Kehidupan yang sihat

Tidur sekurang-kurangnya 8 jam pada waktu malam dapat menjadikan anda kelihatan lebih cantik

Ingin kelihatan lebih cantik tanpa mengeringkan poket, tidak mustahil. Cukup tidur sekurang-kurangnya 8 jam setiap malam, daya tarikan anda akan lebih berseri.

Menurut penyelidikan, tidur yang cukup pada waktu malam dapat menjadikan kulit kelihatan lebih muda dan sihat. Bukan hanya itu, keadaan badan juga akan sihat dan segar, sehingga aura kecantikan anda dapat terpancar dengan sempurna.

Kelebihan Tidur Yang Cukup

Berikut adalah beberapa perkara positif yang anda dapat dari tidur sekurang-kurangnya 8 jam setiap malam:

 • Nampak lebih muda

  Kurang tidur boleh menjadikan mata kelihatan bengkak dan kulit wajah menjadi pucat. Kesannya bertambah buruk jika ini berlaku secara berterusan, seperti muncul garis-garis halus dan lingkaran hitam di bawah mata dan kulit yang kelihatan kusam. Kolagen, zat protein yang menjadikan kulit lembut dan halus, juga akan rosak oleh hormon stres kortisol, yang dilepaskan oleh tubuh semasa kurang tidur.

  Sebaliknya, apabila anda mendapat tidur yang cukup, tubuh anda akan menghasilkan kolagen dan hormon pertumbuhan yang dapat memperbaiki sel dan tisu kulit.

 • Kantung mata dan garis halus berkurang

  Sekiranya anda mempunyai kantung mata kerana kurang rehat, anda boleh memudarnya dengan tidur nyenyak. Begitu juga dengan garis-garis halus atau kedutan di wajah. Kedua-dua keadaan ini dapat disamarkan, kerana semasa tidur, tubuh memperbaiki tisu badan yang rosak, termasuk kulit. Kesan positif lain ialah anda akan bangun dengan kulit wajah yang bersinar.

 • Penyerapan produk penjagaan wajah mungkin lebih berkesan

  Adakah anda suka menggunakan krim muka yang mengandungi retinol atau asid retinoiksekarangKrim muka jenis ini paling baik digunakan pada waktu malam. Sebabnya adalah kerana aliran darah ke kulit meningkat pada waktu malam, memudahkan krim diserap dengan cepat. Sebatian ini juga akan berfungsi dengan berkesan apabila kulit tidak terkena cahaya matahari.

 • Memperbaiki kulit wajah

  Setelah seharian melakukan aktiviti yang terdedah kepada cahaya matahari dan pencemaran, kulit menjadi tidak sihat. Tidur yang mencukupi membolehkan proses pembaikan tisu kulit berjalan dengan optimum, kerana pengambilan oksigen yang dibawa oleh aliran darah ke kulit semasa anda tidur akan meningkat. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa tidur malam yang baik dapat melambatkan atau mencegah penuaan kulit pramatang.

 • Mood sentiasa terjaga

  Tidur dapat membantu merehatkan badan dan minda. Ini boleh memberi kesan positif kepada mood Bangun dengan badan dan jiwa yang segar dapat membuat anda merasa lebih selesa.

 • Badan kurus

  Keadaan kurang tidur juga menjadikan metabolisme badan menjadi huru-hara. Keupayaan tubuh untuk memecah bahan makanan menjadi tenaga terhambat. Akibatnya, bahan-bahan ini terkumpul menjadi lemak. Walau bagaimanapun, ini tidak akan berlaku sekiranya anda cukup tidur.

 • Buat anda pintar

  Kecantikan tidak hanya dilihat dari segi fizikal. Mempunyai otak yang cerdas juga dapat mengeluarkan dalamankecantikan awak.sekarang, dengan tidur yang cukup, anda dapat menyerap maklumat baru dengan cepat. Keupayaan anda untuk berfikir, berkonsentrasi, dan ingatan akan menjadi lebih optimum apabila anda mendapat tidur malam yang berkualiti.

Untuk mendapatkan tidur berkualiti selama 8 jam, anda dapat melakukan ritual tertentu sebelum menutup mata, seperti mandi air hangat, melakukan meditasi, atau membaca buku. Elakkan memakan makanan berat, coklat, kafein, dan alkohol kerana boleh menyusahkan tidur.

Matikan semua peranti elektronik, telefon bimbit dan lampu semasa anda mahu tidur. Jadikan bilik tidur sebagai tempat berehat yang selesa, bukan untuk bekerja atau menonton TV. Semasa tidur, disarankan untuk tidur di punggung. Tidur di sebelah anda boleh membuat garis halus menjadi lebih teruk dan menyebabkan kedutan.

Pastikan tidak ada aksesori pada rambut semasa tidur. Aksesori rambut boleh memberi tekanan pada folikel rambut dan menjadikan rambut menjadi nipis. Akhir sekali, jangan lupa membersihkan wajah anda sebelum tidur untuk mengelakkan masalah kulit.