Keluarga

5 Khasiat Jambu Batu untuk Kesihatan Kanak-kanak

Terdapat banyak faedah jambu batu untuk kesihatan anak-anak. Kerana kandungan nutriennya yang banyak, jambu biji dapat menguatkan sistem ketahanan badan untuk melancarkan pencernaan anak, Bun. Selain dimakan secara langsung, jambu biji dapat diproses menjadi jus atau digunakan sebagai campuran ais buah.

Dalam 100 gram jambu biji mengandungi sekitar 70 kalori dan pelbagai nutrien lain, seperti karbohidrat, air, protein, serat, dan gula. Selain itu, buah ini menyimpan banyak vitamin dan mineral yang sangat baik untuk proses pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, termasuk vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin E, vitamin K, kalsium, magnesium, fosforus, kalium, zink, folat dan kolin. Jambu biji juga mengandung banyak antioksidan, seperti flavonoid dan polifenol.

Senarai Faedah Jambu Batu untuk Kesihatan Kanak-kanak

Berkat kandungan nutriennya, pengambilan jambu biji dapat memberikan manfaat luar biasa untuk kesihatan anak-anak, termasuk:

1. Menguatkan imuniti

Manfaat jambu biji untuk meningkatkan imuniti anak dapat diperoleh berkat kandungan antioksidan, vitamin A, vitamin C, vitamin E, dan likopen yang tinggi dalam buah ini. Dengan sistem imun yang kuat, si kecil anda akan berisiko lebih rendah untuk jangkitan virus dan bakteria, termasuk virus Corona.

2. Menyokong kesihatan dan fungsi sistem pencernaan

Kandungan serat, air, serta pelbagai vitamin dan mineral dalam jambu biji dapat menyokong kesihatan sistem pencernaan anak. Dengan pengambilan serat dan cairan tubuh yang mencukupi, sistem pencernaan si kecil akan berfungsi dengan lebih optimum, sehingga dia dapat mengelakkan sembelit.

Bukan hanya itu, serat makanan dari sayur-sayuran dan buah, termasuk jambu batu, juga dapat memberikan kesan prebiotik sehingga dapat menjaga keseimbangan jumlah bakteria baik dalam sistem pencernaan anak.

3. Menjaga kesihatan kulit

Antioksidan dan pelbagai vitamin, seperti vitamin C dan vitamin E, yang terdapat dalam jambu biji berguna untuk menjaga kulit yang sihat pada anak-anak. Terutama antioksidan, selain dapat mengatasi kesan radikal bebas yang memasuki tubuh anak kecil anda, zat ini juga dapat melindungi kulit mereka dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari atau pencemaran.

4. Mengawal kenaikan berat badan

Bagi anak-anak yang gemuk atau berat badan berlebihan, jambu biji boleh menjadi pilihan yang baik untuk makanan ringan yang sihat, Bun. Buah ini yang mempunyai nama lain jambu biji kaya dengan serat dan nutrien, tetapi rendah kalori.

Pengambilan serat juga dapat membuat si kecil merasa kenyang lebih lama, sehingga selera makannya dapat lebih terkawal. Oleh itu, dorongan untuk makanan ringan makanan yang tidak sihat dapat dikurangkan. Dengan memakan buah-buahan, termasuk jambu batu, berat badan anak dapat dikawal dengan lebih mudah.

5. Mencegah hipertensi pada kanak-kanak

Tekanan darah tinggi atau darah tinggi juga boleh dialami oleh kanak-kanak, kamu tahu. Ada banyak faktor yang dapat membahayakan anak-anak untuk penyakit ini, mulai dari keturunan, tekanan berlebihan, kegemukan, hingga pola makan yang tidak sihat.

Nah, untuk mengelakkan si kecil anda mengalami tekanan darah tinggi, anda disarankan untuk membiasakan diri dengan makan makanan yang sihat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Buah jambu biji mengandungi antioksidan dan kalium tinggi. Nutrien ini diketahui baik untuk mengawal tekanan darah dan mencegah hipertensi.

Ibu boleh memberi jambu sejak anak berusia 6 bulan atau telah menerima makanan pelengkap (MPASI). Walau bagaimanapun, tekstur jambu biji mesti disesuaikan dengan usia anak, ya, Bun. Sekiranya anda ingin memberi jambu kepada bayi anda, anda boleh memprosesnya menjadi bubur penapis atau haluskan.

Melihat banyak faedah jambu batu untuk kesihatan anak-anak, mulai sekarang anda boleh memasukkan buah ini ke dalam menu harian si kecil. Untuk mendapatkan faedah yang optimum, pilih buah jambu biji yang segar.

Sebelum memberikannya kepada si kecil, anda mesti mencuci buah ini terlebih dahulu. Seterusnya, potong jambu biji dan angkat bijinya. Ini penting agar dia tidak tersedak ketika memakannya.

Sekiranya anak anda tidak suka makan jambu biji secara langsung, anda boleh memprosesnya menjadi jus segar, salad buah, ais krim, smoothie, campuran agar-agar atau jeli, walaupun salad buah.

Walaupun jarang berlaku, sebilangan kanak-kanak dapat mengalami reaksi alergi terhadap jambu batu. Sekiranya setelah memakan jambu batu terdapat gejala alahan pada anak anda, seperti benjolan dan ruam pada kulit, gatal-gatal, sakit perut, atau cirit-birit, anda harus berhenti memberi jambu dan memeriksa keadaan anak kecil anda kepada doktor.