Kesihatan

Anak Kecil Anda Mempunyai Ketuat? Inilah Cara Mengatasinya

Ketuat tidak hanya dialami oleh orang dewasa kamu tahu, Bun, tetapi juga kanak-kanak-amahu. Sekiranya si kecil mengalami ketuat, Ibu Anda boleh mencuba beberapa cara yang akan dijelaskan di bawah inimengatasimiliknya.

Ketuat adalah jangkitan kulit yang dicirikan oleh penampilan lebam kecil di permukaan kulit. Ketuat disebabkan oleh jangkitan pada manusia papillomavirus (HPV). Ketuat biasanya muncul di wajah, jari, lutut, dan kaki.

Pelbagai Cara Yang Boleh Dilakukan Ibu untuk Mengatasi Ketuat pada Anak

Virus HPV yang menyebabkan ketuat dapat ditularkan melalui sentuhan langsung, iaitu ketika bersentuhan dengan kulit yang terkena ketuat, atau secara tidak langsung, misalnya menggunakan tuala dengan ketuat.

Kanak-kanak yang mempunyai kebiasaan menggigit kuku dan jari mereka juga cenderung mengalami ketuat. Ini kerana menggigit kuku atau jari boleh menyebabkan luka, dan jika terkena kulit orang dengan ketuat, virus HPV lebih mudah masuk dan berkembang di dalam badan.

Pada dasarnya, ketuat hilang sendiri setelah beberapa bulan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mempercepat kehilangan ketuat pada kulit anak anda, iaitu:

Memohon krim

Cara pertama yang boleh anda lakukan untuk merawat ketuat pada kanak-kanak adalah dengan menggunakan krim yang mengandungi asid salisilik atau asid laktik. Krim ini biasanya dijual secara percuma di pasaran.

Walau bagaimanapun, jika anak anda mempunyai lebih daripada satu ketuat atau jika anak anda mempunyai sejarah alahan terhadap ubat atau bahan tertentu, berjumpa dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu sebelum menggunakan sebarang krim. Roti.

Beritahu anak itu untuk tidak membuang ketuat

Anak anda mungkin jengkel akibat ketuat pada kulitnya, jadi dia mempunyai keinginan untuk membuangnya. Walau bagaimanapun, membuang ketuat sebenarnya boleh meningkatkan risiko menyebarkan ketuat ke kawasan kulit yang lain.

Oleh itu, jangan lupa mengingatkan si kecil agar tidak membuang ketuat, okey? Roti.

Cara mencegah ketuat pada kanak-kanak daripada muncul semula

Agar ketuat pada anak-anak tidak muncul kembali, ada beberapa cara yang boleh dilakukan, iaitu:

  • Ajar anak-anak untuk mencuci tangan dengan kerap menggunakan sabun dan air mengalir.
  • Ajar dan biasakan anak menggunakan kasut semasa bermain.
  • Ajar anak-anak untuk tidak berkongsi penggunaan barang peribadi, seperti tuala, dengan yang lain.
  • Hentikan kebiasaan anak menggigit kuku atau tepi kuku.
  • Terapkan gaya hidup yang sihat dan diet yang sihat, supaya sistem imun anak terjaga dengan baik.

sekarangBerikut adalah beberapa petua yang boleh anda gunakan untuk merawat dan mencegah ketuat pada kanak-kanak. Sekiranya kaedah di atas telah dilakukan tetapi ketuat masih muncul, bawa si kecil anda ke doktor supaya mereka dapat diperiksa dan diberi rawatan yang tepat.