Keluarga

Ibu, Lakukan Ini untuk Mencegah Penyakit Bergerak pada Anak

Penyakit bergerak boleh berlaku bukan hanya pada orang dewasa, tetapi juga pada kanak-kanak. Untuk mengelakkannya, ada beberapa cara mudah yang boleh dilakukan oleh ibu bapa ketika mereka ingin melakukan perjalanan dengan anak-anak mereka.

Penyakit bergerak biasanya berlaku ketika melakukan perjalanan dengan kereta, kereta api, kapal, atau kapal terbang. Gejala kanak-kanak yang mengalami penyakit bergerak adalah mual, muntah, kehilangan selera makan, keletihan berlebihan, dan sesak nafas. Sebilangan kanak-kanak juga sering menguap, menangis, dan menunjukkan kegelisahan.

Bagaimana untuk mengelakkan si kecil mendapat penyakit bergerak

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk membantu mengelakkan anak anda mengalami penyakit bergerak:

1. Perhatikan makanan yang anda makan

Elakkan memberi makanan besar, berminyak dan pedas kepada anak-anak. Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh memberi anak anda sebahagian besar makanan, tidak lebih dari 3 jam sebelum perjalanan. Kemudian, beri dia makanan ringan sebelum perjalanan. Sementara itu, jika perjalanan yang akan ditempuh agak pendek, berikan makanan kepada anak setelah tiba di tempat tujuan.

2. Perjalanan pada masa yang tepat

Sekiranya boleh, perjalanan sebelum tidur atau semasa anak kecil anda sedang tidur. Waktu yang tepat untuk melancong dengan anak-anak adalah pada waktu pagi dan petang.

3. Tentukan kedudukan duduk yang betul

4. Memastikan peredaran udara mencukupi

Sebelum bepergian, pastikan ada peredaran udara yang mencukupi di dalam kenderaan untuk digunakan, untuk mengelakkan anak-anak mengalami mabuk. Selain itu, cubalah memastikan udara sentiasa bersih dari bau yang kuat.

5. Beri ubat anti mabuk

Sebelum menempuh perjalanan jauh, anda boleh meminta doktor untuk menetapkan ubat anti-mabuk. Biasanya doktor akan memberikan ubat yang mengandungi dimenhidrat. Masa terbaik untuk memberi ubat mabuk adalah satu jam sebelum perjalanan. Ingat, pemberian ubat kepada anak mesti mengikut nasihat doktor.

Apabila anda melihat simptom mabuk pada anak kecil anda, cubalah berhenti sebentar. Selepas itu, biarkan si kecil menarik nafas panjang sambil memejamkan mata. Memampatkan kepalanya dengan kain sejuk dan memberinya permen karet juga bermanfaat untuk mengubati penyakit pergerakan pada kanak-kanak.

Lakukan beberapa perkara di atas untuk mengelakkan penyakit bergerak pada kanak-kanak. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan nasihat mengenai mencegah dan merawat penyakit bergerak pada anak kecil anda.

Copyright pitorriroma.com 2022