Kehidupan yang sihat

Ini adalah Petua untuk Menurunkan Berat Badan Secara Kekal dan Secara Semula Jadi

Banyak orang mencari petua untuk menurunkan berat badan secara kekal dan semula jadi, agar penurunan berat badan yang telah dicapai dapat dikekalkan. Kerana tidak jarang, menjaga berat badan setelah kehilangan, bahkan lebih sukar daripada menurunkan.

Sekiranya anda merancang untuk menurunkan berat badan, petua berikut untuk menurunkan berat badan secara kekal dan semula jadi boleh menjadi penyelesaian. Supaya kenaikan berat badan kembali setelah penurunan berat badan dapat dielakkan.

Perkara yang mesti dipertimbangkan

Petua penurunan berat badan kekal pertama adalah membuat komitmen pada diri sendiri. Kerana, untuk mendapatkan berat badan yang diinginkan memerlukan usaha dan komitmen dalam jangka panjang. Perubahan gaya hidup sihat harus dilakukan secara kekal.

Setelah komitmen terbentuk dengan baik, anda boleh melakukan perkara berikut:

  • Biasakan sarapan

Sarapan pagi adalah bahagian penting untuk menurunkan atau mengekalkan berat badan. Satu kajian menunjukkan, melewatkan sarapan membuat seseorang cenderung tergoda untuk makan makanan berkalori tinggi dan makanan ringan yang tidak sihat pada siang hari atau sepanjang hari. Kajian lain mendapati bahawa sarapan pagi dapat mengurangkan kadar ghrelin, hormon yang menyebabkan seseorang merasa lapar. Walau bagaimanapun, penting untuk memastikan sarapan pagi dengan makanan yang kaya dengan nutrien. Makanan yang disarankan termasuk oatmeal yang dicampurkan dengan buah, seperti pisang dan kacang, telur dadar dengan banyak sayur-sayuran, roti gandum, atau yogurt rendah lemak dengan beri dan granola.

  • Makan makanan berserat

Mengonsumsi makanan yang kaya serat secara berkala juga merupakan petua untuk menurunkan berat badan secara kekal. Ini kerana makan makanan berserat, seperti pelbagai jenis sayur-sayuran, kacang-kacangan, kekacang dan buah, dapat membuat anda merasa kenyang dan mengurangkan keinginan untuk makan makanan lain. Makanan serat juga membantu menjaga kesihatan saluran pencernaan.

  • Bersenam secara berkala

Bersenam secara berkala mempunyai peranan penting untuk menurunkan berat badan secara kekal. Selain dapat membakar kalori, senaman juga dapat meningkatkan metabolisme sehingga lebih banyak kalori dibakar. Luangkan sekurang-kurangnya 30 minit sehari untuk bersenam, supaya anda tidak menambah berat badan lagi.

  • Elakkan minuman bergula

Minuman manis mempunyai kalori tinggi, jadi anda harus mengelakkan minum minuman bergula mulai sekarang. Sekiranya anda mencari minuman berperisa, anda boleh mengganti minuman bergula seperti soda dengan minuman bergula yang lebih sihat seperti jus buah utuh, air yang disuntik, susu rendah lemak atau jus sayur yang berkhasiat.

  • Cukup tidur

Satu kajian menunjukkan bahawa kurang tidur boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Kerana apabila seseorang kurang tidur, pengeluaran hormon ghrelin dan leptin juga akan terjejas. Pengeluaran hormon ghrelin, yang merupakan hormon kelaparan, akan meningkat dan memberi isyarat kepada tubuh untuk makan. Sementara itu, pengeluaran hormon leptin, hormon yang memberi isyarat kenyang, akan menurun. Oleh itu, pastikan anda mendapat tidur yang cukup, iaitu sekitar 8 jam setiap hari.

  • Menguruskan tekanan dengan baik

Ramai orang menggunakan makanan sebagai jalan keluar untuk menghilangkan tekanan. Cuba mengalihkan tekanan dengan sesuatu yang lebih positif. Anda boleh memulakan dengan melakukan sesuatu yang anda gemari, seperti melakukan hobi atau bermain dengan haiwan kesayangan anda. Ini dapat menjadikan badan kembali relaks. Selain itu, senaman juga dapat melepaskan diri dari tekanan. Ia boleh dilakukan dengan perkara-perkara yang sangat sederhana seperti berjalan-jalan di taman berhampiran rumah, atau latihan yoga yang dapat membuat badan lebih santai.

Mengekalkan komitmen dan motivasi dalam menjalani gaya hidup sihat secara konsisten adalah perkara penting yang perlu dipertimbangkan sebagai petua untuk menurunkan berat badan secara kekal secara semula jadi. Kerana, semakin Anda terbiasa dengan gaya hidup yang sihat, semakin mudah menjalankannya sebagai sebahagian dari rutin harian anda.