Keluarga

Sejumlah Manfaat Memeluk Anak

Salah satu cara untuk menunjukkan perasaan cinta dan sayang kepada kanak-kanak adalah memeluknya. Tetapi makna pelukan bukan hanya itu kamu tahu, Roti. Memeluk si kecil sering kali bermanfaat untuk kesihatannya. Ingin tahu apa faedah memeluk anak? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Jangan segera menganggap anak kecil anda sebagai anak manja, ya, Bun, jika dia sering meminta pelukan atau memeluk Ibu. Bagi kanak-kanak, tidak ada tempat yang lebih selesa daripada pelukan ibu mereka.

Inilah Manfaat Di Sebalik Memeluk Anak

Apabila si kecil merasa sedih, kecewa, takut, atau marah, pelukan ibu dapat menghilangkan semua perasaan ini. Walaupun terdengar remeh, sering memeluk anak-anak dipercayai bermanfaat untuk kesihatan psikologi dan fizikal mereka.

Berikut adalah pelbagai faedah memeluk anak:

1. Meminimumkan pengeluaran hormon kortisol

Apabila tertekan dan merasa tertekan, tubuh akan melepaskan hormon kortisol atau hormon stres. Kanak-kanak belum dapat mengatur dan mengawal emosinya dengan baik, sehingga mood mereka yang tidak menentu dapat meningkatkan pengeluaran hormon ini.

Kandungan hormon kortisol yang tinggi dalam tubuh boleh menyebabkan anak-anak mengalami kesukaran untuk tidur, mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi, menambah berat badan, dan menjadi rendah tenaga dan kurang bersemangat. sekarangDengan kerap berpelukan, si kecil dapat terbebas dari pelbagai kesan hormon stres ini kamu tahu, Roti.

2. Mengurangkan perasaan cemas dan tekanan

Semasa berpelukan, tubuh melepaskan hormon oksitosin yang dapat membuat anak merasa tenang, gembira, dan selesa. Pelukan dapat diperbaiki mooddan mengurangkan perasaan kebimbangan dan tekanan pada kanak-kanak. Manfaat ini tidak hanya dirasakan oleh Si Kecil, tetapi juga kepada Ibu, kamu tahu.

3. Menjaga kesihatan jantung

Hormon oksitosin yang dikeluarkan oleh badan ketika berpelukan juga memberi kesan kepada tekanan darah anak-anak. Kanak-kanak yang sering mendapat pelukan dari orang yang disayangi boleh mengalami tekanan darah yang stabil, dan ini baik untuk kesihatan jantung.

4. Meningkatkan daya tahan

Pelukan juga dipercayai dapat meningkatkan kekuatan tubuh anak. Dengan memeluk, gejala penyakit yang disebabkan oleh virus, seperti selesema, dapat meningkat dengan lebih cepat.

5. Mengurangkan kesakitan

Pelukan dapat melegakan kesakitan yang dialami oleh kanak-kanak. Selain itu, anak yang sering memeluk juga dapat membuat pernafasan mereka lebih lancar, sehingga peredaran dan bekalan oksigen ke pelbagai tisu badan adalah baik.

6. Menjalin ikatan antara ibu dan anak

Selalunya memeluk anak juga dapat mengeratkan ikatan emosi dengan anak. Sebenarnya, banyak doktor mengesyorkan ibu untuk segera memeluk atau menghubungi kulit ke kulit bersama bayinya yang baru lahir. Dengan cara ini, bayi yang baru lahir akan belajar menyusu dengan lebih cepat, kurang ribut atau kurang menangis, dan kurang tidur.

7. Rasa disayangi dan sentiasa disokong

Melalui pelukan, si kecil akan merasa lebih disayangi, dilindungi, disokong, dan dijaga oleh ibu. Pelukan juga boleh menjadi bahasa cinta untuk menunjukkan penghargaan kepada si kecil.

Sebenarnya, tidak ada cadangan mengenai berapa banyak ibu yang harus memeluk anak mereka setiap hari. Namun, jika anda ingin si kecil merasa selesa, tidak mudah stres, dan lebih sihat, jangan ragu untuk sering memeluknya, okey? Jadi, adakah anda memeluk anak kecil anda hari ini?