Keluarga

5 Masalah Penyusuan Ini dapat Diatasi dengan Pelindung Puting

Menyusukan bayi adalah momen istimewa dan sangat mencabar bagi ibu. Sejak sekian lama, para pakar telah berusaha mencari pelbagai inovasi untuk membantu ibu menyusu. Salah satunya ialah pelindung puting. Apa kegunaannya? Ayuh, lihat di sini!

Perisai puting adalah alat penyusuan yang berbentuk seperti puting yang diperbuat daripada getah atau silikon nipis. Alat ini dapat membantu ibu untuk terus menyusukan bayi mereka dengan selesa apabila terdapat masalah tertentu yang mengganggu proses penyusuan.

Senarai Masalah Penyusuan Ibu Yang Boleh Diatasi Perisai Puting

Gunakan pelindung puting sebenarnya cukup mudah, iaitu dengan melekatkan alat ini ke payudara ibu. Perisai puting Ini akan menutupi areola payudara, yang merupakan kulit yang lebih gelap di sekitar puting.

Seterusnya, akhir pelindung puting yang direka bentuk seperti bentuk puting ibu yang menyusu, ia akan mengalirkan susu untuk anak kecil anda, sementara dia menghisap payudara ibu anda seperti biasa.

sekarangBerikut adalah beberapa masalah berkaitan penyusuan yang boleh anda bantu pelindung puting:

1. Luka puting dan lepuh

Setelah melahirkan, ibu mempunyai tugas untuk menyusukan bayi. Secara amnya, bayi yang baru lahir akan memberi makan setiap 1-2 jam. Kerana anda harus menyusui setiap kali bayi memerlukannya, tidak sedikit ibu yang mengalami lecet puting dan juga luka.

Penyusuan susu ibu ketika puting cedera dapat membuat ibu sakit, sehingga saat menyusui menjadi tidak menyenangkan. Namun, Ibu tidak sabar sehingga luka mengering dan sembuh, kerana dia harus terus menyusukan anaknya yang masih kecil.

Agar anda masih dapat menyusu, gunakan pelindung puting amat disyorkan. Dengan menggunakan alat ini, lecet dan luka pada puting dapat dilindungi oleh pelindung puting sehingga rasa sakit berkurang.

2. Puting rata atau landai

Secara amnya, puting akan menonjol ke luar ketika menyusu. Ini akan memudahkan bayi menyusu. Namun, sebilangan ibu mempunyai puting yang rata atau miring, yang menyukarkan bayi untuk menyusu.

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda harus menggunakan pelindung puting. Bila pelindung puting berpasangan dan si kecil menghisap susu, puting ibu dapat tertarik dan mengeluarkan susu seperti biasa. Dengan cara itu, penyusuan susu ibu dapat menjadi lebih mudah.

3. Ikatan lidah pada bayi

Ikatan lidah atau ankyloglossia adalah gangguan yang menyebabkan lidah bayi tidak bebas bergerak sehingga sukar untuk menyusu. Sekiranya dibiarkan, keadaan ini berisiko menyebabkan bayi kekurangan susu ibu dan mengganggu kenaikan berat badan.

Sebenarnya tali leher dapat diselesaikan dengan operasi yang mudah. Namun, sebelum operasi dirancang, pelindung puting Anda boleh menggunakannya untuk membantu anak kecil anda menyusu dengan baik.

4. Selak mulut bayi tidak sempurna

Tidak semua bayi yang baru lahir mahir dalam penyumbat mulut semasa memberi makan. Sebenarnya, lampiran ini sangat penting agar bayi mendapat cukup susu. Sekiranya masalah ini berlaku pada anak kecil anda, anda boleh membantunya dengan menggunakan pelindung puting.

5. Bayi pramatang

Umumnya, bayi pramatang atau bayi yang dilahirkan sebelum kehamilan 34 minggu, belum mempunyai kemampuan menghisap dan menelan yang baik. Bayi pramatang biasanya memerlukan tiub nasogastrik untuk mendapatkan susu ibu.

Walau bagaimanapun, bayi pramatang juga perlu mengamalkan penyusuan susu ibu secara langsung, walaupun aktiviti ini boleh membosankan mereka. Sekarang, apabila anda mula berlatih, anda boleh menggunakan pelindung puting untuk memudahkan si kecil menghisap payudara.

Mengalami masalah ketika menyusu adalah perkara biasa, dan anda tidak boleh berputus asa dengan mudah. Sekarang terdapat banyak Macam mana boleh jadi, inovasi yang dapat membantu ibu memenuhi penyusuan susu ibu secara eksklusif. Salah satunya ialah pelindung puting.

Supaya si kecil dapat mendapat susu ibu yang cukup, pilihlah pelindung puting sesuai dan sesuai dengan ukuran payudara anda. Di samping itu, juga penting untuk selalu mencuci atau mensterilkan alat ini sebelum dan sesudah digunakan, supaya bayi dilindungi dari kuman.

Sekiranya anda masih mempunyai masalah mengenai penyusuan susu ibu atau merasa ragu dan bingung memilih pelindung puting Sekiranya baik, anda boleh berjumpa dengan perunding laktasi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.