Kehidupan yang sihat

Cara menumbuhkan rambut dengan cepat dan sihat

Ramai wanita menginginkan rambut panjang kerana boleh menarik dan menjadikannya cantik. Sekiranya anda adalah salah seorang daripada mereka, memahami cara menumbuhkan rambut dengan cepat dan sihat dapat membantu mewujudkan keinginan anda.

Pertumbuhan rambut dipengaruhi oleh usia, jenis rambut, dan keadaan kesihatan anda. Selain itu, pertumbuhan rambut juga dipengaruhi oleh diet. Supaya makanan yang anda makan menjadi nutrien untuk merangsang pertumbuhan rambut.

Tingkatkan Pertumbuhan Rambut dengan Makanan

Berikut adalah beberapa jenis makanan yang boleh anda makan untuk mengekalkan rambut yang sihat dan membantu pertumbuhan rambut:

 • Daging ayum

  Agar rambut tumbuh dengan baik dan tidak rontok, perlu makan makanan yang mengandungi protein yang mencukupi. Daging ayam tanpa lemak boleh menjadi sumber protein untuk rambut anda.

 • Telur

  Bukan hanya daging ayam, ternyata manfaat telur juga dapat membantu pertumbuhan rambut kerana mengandung protein, zat besi, dan vitamin B yang baik untuk rambut.

 • Bayam

  Seperti sayur-sayuran hijau yang lain, bayam baik untuk dimakan untuk menjaga kulit kepala lembap sehingga rambut tidak mudah pecah. Bayam mengandungi folat, vitamin A, vitamin C, zat besi, dan beta karoten.

 • Salmon

  Dengan kandungan asid lemak omega 3, khasiat salmon dapat menjadikan rambut anda berkilau dan kelihatan sihat.

 • Jambu batu biji

  Jambu biji baik untuk rambut kerana mengandungi banyak vitamin C.

 • Kayu manis

  Manfaat kayu manis dapat meningkatkan peredaran darah dan membawa oksigen dan nutrien ke folikel rambut.

Rawatan Untuk Memanjangkan Rambut

Selain makan makanan yang dapat menyokong kesihatan dan pertumbuhan rambut, anda juga boleh mengambil rawatan semula jadi untuk merangsang pertumbuhan rambut anda. Salah satu cara adalah dengan menggunakan minyak kelapa. Rawatan rambut dengan minyak kelapa boleh dilakukan di rumah sebelum tidur.

Gunakan minyak kelapa pada rambut dan kulit kepala anda, kemudian balut rambut anda dengan penutup kepala untuk mandi, kemudian basuh rambut anda keesokan harinya. Minyak kelapa mempunyai struktur asam lemak dan mudah meresap ke batang rambut, sehingga dapat memperbaiki rambut yang rosak atau rapuh.

Elakkan Perkara Yang Boleh Menghambat Pertumbuhan Rambut

Agar pertumbuhan rambut tidak terhambat, anda juga perlu memperhatikan kebiasaan harian anda. Kerana, ada beberapa tabiat yang boleh merosakkan rambut dan menghalang pertumbuhan rambut, termasuk:

 • Menggunakan pengering rambut terlalu kerap.
 • Terlalu kerap menggunakan pelurus atau alat untuk meluruskan rambut.
 • Terlalu kerap mencuci dan menyikat rambut.
 • Penjagaan rambut menggunakan bahan kimia.
 • Terlalu kerap mewarnai rambut dengan pewarna rambut.

Beberapa tabiat di atas boleh menyebabkan rambut kering dan kehilangan minyak semula jadi. Geseran yang timbul ketika menyikat juga berisiko patah rambut dan boleh merosakkan kutikula pada rambut. Sekiranya anda harus menggunakan pengering rambut atau pelurus, lebih baik menggunakan haba serendah mungkin untuk mengurangkan kerosakan pada rambut anda.

Memanjangkan rambut dengan cepat dan sihat dapat dilakukan melalui pengambilan nutrisi yang mencukupi, ditambah dengan perawatan yang baik. Elakkan juga beberapa tabiat yang boleh menghalang pertumbuhan rambut.