Kesihatan

Ketahui Cara Menjaga Kebersihan Faraj Semasa Menstruasi

Sebilangan wanita mungkin tidak tahu bagaimana menjaga kebersihan vagina semasa haid. Sebenarnya, kawasan feminin adalah bahagian penting yang mesti sentiasa dijaga kebersihannya. Sekiranya kebersihan vagina tidak dijaga, ini dapat meningkatkan risiko jangkitan pada vagina.

Biasanya, tahap keasidan (pH) vagina berkisar antara 3.8 hingga 4.5. Walau bagaimanapun, pH vagina akan meningkat semasa haid ketika pH darah meningkat. Inilah yang menyebabkan ragi muncul dengan lebih mudah di faraj semasa haid.

Sekiranya kebersihan vagina tidak dijaga, risiko pelbagai penyakit pada vagina dapat meningkat semasa haid, seperti jangkitan faraj dan radang pada vulva dan vagina (vulvovaginitis).

Menjaga Vagina Bersih Menggunakan Antiseptik

Salah satu perkara penting yang perlu anda perhatikan semasa haid adalah membersihkan kawasan luar wanita dengan kerap. Untuk membersihkan bahagian organ intim ini, anda boleh menggunakan produk kebersihan feminin atau antiseptik yang mengandungi povidone iodin.

Penggunaan antiseptik wanita dengan povidone iodin boleh dilakukan 1-2 kali sehari. Sentiasa perhatikan arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan dan elakkan penggunaan antiseptik secara berlebihan.

Selain membersihkan kawasan wanita semasa haid, larutan antiseptik yang mengandungi povidone iodin juga dapat digunakan untuk keadaan lain, seperti keputihan dan gatal-gatal vagina akibat jangkitan yis.

Rawatan Faraj Lain Semasa Menstruasi

Anda boleh menjaga kebersihan vagina dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

Bersihkan faraj dengan kerap

Penting untuk membersihkan faraj dengan kerap, terutamanya semasa haid. Bersihkan faraj anda setiap kali anda selesai membuang air kecil dan membuang air besar.

Cara yang betul untuk membersihkan vagina adalah dengan membasuhnya dengan air bersih, kemudian keringkan dengan kain atau tisu bersih dari depan ke belakang (dari vagina ke dubur), bukan sebaliknya. Jangan lupa mencuci tangan sebelum dan selepas membersihkan vagina.

Tukar pad secara berkala

Dalam tempoh anda, pastikan anda menukar alas anda secara berkala sekurang-kurangnya setiap 3-4 jam. Ini penting dilakukan untuk mencegah pertumbuhan kuman dan kulat yang menyebabkan jangkitan atau kerengsaan pada vagina.

Memakai seluar dalam yang menyerap peluh

Anda disarankan menggunakan seluar dalam kapas yang mudah menyerap peluh dan tidak terlalu ketat. Pemakaian seluar dalam jenis ini dapat memastikan vagina tetap kering dan mencegah faraj gatal kerana terlalu lembap kerana peluh.

Menjaga kebersihan organ-organ wanita secara berkala dapat mengurangkan risiko jangkitan pada vagina, terutama ketika haid. Selain menjaga kebersihan vagina, anda juga disarankan untuk makan makanan berkhasiat dan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari untuk mengelakkan dehidrasi semasa haid.

Sekiranya anda merasa keluhan semasa haid, seperti gatal-gatal pada vagina, sakit, atau pendarahan berlebihan dari faraj, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Anda juga boleh bertanya mengenai cara menjaga kebersihan vagina semasa haid dengan doktor.