dapat meningkatkan pengambilan cecair, susu juga mengandungi kalsium yang penting untuk menguatkan tulang dan gigi.

Sebagai variasi, Ibu dan Ayah dapat memberikan jus buah dan sayur murni anak anda tanpa gula. Elakkan memberi anak anda minuman bergula, termasuk soda dan jus botol, yang tinggi gula atau mengandungi pemanis buatan.

5. Ajak anak-anak untuk bersenam dengan kerap

Daripada membiarkan si kecil menonton televisyen atau bermain permainan sepanjang hari di rumah, ajak dia bersenam. Tidak perlu melakukan senaman yang berat Macam mana boleh jadi. Hanya berjalan kaki atau berbasikal sekurang-kurangnya 10 minit sehari sudah cukup untuk menjaga kesihatan badan.

Bersenam secara teratur dapat menjaga tubuh anak dalam keadaan baik dan mencegah anak-anak dari kegemukan. Di samping itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa senaman yang teratur juga dapat memperkuat sistem imun kanak-kanak dan mengurangkan risiko kanak-kanak mengembangkan penyakit tertentu, seperti selesema.

6. Pastikan anak anda cukup tidur

Anak-anak yang kurang tidur dapat mengalami penurunan sistem imun mereka sehingga mereka mudah terserang penyakit. Oleh itu, Ibu dan Ayah perlu memastikan anak anda mendapat tidur yang cukup setiap hari. Berikut adalah waktu tidur yang disyorkan untuk kanak-kanak berdasarkan umur mereka:

  • 0–3 bulan: 10–18 jam sehari
  • 4–11 bulan: 12–15 jam sehari
  • 1–2 tahun: 11–14 jam sehari
  • 3-5 tahun: 10–13 jam sehari
  • 6–13 tahun: 9–11 jam sehari

Selain menjalankan kaedah di atas untuk melindungi anak-anak dari penyakit, ibu bapa juga perlu selalu memeriksa anak mereka kepada doktor untuk memastikan keadaan kesihatan mereka baik, serta memantau pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Semasa berunding, Ibu dan Bapa juga dapat bertanya kepada doktor tentang jenis makanan yang baik untuk diberikan kepada Si Kecil, apakah perlu memberi suplemen atau tidak, dan bagaimana merangsang pertumbuhan dan perkembangan si Kecil sehingga optimum.