Kehidupan yang sihat

Fakta Minyak Kelapa untuk Rambut dan Diet

Menjauhkan diri dari pengambilan makanan berminyak adalah salah satu langkah yang biasa dilakukan oleh mereka yang sedang menjalani diet. Tetapi adakah anda tahu? Minyak kelapa sebenarnya mengandungi sejenis lemak yang diklasifikasikan sebagai mesra bagi anda yang sedang menjalani diet.

Menurut penyelidikan, minyak kelapa mempunyai sejumlah manfaat kesihatan dan kecantikan, termasuk membantu menjaga berat badan yang ideal. Bukan hanya itu, minyak kelapa dipercayai cukup berkesan dalam membantu menurunkan kolesterol jahat walaupun mengandungi lemak.

Kesan Minyak kelapa Melawan Penurunan Berat Badan

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat minyak kelapa untuk diet, pertimbangkan beberapa fakta di bawah:

 • Mtelah diserap oleh badan

  Salah satu ciri minyak kelapa adalah kandungannya trigliserida rantaian sederhana yang dia ada. Lemak ini dapat diserap dengan mudah di saluran pencernaan dan disalurkan terus ke hati untuk menghasilkan tenaga, sehingga tidak terkumpul di kawasan perut.

 • Mmeningkatkan metabolisme

  Manfaat minyak kelapa untuk diet dapat membantu merangsang metabolisme dan meningkatkan tenaga dalam badan. Apabila metabolisme badan meningkat, kemampuan tubuh untuk membakar lemak juga akan semakin besar, sehingga pengumpulan lemak yang lebih sedikit di dalam badan dan berat badan tetap stabil.

 • Mmengurangkan selera makan

  Minyak kelapa dipercayai mengandungi zat yang mempunyai kesan mengurangkan selera makan. Apabila selera makan anda menurun, pengambilan kalori ke dalam badan juga akan berkurang. Dengan cara ini, kenaikan berat badan dapat dikawal.

 • Mmengurangkan lemak perut

  Akhirnya, kelebihan minyak kelapa untuk diet dapat membantu mengurangkan simpanan lemak di perut. Menurut penyelidikan, minyak kelapa mengandung lemak sehat yang dapat memicu peningkatan kadar kolesterol baik (HDL) dalam tubuh dan membantu menurunkan total kolesterol, lemak jahat (LDL), dan trigliserida, serta mengurangi lemak di sekitar perut.

Memerlukan Penyelidikan Lebih Lanjut

Kandungan asid laurik dalam minyak kelapa dapat menjadikan tubuh membakar tenaga dengan lebih berkesan, tetapi satu kajian mendapati tiada kesan terhadap penurunan berat badan. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan hubungan antara minyak kelapa dan keberkesanannya dalam menurunkan berat badan. Yang jelas, menambahkan pengambilan minyak kelapa tanpa mengurangkan pengambilan makanan lain, tidak akan memberi kesan pada diet.

Mengkonsumsi minyak kelapa dianggap selamat jika dilakukan secara sederhana, tidak lebih dari 10 ml tiga kali sehari. Hanya penggunaan minyak kelapa yang disyorkan hanya dalam jangka pendek. Ini kerana minyak kelapa tinggi kalori.

Pengambilan minyak kelapa yang berlebihan sebenarnya boleh menghalang program penurunan berat badan anda. Sebagai gambaran, setiap sudu minyak kelapa mengandungi kira-kira 120 kalori dan 14 gram lemak.

Walaupun ada kemungkinan manfaat minyak kelapa untuk diet, penurunan berat badan harus tetap seimbang dengan mengamalkan diet yang sihat dan bersenam secara teratur. Untuk selamat dan berkesan, disarankan agar anda berjumpa doktor atau pakar pemakanan terlebih dahulu sebelum menggunakan minyak kelapa untuk diet anda.