Kehidupan yang sihat

45% rakyat Indonesia masih mempercayai ubat-ubatan herba lebih daripada perubatan moden

Memanfaatkan jamu bukanlah sesuatu yang asing bagi masyarakat Indonesia. Ubat ini dianggap lebih semula jadi, sehingga kemudian dipilih secara meluas. Terbukti bahawa sekitar 45% daripada 7699 responden yang menggunakan aplikasi Alodokter memilih untuk menggunakan ubat-ubatan herba, walaupun tidaksemuanya didaftarkan secara rasmi di Badan Pengawas Makanan dan Dadah Republik Indonesia (BPOM RI). Selebihnya, iaitu sekitar 55%, memilih ubat moden sebagai langkah rawatan.

Ubat tradisional adalah bahan semula jadi atau ramuan dari tumbuh-tumbuhan, yang diyakini dapat merawat penyakit tertentu, dan telah digunakan secara turun temurun, seperti ubat herba. Sementara itu, perubatan moden adalah ubat yang telah membuktikan faedah dan kesan sampingannya secara farmakologi dan klinikal. Kedua-dua ubat moden dan ubat-ubatan herba yang dijual di pasaran mesti didaftarkan secara rasmi dengan BPOM RI. Terdapat ribuan jenis tanaman herba yang boleh dimakan, termasuk buah noni.

Ubat-ubatan herba dianggap bebas dari kesan sampingan

Di Indonesia, beberapa orang percaya menggunakan ubat-ubatan herba, kerana dianggap semula jadi, sehingga mereka bebas dari kesan sampingan yang tidak diinginkan. Sebenarnya, walaupun tanaman ubat telah lama digunakan dan diyakini selamat, itu tidak bermaksud bahawa ubat-ubatan herba tidak berpotensi menyebabkan kesan sampingan dan keracunan. Sebaliknya, ia boleh menjadi lebih berbahaya daripada perubatan moden.

Ini kerana tidak semua ubat-ubatan herba mempunyai bukti percubaan klinikal yang mencukupi melalui penyelidikan. Sebilangan besar ubat herba adalah tradisional. Ini bermaksud bahawa faedah dan dos yang diberikan hanya dapat didasarkan pada anggaran dan pengetahuan yang diturunkan dari nenek moyang, tanpa memperhatikan kontraindikasi, kesan sampingan, dan dos maksimum pemberian.

Perkara yang perlu diperhatikan adalah bahawa ubat herba tidak boleh digunakan untuk semua orang. Contohnya, wanita yang sedang hamil, tidak boleh menggunakan ubat-ubatan secara sembarangan, termasuk ubat-ubatan herba, untuk mengelakkan bahaya kepada janin. Kemudian beberapa orang juga mungkin mengalami reaksi alergi terhadap ramuan ubat herba, jadi mereka tidak dapat menggunakannya.

Selain digunakan secara langsung dari alam, direbus, atau dalam bentuk ramuan, ubat herba dapat berupa teh, kapsul, tablet, salap, linimen atau minyak pati. Umumnya, ramuan herba dikeringkan, digiling atau dibubuh sebelum diproses menjadi ubat.

Beberapa petua sebelum menggunakan ubat herba dengan selamat termasuk:

 • Pastikan anda membeli dan menggunakan ubat-ubatan herba yang telah didaftarkan dengan BPOM RI.
 • Baca dan fahami, apa kandungan ubat herba.
 • Jangan lupa untuk selalu memeriksa tarikh luput sebelum menggunakannya.
 • Ikuti semua arahan yang disyorkan.
 • Anda boleh menghubungi khidmat pelanggan untuk maklumat produk.
 • Sekiranya ragu-ragu, anda boleh berjumpa doktor mengenai keselamatan produk.

Sebab lain orang lebih gemar menggunakan ubat herba adalah kerana umumnya ubat jenis ini lebih murah dan berpatutan daripada ubat moden. Sebenarnya, ubat-ubatan moden pada masa kini juga terdapat dalam bentuk ubat generik, yang lebih murah dan senang diperoleh.

Berbanding dengan perubatan moden, ubat-ubatan herba umumnya mempunyai reaksi yang lebih lambat dalam proses rawatan. Jenis ubat ini biasanya digunakan untuk terapi alternatif, dan juga sebagai terapi pelengkap kepada ubat-ubatan moden.

Pelbagai Perubatan Moden

Untuk perubatan moden, ada maklumat yang lebih jelas tentang cara menggunakannya dan keberkesanannya dalam mengatasi aduan atau menyembuhkan penyakit. Kerana, jenis ubat ini telah melalui serangkaian penelitian dan pengembangan, sebelum dibolehkan dijual secara bebas di pasar dan dimakan secara meluas. Ubat ini dapat memberikan reaksi yang lebih cepat, kerana penggunaannya lebih jelas dan cara kerjanya dalam mengatasi keluhan atau keadaan. Formulasi ubat juga dapat memberikan petunjuk mengenai indikasi dan kontraindikasi untuk penggunaan setiap jenis ubat secara lebih khusus, dari segi faedah dan cara menggunakannya.

Walaupun telah diuji secara klinikal dan didaftarkan secara rasmi dengan BPOM RI, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum memilih ubat moden, termasuk:

 • Jenama dan generik. Kerana satu jenis ubat boleh mempunyai jenama yang berbeza.
 • Cara menyimpan ubat dengan betul, kerana setiap ubat mempunyai kaedah penyimpanan yang berbeza.
 • Bila, bagaimana, dan berapa lama menggunakannya. Sentiasa perhatikan dos yang disyorkan yang tertera di label, atau tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakannya.
 • Pastikan ubat itu perlu habis atau tidak.
 • Apa kesan sampingan ubat ini?
 • Bagaimana dan dalam keadaan apa anda harus berhenti menggunakannya.
 • Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda kehilangan dos yang disyorkan.
 • Apa ubat yang tidak boleh digunakan dengan ubat ini.

Pastikan anda benar-benar memahami perkara ini, sebelum menggunakan ubat moden seperti yang disyorkan oleh doktor.

Pada asasnya, anda perlu berhati-hati dalam mengambil ubat dan mengikuti garis panduan yang betul untuk mengambil ubat, sama ada ubat herba atau perubatan moden. Gunakan ubat mengikut label pakej atau nasihat doktor. Di samping itu, anda perlu ingat bahawa risiko mengembangkan alahan tetap ada, terhadap ubat-ubatan herba atau ubat-ubatan moden. Oleh itu, tidak digalakkan untuk merawat penyakit ini sendiri, tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu. Sekiranya anda mengalami simptom penyakit, jangan ragu untuk berjumpa doktor dengan segera.