Kehidupan yang sihat

Ini adalah pelbagai sukan untuk mengurangkan kesakitan haid

Kesakitan semasa haid dapat diatasi dengan bersenam. sekarangTerdapat beberapa pilihan senaman untuk mengurangkan kesakitan haid yang boleh anda cuba. Jenis senaman ini biasanya selamat dan senang dilakukan di rumah. Ayuh, lihat maklumat berikut.

Kesakitan semasa haid adalah keluhan yang biasa dirasakan oleh wanita semasa haid. Ini disebabkan oleh pelepasan hormon prostaglandin yang menyebabkan rahim berkontraksi untuk melepaskan telur yang tidak dibaja.

Sebilangan wanita mengalami sakit haid ringan. Namun, tidak sedikit juga yang mengalami kesakitan haid yang teruk dan tidak tertanggung yang mengganggu aktiviti harian.

Untuk mengurangkan kesakitan haid, anda boleh melakukan senaman ringan, seperti berbasikal, berjalan kaki, dan yoga. Beberapa kajian menunjukkan bahawa senaman secara berkala terbukti dapat mengurangkan kesakitan haid pada beberapa wanita.

Senaman untuk Mengurangkan Sakit Menstruasi

Semasa anda bersenam, badan anda melepaskan endorfin, yang bertindak sebagai penghilang rasa sakit semula jadi. Hormon ini dapat mengurangkan sakit haid yang muncul. Berikut adalah beberapa pilihan senaman untuk mengurangkan kesakitan haid yang boleh anda cuba:

1. Berjalan-jalan

Senaman ringan, seperti berjalan santai, terbukti dapat meredakan keluhan yang timbul semasa haid, seperti sakit perut atau kekejangan, sakit kepala, perut kembung, dan nyeri payudara. Untuk mendapatkan faedah ini, ambil sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari untuk berjalan-jalan santai.

2. Berenang

Ada mitos yang mengatakan bahawa wanita tidak boleh berenang semasa haid, walaupun mitos ini belum terbukti benar. Sebenarnya, berenang dalam tempoh anda adalah selamat jika anda menggunakan produk haid yang betul, seperti tampon atau cawan haid.

Berenang adalah salah satu jenis senaman yang dapat mengurangkan kekejangan dan keletihan semasa haid. Tempoh berenang yang disyorkan adalah sekitar 10–30 minit 2–5 kali seminggu.

3. Berbasikal

Berbasikal adalah senaman aerobik ringan yang baik untuk mengurangkan kesakitan haid. Sekiranya anda melakukannya dengan kerap, berbasikal akan menjadikan aliran darah lebih lancar dan membuat anda lebih santai, sehingga rasa sakit semasa haid akan berkurang.

Sekiranya anda tidak terbiasa, anda boleh memulakan dengan mengayuh basikal selama 15-20 minit, kemudian perlahan-lahan meningkat menjadi sekitar 30 minit setiap hari.

4. Yoga

Yoga adalah sejenis senaman ringan yang dapat membuat tubuh lebih santai, menenangkan fikiran, dan mengurangkan keluhan sakit haid. Latihan praktikal yang boleh dilakukan di rumah telah terbukti berkesan untuk mengurangkan gejala kesakitan dan tekanan pada wanita semasa haid.

5. Pilates

Pergerakan di Pilates baik untuk meningkatkan aliran darah, meregangkan otot, dan meningkatkan endorfin yang dapat mengurangkan kesakitan semasa haid. Bukan hanya itu, senaman ini juga bagus untuk menguatkan otot dan sendi dan melegakan sakit belakang.

Sebagai tambahan kepada beberapa pilihan latihan di atas, anda juga boleh mencuba jenis latihan lain untuk mengurangkan kesakitan haid, seperti senamrobik dan zumba.

Semasa haid, anda digalakkan untuk terus bersenam walaupun anda harus mengurangkan intensiti. Pilih jenis sukan yang anda suka. Bukan hanya mengurangkan sakit haid, bersenam juga dapat mengurangkan tekanan yang anda alami.

Sekiranya pelbagai pilihan latihan untuk mengurangkan kesakitan haid di atas tidak berkesan, segera berjumpa doktor supaya pemeriksaan dan rawatan yang tepat dapat dijalankan.