Keluarga

Persediaan untuk Proses IVF yang Berjaya

Pasangan yang mempunyai masalah dengan ikemandulan, itu dia ketidakupayaan untuk mengandung setelah melakukan hubungan seks secara berkala untuk satu tahun tanpa alat kontraseptif, kini boleh mempertimbangkan prosedur IVF. Sebelum menjalani program kehamilan IVF, anda perlu mengetahui persiapan apa yang diperlukan agar prosedur ini dapat berjaya melahirkan anda dan pasangan.

Rawatan untuk masalah kemandulan cenderung bergantung pada penyebabnya. Selain perubahan gaya hidup, terdapat beberapa program kehamilan yang biasanya juga disarankan oleh doktor, termasuk melalui ubat perubatan, pembedahan, inseminasi buatan dan prosedur IVF.

Merancang Kehamilan

Umur memainkan peranan penting dalam kadar kesuburan. Pasangan sihat berusia 20-30 tahun, mempunyai peluang kehamilan antara 25-30% setiap kitaran haid. Ketika memasuki usia 40 tahun, peluang wanita untuk hamil berkurang, iaitu kurang dari 10% pada setiap kitaran. Begitu juga, kesuburan lelaki menurun dengan usia.

Bagi pasangan suami isteri yang berumur lebih dari 35 tahun, penilaian dan rawatan kesuburan boleh dilakukan setelah 6 bulan melakukan hubungan seksual secara berkala tanpa kontrasepsi tetapi belum mempunyai anak. Sementara itu, bagi pasangan berusia lebih dari 40 tahun, disarankan untuk melakukan penilaian dan segera merancang program kehamilan.

Maksudnya, semakin lama kelewatan menjalani program kehamilan, semakin rendah kemungkinan kehamilan dan semakin tinggi risiko yang mungkin dialami selama kehamilan. Sekiranya ini adalah masalah yang anda hadapi, maka mungkin sudah waktunya anda dan pasangan mencari bantuan perubatan profesional dan berpengalaman dalam bidang kesuburan, untuk menentukan program kehamilan yang sesuai. Salah satunya adalah program IVF.

Usaha Mencapai Kehamilan dengan IVF

Teknologi IVF atau apa yang sering disebut sebagai dalampersenyawaan in vitro (IVF) adalah cara lain yang boleh diambil oleh pasangan suami isteri yang ingin hamil tetapi tidak dapat hamil secara semula jadi. Program ini hanya akan disyorkan oleh doktor sekiranya kaedah lain untuk melahirkan anak telah dicuba dan tidak memberikan hasil yang diinginkan.

Kaedah IVF dilakukan dengan menyatukan telur dan sperma terpilih di makmal, sehingga persenyawaan berlaku dan embrio terbentuk. Kemudian, embrio yang terbentuk dipindahkan ke rahim wanita untuk berkembang menjadi janin dan dilahirkan. Dalam prosedur IVF, telur, sperma, dan embrio boleh datang dari anda dan pasangan anda. Tetapi jika tidak mungkin, anda boleh mendapatkannya dari penderma.

Di samping itu, anda perlu memahami bahawa kejayaan kitaran IVF (IVF) dipengaruhi oleh beberapa faktor, iaitu:

 1. Faktor khusus pesakit

  Faktor seperti usia dan penyebab kemandulan, serta keadaan psikologi (tekanan).

 2. Prosedur rangsangan ovari

  Ini untuk merangsang pengeluaran telur.

 3. Pengalaman klinikal doktor mengenai IVF
 4. Kemudahan makmal embriologi

  Kemudahan menentukan kualiti persenyawaan dan pembentukan embrio.

 5. Bilangan embrio setiap pemindahan

  Semakin banyak jumlah yang dipindahkan, semakin besar kemungkinan untuk hamil, dan bahkan meningkatkan kemungkinan kehamilan berganda.

 6. Teknik pemindahan embrio yang digunakan
 7. Terapi sokongan fasa luteal

  Terapi ini berguna untuk meningkatkan peluang kehamilan yang berjaya, dan mengurangkan risiko keguguran.

Oleh itu, pengalaman doktor di bidang IVF dan kemudahan yang terdapat di klinik atau hospital IVF, sangat mempengaruhi kejayaan IVF.

Petua untuk Berjaya Hamil dengan Program IVF

Program IVF membantu meningkatkan peluang anda melahirkan bayi yang sihat. Agar program IVF yang anda jalani berjalan dengan lancar, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan sebagai persediaan untuk melahirkan bayi yang berjaya:

 • Perundingan dan pemeriksaankesihatan menyeluruh

  Pemeriksaan perubatan yang menyeluruh berguna untuk memberi gambaran mengenai keadaan fizikal yang mungkin berkaitan dengan tahap kesuburan bagi anda dan pasangan.

  Bermula dari data sejarah perubatan, pemeriksaan fizikal, hingga pemeriksaan pendukung seperti ujian darah lengkap, pap smear, tinjauan kitaran haid, pemeriksaan kualiti ovari dan telur pada wanita, pemeriksaan kesuburan lelaki (analisis sperma), dan pengesahan sejarah vaksinasi, termasuk tetanus dan TORCH .

 • Corak pemakanan sihat

  Diet yang sihat dan berkhasiat seimbang memainkan peranan penting untuk kesuburan anda, termasuk membantu meningkatkan kejayaan IVF. Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dan makanan yang kaya dengan kalsium, seperti susu rendah lemak dan yogurt. Makan pelbagai sumber protein, seperti kacang, biji, produk kedelai, dan daging. Walaupun ikan adalah sumber asid lemak omega 3 yang baik untuk perkembangan otak dan mata bayi anda, disarankan untuk membatasi pengambilannya, terutama yang mengandungi merkuri tinggi seperti tuna, tuna dan makarel. Elakkan juga makanan dengan kandungan lemak berlebihan, atau makanan yang mengandungi pewarna, perasa, dan bahan pengawet kimia.

 • Phidup sihat

  Berhenti merokok dan elakkan terdedah kepada asap rokok. Merokok mempunyai kesan buruk terhadap kesuburan dan kehamilan. Pada lelaki, merokok boleh mengurangkan kualiti sperma. Kebiasaan ini juga dapat mengurangkan kadar kejayaan anda dalam menjalani program IVF. Elakkan juga pengambilan minuman beralkohol, dan batasi pengambilan kafein, tidak melebihi 200 mg kafein (2 cawan) sehari. Selesaikan dengan rehat yang cukup (tidur 6-8 jam sehari), serta senaman biasa.

 • jaga berat badan

  Kurang berat badan atau berat badan berlebihan boleh mempengaruhi kesuburan. Meningkatkan dan mengekalkan berat badan yang ideal dengan menjaga diet dan bersenam seperti yang disyorkan oleh doktor.

Elakkan bersenam terlalu kerap atau terlalu keras. Berjalan kaki, berjoging, yoga, dan berenang adalah latihan yang baik untuk mengurangkan tekanan dan menyokong badan dalam bersiap sedia untuk hamil.

 • Pengambilan multivitamin dan asid folik

  Mengambil vitamin dan asid folik sekurang-kurangnya 400 mikrogram sehari sebelum hamil seperti yang disyorkan oleh doktor anda, dapat membantu anda melengkapkan pengambilan nutrien yang diperlukan untuk kehamilan, dan dapat mengurangkan kemungkinan bayi anda menderita cacat lahir, seperti spina bifida.

 • Elakkan tekanan

  Tekanan tidak baik untuk persiapan kehamilan. Aktiviti dan persekitaran yang lebih positif, seperti menyertai peserta program IVF, saling memberi semangat antara anggota masyarakat, atau melakukan terapi urut dan akupunktur, dapat membantu mengatasi tekanan.

Sebagai tambahan kepada pelbagai petua di atas, anda sangat disarankan untuk mengikuti semua cadangan doktor semasa menjalani program IVF. Walaupun kadar kejayaan program IVF juga bergantung pada usia, keadaan kesihatan anda, dan seberapa parah masalah kemandulan, melakukan petua ini akan meningkatkan peluang anda hamil.