Kesihatan

Perkara yang Perlu Tahu mengenai Biopsi Mulut

Biopsi oral adalah prosedur perubatan untuk mengambil sampel tisu mulutuntuk pemeriksaan kemudian di makmal. Biopsi oral dilakukan untuk mengesan sebarang kelainan pada tisu mulut, terutamanya jika terdapat tisu barah.

Biopsi oral secara amnya disarankan oleh doktor pada pesakit dengan gangguan tisu mulut yang dicirikan oleh kemunculan lesi, tompok merah atau putih, dan pembengkakan dan bisul di mulut. Biopsi dilakukan sekiranya doktor belum dapat menentukan punca penyakit mulut setelah pesakit menjalani pemeriksaan fizikal.

Matlamat dan Petunjuk Biopsi Mulut

Biopsi oral dilakukan pada pesakit dengan gangguan tisu mulut, seperti kanser mulut. Secara amnya, gangguan tisu mulut dicirikan oleh gejala berikut:

 • Kehadiran ruam atau luka di mulut yang tidak sembuh dalam 2 minggu.
 • Tompok-tompok putih (leukoplakia) atau merah di mulut muncul.
 • Kehadiran ulser (ulser) pada gusi.
 • Bengkak pada gusi atau mulut yang tidak hilang.
 • Terdapat perubahan pada tisu gusi yang ditandai dengan gigi yang longgar.

Selain daripada gejala ini, biopsi oral juga dapat dilakukan untuk memeriksa lesi akibat jangkitan, seperti sifilis atau tuberkulosis, di mulut. Biopsi lesi dapat dilakukan jika pesakit telah menjalani ujian jangkitan sebelumnya.

Amaran Sebelum MelakukanBiopsi Mulut

Biopsi oral adalah prosedur yang selamat untuk menjalani kebanyakan pesakit. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan seseorang memerlukan rawatan khas ketika menjalani biopsi oral untuk mengurangkan kesan sampingan. Syarat-syarat ini adalah:

 • Mengalami gangguan pembekuan darah.
 • Menderita pelbagai neurofibromas.
 • Menghidap tumor parotid.
 • Menderita kerosakan tisu tulang (osteonecrosis) di tulang rahang.
 • Mengambil pengencer darah.
 • Menjalani rawatan dengan bifosfonat.

Persiapan Sebelum Biopsi Mulut

Sebelum menjalani biopsi oral, doktor akan bertanya mengenai ubat-ubatan yang sedang diambil oleh pesakit, termasuk ubat-ubatan herba atau makanan tambahan. Sekiranya pesakit mengambil ubat-ubatan yang mempengaruhi pembekuan darah, seperti antikoagulan atau ubat antiplatelet, doktor mungkin meminta pesakit berhenti mengambil ubat ini sebentar. Pesakit juga mungkin diminta untuk tidak makan selama beberapa jam sebelum menjalani biopsi oral.

Prosedur dan Tindakan Biopsi Mulut

Biopsi oral boleh dilakukan di hospital atau klinik tertentu yang mempunyai peralatan untuk biopsi. Biopsi oral akan dilakukan oleh doktor gigi. Sebelum mengambil sampel, doktor akan memberikan krim anestetik diikuti dengan suntikan anestetik tempatan ke dalam mulut untuk menghilangkan rasa sakit semasa prosedur.

Selepas itu, doktor akan memasang alat untuk memastikan mulut tetap terbuka menggunakan alat penarik sekiranya sampel tisu terletak di mulut. Prosedur biopsi boleh memakan masa sekitar 15 minit. Secara umum, terdapat 3 teknik untuk mengambil sampel tisu oral melalui biopsi, iaitu:

Biopsi sementara atau pengecualian

Biopsi incisional atau excisional dilakukan dengan membuat sayatan pada kulit sebelum pengambilan sampel tisu. Panjang ukuran potongan bergantung pada keperluan dan ketersediaan teknik biopsi. Biopsi potongan atau terbuka terbuka dilakukan sekiranya sampel besar diperlukan. Setelah biopsi dilakukan, sayatan akan ditutup menggunakan jahitan.

Biopsi jarum

Biopsi jarum dilakukan untuk membuang tisu yang tidak normal menggunakan jarum, sama ada jarum halus atau jarum besar. Sekiranya pesakit menjalani biopsi jarum, doktor tidak perlu membuat sayatan pada kulit, tetapi akan membuat lubang pada kulit dengan jarum.

Selepas prosedur, lubang kulit tidak perlu ditutup menggunakan jahitan. Pesakit akan mendengar "klik" kecil atau bunyi dan ketidakselesaan semasa mengambil sampel.

Biopsi sikat

Biopsi sikat dilakukan untuk membuang tisu yang tidak normal di bahagian luar atau dalam mulut dengan menyikat atau mengikis menggunakan alat khas. Pesakit yang menjalani biopsi berus tidak akan membuat sayatan kulit atau lubang. Walau bagaimanapun, pesakit mungkin mengalami sedikit pendarahan atau sakit akibat proses memberus gigi.

Semasa proses biopsi, pesakit akan merasa sakit di kawasan biopsi, terutama ketika anestetik tempatan disuntik. Selepas itu, doktor akan menutup luka biopsi dengan pembalut dan jahitan steril sekiranya diperlukan. Potongan dinding mulut dalam boleh ditutup dengan benang jahit yang kemudian akan disatu dengan tisu mulut.

Pemulihan Biopsi Selepas Mulut

Sampel biopsi yang telah diambil akan dibawa ke makmal untuk dianalisis menggunakan mikroskop. Hasil analisis makmal akan diberitahu oleh doktor kepada pesakit setelah beberapa hari. Doktor akan menerangkan hasilnya dan merancang rawatan selanjutnya mengikut keadaan pesakit.

Pesakit yang menjalani biopsi oral boleh pulang pada hari yang sama. Sebilangan besar pesakit yang menjalani biopsi oral dapat kembali bekerja dengan segera. Tetapi, jika luka biopsi dijahit dengan benang biasa, pesakit akan dijadualkan untuk mengeluarkan benang oleh doktor yang berkenaan.

Sekiranya biopsi dilakukan di bahagian dalam mulut, doktor akan meminta pesakit untuk menggosok gigi dengan berhati-hati dan tidak membilas mulutnya terlalu kerap di kawasan biopsi. Pesakit akan diminta untuk tidak mengunyah makanan pada bahagian yang telah di biopsi.

Komplikasidan Kesan Sampingan Biopsi Mulut

Biopsi oral adalah prosedur yang selamat untuk pesakit menjalani. Walau bagaimanapun, biopsi oral boleh menyebabkan kesan sampingan atau komplikasi seperti pendarahan dan jangkitan. Segera hubungi doktor anda sekiranya terdapat gejala berikut:

 • Demam selama beberapa hari.
 • Pendarahan berat di kawasan biopsi.
 • Sakit yang tidak hilang selama beberapa hari.
 • Bengkak di kawasan biopsi.