Keluarga

Janin juga boleh mengalami tekanan, anda tahu! Inilah penyebabnya

Tekanan janin adalah keadaan yang tidak boleh dibiarkan terlalu lama. Sekiranya bayi anda mengalami tekanan dalam rahim terlalu banyak, dia boleh mengalami komplikasi serius yang boleh mempengaruhi kesihatan dan perkembangannya.

Semua yang dilakukan oleh ibu hamil akan memberi kesan kepada kesihatan dan perkembangan janin di dalam kandungan. Salah satu kesan yang boleh berlaku sekiranya wanita hamil tidak menjaga kesihatan adalah janin menjadi tertekan.

Keadaan ini perlu diatasi dengan segera, kerana jika tidak, timbul pelbagai komplikasi kehamilan dan masalah kesihatan bagi janin. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tekanan janin dan apa bahayanya, ayuh, lihat ulasan berikut.

Mengapa Janin Boleh Tegas?

Terdapat beberapa keadaan semasa kehamilan yang menyebabkan atau meningkatkan risiko janin mengalami tekanan, termasuk:

 • Hamil pada usia 35 tahun ke atas.
 • Mengalami masalah kesihatan semasa kehamilan, seperti tekanan darah tinggi, anemia, jangkitan, preeklamsia, atau diabetes.
 • Berat badan berlebihan atau gemuk semasa mengandung.
 • Mengandung anak kembar.
 • Mempunyai sejarah kematian bayi di dalam kandungankelahiran mati).
 • Menderita kekurangan nutrisi, sehingga kesan pada ukuran janin lebih kecil daripada ukuran janin pada umumnya (IUGR).
 • Masalah ketuban, seperti terlalu banyak atau terlalu sedikit cairan ketuban dan embolisme cecair amniotik.
 • Merokok semasa mengandung.
 • Mengandung hingga 42 minggu atau lebih tetapi masih tidak menunjukkan tanda-tanda bersalin (kehamilan selepas bersalin).
 • Mengalami masalah psikologi, seperti kemurungan atau gangguan kecemasan, semasa kehamilan.

Cara mengesan bahawa janin berada dalam keadaan tertekan

Merasakan pergerakan janin adalah kaedah termudah untuk mengetahui sama ada janin mengalami tekanan atau tidak. Pergerakan janin cenderung berubah ketika ia berkembang di rahim.

Namun, jika anda merasakan pergerakannya lebih jarang dari biasanya atau tiba-tiba berhenti bergerak sama sekali, maka itu boleh menjadi tanda dia tertekan. Sekiranya ini berlaku, anda harus segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Dalam menentukan sama ada janin mengalami tekanan atau tidak, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan sokongan, seperti pemeriksaan ultrasound dan fizikal kardiotokografi (CTG).

Kecurigaan janin mengalami tekanan akan lebih tinggi jika hasil pemeriksaan doktor menunjukkan:

 • Keperluan oksigen janin tidak dipenuhi (hykopsia).
 • Ukuran janin lebih kecil daripada ukuran janin pada usianya.
 • Denyutan jantung janin terlalu perlahan atau terlalu cepat.
 • Komplikasi kehamilan, seperti preeklamsia atau diabetes.
 • Cecair ketuban mengandungi kotoran (mekonium).

Sekiranya pemeriksaan awal menunjukkan satu atau lebih tanda di atas, doktor boleh melakukan pemeriksaan lebih lanjut untuk mengesahkan keadaannya. Selain mendiagnosis, pemeriksaan susulan juga bertujuan untuk menentukan rawatan yang akan dilakukan untuk mengatasi tekanan yang dialami janin.

Kesan Buruk Tekanan Janin dan Cara Mencegahnya

Janin yang mengalami tekanan harus mendapat rawatan segera. Sekiranya tidak diperiksa, keadaannya boleh bertambah buruk dan berpotensi menyebabkan komplikasi serius dalam bentuk kecederaan otak pada janin. Dalam kes yang lebih teruk, tekanan dapat meningkatkan risiko janin mengalami gangguan janin. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, gangguan janin ini boleh menyebabkan janin mati di dalam rahim.

Tidak hanya itu, komplikasi juga dapat dialami oleh janin kerana menelan najis (mekonium) yang terkandung dalam cairan ketuban. Komplikasi ini boleh berupa penyumbatan saluran pernafasan janin.

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan janin mengalami tekanan, termasuk:

 • Minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi.
 • Berbaring di sebelah kiri anda ketika tidur supaya rahim tidak menekan saluran darah utama badan. Pembuluh darah yang dimampatkan dapat menyekat aliran darah ke plasenta dan janin.
 • Berhenti menggunakan ubat sebentar atau berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum anda mengambil ubat tertentu.
 • Mengatasi tekanan semasa hamil dengan melakukan relaksasi, bersenam, dan tidur yang cukup.

Sekiranya bayi di rahim anda mengalami tekanan sebelum waktu bersalin, doktor akan mengesyorkan agar bayi segera dilahirkan. Kaedah penghantaran yang akan dilakukan bergantung pada sejauh mana tahap persalinan yang telah anda lalui.

Anda masih boleh melahirkan secara normal dengan bantuan alat, seperti kekosongan atau forceps. Sekiranya kelahiran normal tidak dapat dilakukan, maka doktor akan mencadangkan kelahiran melalui pembedahan caesar.

Tekanan janin adalah keadaan berbahaya, tetapi wanita hamil sering tidak menyedarinya. Oleh itu, pastikan anda melakukan pemeriksaan berkala dengan pakar sakit puan anda. Doktor bukan sahaja membantu anda mencegah tekanan janin, tetapi juga mengesyorkan usaha yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan anda dan janin anda.