Kesihatan

7 pantang semasa haid untuk menghilangkan rasa tidak selesa

Semasa haid, wanita sering mengalami perubahan mood danemosi kerana pengaruh perubahan hormon yang berlaku di dalam badan. Keadaan ini boleh membuatkan sebilangan wanita merasa tidak selesa. Untuk mengatasinya, terdapat beberapa pantang larang semasa haid yang harus dielakkan semasa haid masa haid.

Selain mempengaruhi mood dan emosi, perubahan hormon yang berlaku semasa haid boleh membuat seorang wanita bertambah berat badan dan hilang selera makan. Akibatnya, wanita yang sedang haid boleh menjadi tidak selesa dengan persekitaran di sekitar mereka, walaupun dengan diri mereka sendiri.

Pelbagai pantang larang Waktu haid

Lalu apa yang perlu dibuat? Berikut adalah beberapa pantang larang semasa haid yang boleh menjadi panduan agar anda tetap selesa semasa haid:

 • Biarkan diri anda dikawal oleh emosi negatif

  Seperti yang dijelaskan di atas, perubahan hormon dan ketidakselesaan haid boleh mencetuskan mood tidak baik semasa haid. Tetapi jangan biarkan emosi negatif ini menjadi lebih baik daripada anda. Sekiranya boleh, tarik diri dari situasi atau perbualan yang membuat anda tertekan. Lakukan perkara yang membuat anda merasa selesa, seperti mendengar muzik, membaca atau berehat.

 • Berhenti bersenam

  Sebilangan wanita mungkin merasa lemah ketika bersenam semasa haid. Sebenarnya, perubahan hormon tidak mempengaruhi fizikal anda. Sekiranya dilakukan secara berkala, aktiviti sukan seperti berbasikal, berlari, atau hanya berjalan kaki, sebenarnya dapat membantu mengurangkan kesakitan haid. Selain itu, bersenam membantu anda tidur lena.

 • Mengambil minuman beralkohol

  Semasa ovulasi, tahap progesteron badan meningkat, yang dapat meningkatkan kesan alkohol. Keadaan ini berisiko mengganggu tidur anda. Selain alkohol, anda harus mengelakkan minuman yang mengandungi kafein, seperti teh, coklat, dan kopi. Ini dilakukan untuk mengelakkan perubahan mood drastik yang boleh mengganggu aktiviti harian.

 • Melakukan hubungan seks

  Walaupun tidak dilarang, melakukan hubungan seks semasa haid juga tidak digalakkan kerana meningkatkan risiko penularan penyakit menular seksual, seperti HIV. Di samping itu, walaupun peluangnya sangat kecil, wanita yang melakukan hubungan seks semasa haid masih cenderung hamil, kerana sperma dapat hidup di dalam tubuh wanita selama tujuh hari. Sekiranya anda masih memutuskan untuk melakukan hubungan seks, anda harus menggunakan kondom sebagai perlindungan.

 • Makan dengan cuai

  Apabila terdapat perubahan hormon semasa haid, wanita cenderung makan sejumlah besar makanan. Sebenarnya tidak menjadi masalah, selagi anda memerhatikan kandungan kalori dan nutrien. Untuk menjaga kesihatan dan keselesaan semasa haid, disarankan untuk makan makanan sihat yang kaya dengan serat, seperti sayur-sayuran, buah, kacang-kacangan, dan biji-bijian atau biji-bijian.

 • Malas menukar pad

  Mengganti pembalut secara berkala semasa haid adalah wajib. Cuba ganti tuala wanita setiap 3-6 jam, atau sesuaikan dengan jumlah darah haid dan aktiviti anda. Selain mencegah kebocoran, menukar pad mencegah percambahan bakteria dan mencegah bau busuk. Sebaiknya ganti pad lebih kerap, semasa bersenam.

 • Aktiviti penuh tanpa rehat

  Semasa haid, cubalah selalu menjaga keadaan fizikal dan berehat secukupnya di tengah-tengah aktiviti harian. Kerana, melakukan aktiviti yang padat hingga kurang tidur semasa haid sudah tentu boleh menyebabkan anda menjadi sangat letih. Di samping itu, rasa sakit pada otot dan kekejangan yang sering dirasakan semasa haid boleh bertambah teruk. Oleh itu, cubalah selalu berehat secukupnya.

Setelah mengetahui pantang larang semasa haid di atas, anda boleh menggunakannya untuk mengurangkan rasa tidak selesa yang anda alami. Dengan cara itu, haid menjadi lebih selesa dan tidak lagi menjadi halangan untuk melakukan aktiviti.