Kehidupan yang sihat

5 Minuman Ini Dapat Meningkatkan Tenaga Pagi

Semasa tidur, badan boleh kehilangan banyak cecair. Ini tentu dapat membuat anda merasa tidak segar ketika bangun pagi, terutama jika anda tidak minum cukup cairan. Oleh itu, ayuh, minum minuman berikut, untuk meningkatkan tenaga anda pada waktu pagi.

Selain bermanfaat untuk memulihkan cairan tubuh yang hilang, minum minuman yang betul pada waktu pagi juga bermanfaat untuk meningkatkan tenaga dan metabolisme badan. Dengan cara itu, anda akan bersedia menjalani hari dengan badan yang segar.

Pelbagai Jenis Minuman Yang Boleh Anda Pilih

Minuman pertama yang harus anda minum semasa bangun tidur adalah air. Sebaiknya, anda disyorkan untuk minum satu gelas air ketika anda bangun.

Ini berguna untuk meningkatkan metabolisme, membuang toksin dari badan, dan tentu saja memenuhi keperluan cecair.

Selain air, anda juga boleh mengambil beberapa minuman di bawah:

1. Air yang diresapi

Sekiranya anda merasa tidak selesa minum satu gelas air ketika anda bangun, anda boleh minum air yang dimasukkan atau air yang dicampurkan dengan kepingan buah. Contohnya, air dicampur dengan kepingan lemon atau timun.

Minuman ini berguna untuk memulihkan cairan tubuh yang hilang, sambil memberi nutrisi dan meningkatkan sistem imun anda.

2. Air halia

Sebilangan orang mungkin teragak-agak untuk minum air halia pada waktu pagi kerana bimbang halia akan membuat perut tidak selesa. Sebenarnya, minum air halia pada waktu pagi sebenarnya bermanfaat untuk 'menenangkan' perut, kamu tahu. Minuman ini mampu mengatasi rasa mual, muntah, dan cirit-birit.

3. Teh hijau

Selain aromanya yang enak ketika dihirup, teh hijau juga baik untuk dimakan pada waktu pagi kerana boleh membuat anda lebih segar dan bersedia melakukan aktiviti sepanjang hari.

Selain itu, teh hijau dapat mengurangkan risiko beberapa penyakit serius, seperti penyakit jantung, penyakit hati, dan diabetes. Pengambilan teh hijau secara berkala juga diyakini bermanfaat untuk mengurangkan risiko kegemukan.

4. Jus buah atau sayur

Memerlukan lebih banyak tenaga untuk menjalankan aktiviti harian? Jus buah atau sayur boleh menjadi jawapannya.

Mengonsumsi jus buah atau sayur pada waktu pagi dapat meningkatkan peredaran darah dan oksigen ke seluruh badan, mengatasi keletihan, dan meningkatkan tenaga. Salah satu jus yang boleh anda cuba ialah jus dari sayur-sayuran dan pisang hijau.

5. Susu

Susu bukan sahaja baik untuk dimakan oleh kanak-kanak, tetapi juga orang dewasa. Mengonsumsi susu bermanfaat untuk menguatkan tulang dan otot, dan meningkatkan metabolisme badan.

Sekiranya anda tidak terbiasa minum segelas susu pada waktu pagi, anda boleh mencampurkan susu dengan bijirin atau sup.

Untuk memulakan hari dengan badan yang segar, selain mengambil pelbagai minuman di atas, anda perlu mengelakkan minuman ringan, minuman bertenaga dan minuman beralkohol, kerana ia boleh menyebabkan dehidrasi dan kegelisahan. Juga, elakkan minum kopi semasa perut kosong.

Lima jenis minuman di atas dapat meningkatkan tenaga anda sebelum memulakan aktiviti pada waktu pagi. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda mengenai makanan dan minuman yang harus dimakan mengikut keadaan kesihatan anda.