Kesihatan

Cara Mudah Mengelakkan Serangan Selsema Semasa Musim Hujan

Yang mengatakan, semasa musim hujan, kamijadi lebih banyak lagi mudah diserang penyakit, kamu tahu. Salah satunya ialah selesema. Tetapi jangan risau, ada beberapa cara untuk melakukannyakmencegah selesema.

Berbagai kajian dan kajian menyatakan bahawa kemampuan virus selesema membiak dan menyebar lebih cepat pada suhu sejuk, berbanding dengan suhu hangat. Itulah sebabnya mengapa semasa musim hujan, virus ini lebih mudah disebarkan dari satu orang ke orang lain.

Ini adalah kaitan antara musim hujan dan selesema

Pada suhu sejuk, virus yang menyebabkan selesema dapat membiak dengan lebih cepat dan lebih mudah disebarkan. Selain itu, udara sejuk juga dapat menurunkan sistem imun seseorang, sehingga virus selesema akan lebih mudah dijangkiti.

Penurunan imuniti badan pada musim hujan dianggap berlaku kerana badan kekurangan vitamin D kerana pendedahan cahaya matahari yang jarang berlaku. Kekurangan vitamin D akan melemahkan sistem ketahanan badan, menjadikan selesema lebih mudah terjadi.

Mempunyai hubungan fizikal atau dekat dengan seseorang yang menghidap selesema boleh membuat seseorang terkena selesema. sekarang, semasa musim hujan, orang biasanya enggan keluar dari rumah. Sekiranya rumah tangga terkena selesema, virus ini akan mudah merebak ke penduduk lain, kerana adanya interaksi yang dekat.

Petua Mengelakkan Selsema

Walaupun lebih mudah menyebarkan selesema pada musim hujan, kita juga dapat menangkap selesema pada musim kemarau, kerana virus yang menyebabkan penyakit ini mampu bertahan di udara kering dan hangat.

Sekiranya anda tidak mahu demam, anda boleh melakukan cara berikut untuk mencegah serangan selesema, terutamanya semasa musim hujan:

1. Rajin mencmembasuh tangan

Membiasakan diri dengan membasuh tangan sebelum makan dan selepas menyentuh benda kotor terbukti berkesan untuk mencegah selesema.

Sebaiknya basuh tangan dengan sabun dan air. Gosokkan seluruh tangan anda, termasuk hujung jari, kuku, dan pergelangan tangan anda, selama 20 saat atau lebih. Sekiranya anda tidak mempunyai sabun dan air, anda boleh menggunakannya pembersih tangan dengan kandungan alkohol lebih daripada 60 peratus.

2. Jangan sentuh wajah anda dengan tangan yang kotor

Virus selesema boleh memasuki tubuh melalui mata, hidung, dan mulut, biasanya melalui tangan yang kotor. Oleh itu, jadikan kebiasaan untuk tidak menyentuh wajah anda sebelum mencuci tangan.

3. Rutin berosenaman

Bersenam secara teratur dapat meningkatkan daya tahan, jadi anda tidak mudah terkena penyakit. Latihan yang boleh anda lakukan termasuk senamrobik, berjoging, atau yoga. Lakukan senaman secara teratur setiap hari, selama 20-30 minit sehari.

4. Makan makanan berkhasiat

Makan makanan berkhasiat juga dapat meningkatkan sistem imun. Makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Pilih sayur-sayuran dan buah-buahan yang berwarna hijau gelap, kuning, dan merah. Tingkatkan juga pengambilan protein, seperti telur, daging, atau ikan, untuk menguatkan sistem imun.

Anda juga boleh mengambil teh herba yang terbuat dari tumbuhan herba yang mempunyai kesan anti-radang semula jadi, seperti halia dan halia merah.

5. Dapatkan tidur yang cukup

Kurang tidur dapat meningkatkan hormon stres dan melemahkan sistem kekebalan tubuh, menjadikannya rentan terhadap virus. Jadi, cukup tidur setiap malam, kira-kira 7-9 jam, supaya sistem imun anda kuat.

6. Berhenti asap

Asap rokok boleh menjadikan saluran pernafasan kering dan meradang. Akibatnya, virus, kuman, dan debu di saluran pernafasan akan lebih sukar dibuang.

Perokok berat mendapat selesema dengan lebih mudah dan lebih kerap, biasanya dengan gejala yang lebih teruk, daripada orang yang tidak merokok. Bukan hanya orang yang merokok, perokok pasif juga lebih mudah terkena selesema akibat kerengsaan pada saluran pernafasan.

7. Terima vtindakan selesema

Vaksin selesema adalah salah satu langkah pencegahan yang paling penting untuk mencegah penularan selesema. Vaksin selesema dapat mencegah selesema dengan gejala yang teruk dan selesema berulang.

8. Mempakai topeng

Virus selesema merebak ke udara melalui percikan kahak atau air liur ketika orang yang dijangkiti bersin atau batuk. Oleh itu, gunakan topeng yang menutup hidung dan mulut untuk mengelakkan virus selesema disedut.

Bagi anda yang menghidap selesema, disarankan untuk selalu memakai topeng ketika berada di tempat awam atau ketika berinteraksi dengan orang lain. Ini supaya selesema yang anda alami tidak merebak kepada orang lain.

Untuk mengelakkan selesema, terapkan pelbagai kaedah pencegahan selesema di atas. Walau bagaimanapun, jika anda masih kerap mendapat selesema atau jika selesema yang anda alami tidak hilang, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.