Keluarga

Hore, Bayi Gigi! Ini adalah petua untuk menjaga giginya

Adakah anda sibuk menyusu, tiba-tiba anda melihat tonjolan putih menyerupai gigi pada gusi si kecil? WahIni adalah tanda bahawa gigi bayi anda sudah mula tumbuh. Walaupun agak baru, gigi si kecil mesti dijaga seawal mungkin, Bun. AyuhLihat petua untuk merawat gigi bayi baru di sini.

Gigi pertama bayi meletus pada usia 6 bulan ke atas. Namun, ada juga kamu tahu, Bun, bayi baru lahir yang sudah mempunyai gigi. Gigi yang muncul terlebih dahulu biasanya gigi depan bawah. Secara amnya, semua gigi susu telah tumbuh, iaitu sebanyak 20 gigi, ketika anak berusia 3 tahun.

Inilah Cara Merawat Gigi Anak Kecil Anda

Semasa tumbuh gigi, bayi suka menggigit tangan, mainan, anak mata, atau puting ibu ketika menyusu kerana gusi terasa gatal. Di samping itu, bayi juga kerap membuang air besar, gusi mereka kelihatan bengkak, dan kadang-kadang mengalami demam.

Walaupun hanya satu atau dua gigi yang tumbuh, perawatan gigi bayi mesti dilakukan seawal mungkin, agar giginya tidak mempunyai rongga dan tumbuh dengan baik.

sekarangUntuk merawat gigi baru bayi anda, anda boleh melakukan petua berikut:

1. Gosok gigi dengan kerap

Anda harus membiasakan diri sejak gigi pertama si kecil tumbuh. Pilih berus gigi yang berbulu lembut, mempunyai pegangan yang kuat, sesuai dengan usia, dan mempunyai warna cerah untuk menarik perhatiannya.

Gunakan ubat gigi yang mengandungi fluoridaMineral ini dapat mencegah kerosakan gigi dan menguatkan enamel gigi. Tetapi jangan terlalu banyak menggunakan pasta gigi, ya, roti, itu cukup untuk ukuran biji jagung. Gosok gigi bayi anda dengan kerap, 2 kali sehari.

2. Beri makanan sihat untuk giginya

Agar gigi si kecil anda kuat dan sihat, anda boleh memberinya makanan yang mengandungi kalsium, seperti sayur-sayuran berdaun hijau, kacang, tahu dan tempe, serta produk tenusu, seperti keju atau keju. yogurt. Elakkan memberinya makanan manis yang mengandung banyak gula, seperti gula-gula, minuman ringan, atau jus botol ya, Bun.

3. Jangan biarkan si kecil tidur dengan botol susu di mulutnya

Agar gigi bayi anda tidak mudah rosak, cuba jangan biarkan dia tidur dengan botol susu yang masih tersekat di mulutnya, Bun.

4. Lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor gigi

Setelah anak kecil anda tumbuh gigi, anda perlu membawanya ke doktor gigi untuk pemeriksaan. Lakukan pemeriksaan gigi secara berkala, supaya doktor dapat memantau pertumbuhan gigi si kecil anda.

Jadi, gigi baru bayi juga mesti dijaga, Ibu. Jangan tunggu sehingga gigi bermasalah, kemudian dibawa ke doktor gigi. Sekiranya gigi sihat, senyuman si kecil akan lebih menggemaskan. betul?