Kesihatan

Mencegah Penularan HIV dari Ibu ke Bayi

Penularan HIV dari ibu ke anak boleh berlaku semasa kehamilan atau semasa melahirkan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah penularan HIV dari ibu positif HIV ke bayinya.

Selain semasa mengandung atau semasa melahirkan, penularan HIV dari ibu ke bayi juga dapat terjadi semasa penyusuan. Walau bagaimanapun, risiko penularan HIV kepada bayi melalui susu ibu lebih kecil.

Bayi dan anak yang dijangkiti HIV lebih berisiko mengalami pelbagai masalah kesihatan, mulai dari jangkitan, kekurangan zat makanan, hingga pertumbuhan dan perkembangan yang terganggu.

Oleh itu, adalah penting bagi setiap wanita hamil dengan status positif HIV untuk mencegah penularan HIV kepada bayinya. Langkah pencegahan ini dapat dilakukan dengan mengambil ubat HIV secara berkala sejak sebelum kehamilan, selama kehamilan, hingga sebelum melahirkan.

Cara Mencegah Penularan HIV ke Janin

Sekiranya langkah pencegahan diambil dengan betul dan mengikut arahan doktor, risiko penularan HIV dari ibu ke bayi dapat dikurangkan hingga 1%. Sebaliknya, tanpa rawatan, wanita hamil yang positif HIV mempunyai peluang 5–25% untuk menyebarkan HIV kepada bayi mereka.

Pelbagai langkah untuk mencegah penularan HIV dari ibu ke bayi dapat dilakukan dengan cara berikut:

  • Berunding dengan pakar sakit puan untuk menentukan kaedah kelahiran, iaitu pembedahan caesar atau kelahiran normal
  • Menjalani terapi antiretroviral gabungan atau terapi antiretroviral yang sangat aktif (HAART) semasa mengandung
  • Jangan berikan susu ibu kepada bayi

Di samping itu, doktor juga akan memberikan ubat antiretroviral kepada bayi yang dilahirkan oleh ibu dengan status positif HIV untuk mencegah penularan HIV.

Sekiranya ibu dengan HIV telah mendapat rawatan berkala sehingga virus HIV tidak lagi dapat dikesan dalam darah melalui pemeriksaan viral load, proses melahirkan secara normal dapat dipertimbangkan semula.

Walau bagaimanapun, doktor biasanya akan mengesyorkan pembedahan caesar untuk meminimumkan risiko penularan HIV, terutama jika ibu belum pernah menjalani terapi kombinasi dan masih ada virus yang dapat dikesan dalam darah.

Peraturan Mengambil Dadah HIV dengan Selamat

Penting untuk mengambil ubat HIV untuk mengurangkan jumlah virus HIV dan mengurangkan risiko penularan virus ke janin.

Walau bagaimanapun, anda masih perlu berjumpa doktor dengan kerap, kerana beberapa jenis ubat HIV boleh menyebabkan kesan sampingan pada janin, seperti pertumbuhan dan perkembangan janin yang terganggu pada awal kehamilan.

Setelah bayi dilahirkan, doktor akan memeriksa keadaan bayi dan melakukan ujian untuk mengesan kehadiran virus HIV di dalam badan bayi. Pemeriksaan ini dilakukan dalam masa 48 jam selepas kelahiran dan akan dilakukan lagi 6-12 minggu dari pemeriksaan pertama.

Sekiranya anda menghidap HIV dan sedang menjalani program kehamilan atau sudah hamil, disarankan untuk berkonsultasi dengan pakar kandungan anda secara berkala untuk menentukan rawatan HIV yang tepat.

Dengan menjalani rawatan mengikut cadangan doktor, diharapkan jumlah virus HIV di dalam tubuh ibu dapat dikurangkan dan risiko penularan HIV dari ibu ke bayi dapat dikurangkan.