Kesihatan

Buang air besar yang menyakitkan semasa haid, berhati-hati dengan gejala Endometriosis

Pergerakan usus yang menyakitkan semasa haid harus diperhatikan sebagai gejala endometriosis. Endometriosis adalah gangguan pertumbuhan lapisan rahim yang umumnya dialami oleh wanita usia reproduktif, iaitu 15-49 tahun.

Endometriosis adalah keadaan apabila endometrium (tisu yang melapisi rahim) tumbuh di organ selain rahim. Walau bagaimanapun, endometrium di luar rahim masih mempunyai sifat yang sama dengan endometrium di dalam rahim.

Endometriosis biasanya dijumpai di kawasan sekitar rongga pelvis seperti ovari, tiub fallopi, dinding rongga pelvis, dan usus besar. Dalam beberapa kes, endometriosis dapat dijumpai di vagina, pundi kencing, paru-paru, hati, dan juga otak.

Endometriosis Ditandai Sahaja Buang air besar yang menyakitkan semasa haid?

Pergerakan usus yang menyakitkan semasa haid adalah gejala khas endometriosis usus besar. Sebenarnya kesakitan tidak hanya berlaku semasa haid, tetapi akan terasa lebih teruk semasa haid.

Ini kerana endometrium dalam usus juga akan menebal dan menetes mengikut kitaran haid. Akibatnya, terdapat rasa sakit di kawasan semasa haid, terutama ketika usus bergerak ketika membuang air besar.

Pergerakan usus yang menyakitkan semasa haid bukan satu-satunya tanda endometriosis usus. Keadaan ini juga dicirikan oleh:

 • Pergerakan usus berdarah, disebabkan oleh penumpahan tisu endometrium di dalam usus
 • Kejang perut
 • Kembung
 • Sembelit atau cirit-birit
 • Sembelit

Endometriosis usus biasanya berlaku bersama dengan endometriosis di rongga pelvis. Jadi, gejala lain yang juga boleh berlaku termasuk:

 • Mual
 • Keletihan
 • Sakit perut yang sangat menjengkelkan beberapa hari sebelum dan semasa haid
 • Sakit semasa atau selepas hubungan seks
 • Pendarahan berat semasa haid

Selain itu, terdapat juga gejala endometriosis yang jarang berlaku, seperti sakit dada atau batuk darah jika endometriosis tumbuh di paru-paru, atau sakit kepala dan kejang jika endometriosis tumbuh di otak.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, pertumbuhan sel endometrium dalam usus dapat mempengaruhi kesuburan anda, terutama jika sel endometrium juga terdapat di ovari atau organ lain di rongga pelvis.

Untuk menentukan sama ada anda menghidap endometriosis atau tidak, doktor anda biasanya akan bertanya tentang gejala anda dan sama ada anda mempunyai sejarah sakit pelvis. Selepas itu, doktor akan melakukan ultrasound, MRI, atau laparoskopi.

Rawatan yang akan diberikan oleh doktor untuk merawat endometriosis bergantung pada keparahan penyakit dan gejala yang muncul, mulai dari pemberian ubat sakit, terapi hormon, hingga operasi.

Mencegah buang air besar yang menyakitkan semasa haid

Tidak ada cara khusus untuk mencegah endometriosis usus. Walau bagaimanapun, anda boleh mengurangkan risiko keadaan ini dengan menyeimbangkan tahap hormon estrogen dalam badan. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda gunakan agar tahap hormon estrogen dalam badan tidak terlalu tinggi:

 • Minum sekurang-kurangnya 2 liter air sehari
 • Mengehadkan pengambilan minuman yang mengandungi kafein dan menghentikan pengambilan minuman beralkohol
 • Bersenam secara berkala, sekurang-kurangnya selama 30 minit setiap 2 hari, untuk membantu mengurangkan kadar lemak badan dan mengawal pengeluaran hormon estrogen
 • Pilih kaedah kontraseptif yang tidak meningkatkan tahap estrogen
 • Tingkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan untuk mengelakkan pergerakan usus yang menyakitkan, tidak kira haid atau tidak

Tidak semua pergerakan usus yang menyakitkan semasa haid disebabkan oleh endometriosis. Walau bagaimanapun, aduan ini memang dapat menunjukkan adanya endometriosis di dalam usus, terutama apabila disertai dengan sakit perut yang teruk dan pendarahan berat pada setiap haid.

Sekiranya anda sering mengalami aduan pergerakan usus yang menyakitkan semasa haid atau di luar haid, anda harus berjumpa doktor supaya penyebabnya dapat dikenal pasti dan dirawat dengan segera.