Kehidupan yang sihat

Ibu, ini adalah cara menegangkan kulit yang longgar setelah melahirkan

Salah satu keluhan yang sering dialami wanita setelah melahirkan adalah kulit yang longgar. Jangan putus asa, Ibu. Terdapat Macam mana boleh jadi cara yang boleh dilakukan untuk menegangkan kulit yang longgar setelah melahirkan, tanpa memerlukan pembedahan.

Salah satu penyebab kulit kendur selepas melahirkan adalah penurunan keanjalan kulit yang dipicu oleh penurunan berat badan setelah melahirkan. Sebilangan ibu mungkin merasa tidak selesa dengan keadaan kulit yang kendur ini.

Pelbagai Cara Mengetatkan Kulit kendur

Beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menegangkan kulit yang longgar setelah melahirkan adalah:

1. Bersenam secara berkala

Melakukan senaman kardio ringan boleh menjadi pilihan untuk menegangkan kulit yang longgar setelah melahirkan. Beberapa pergerakan yang boleh menjadi pilihan untuk anda berjalan, berenang, berlari, dan berbasikal. Jangan lupa melakukannya secara beransur-ansur, ya, Bun.

Untuk hasil maksimum, anda boleh bersenam tiga kali seminggu. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai masalah kesihatan tertentu atau pernah melahirkan dengan pembedahan caesar sebelumnya, anda harus berjumpa dengan pakar obstetrik anda terlebih dahulu sebelum mula bersenam.

2. Sapukan pelembap

Melembapkan pelembap secara berkala dapat menjadikan kulit anda lebih sihat. Selain itu, pelembap yang mengandungi vitamin C dan kolagen juga dapat menjadikan kulit lebih kencang.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai masalah kesihatan kulit sebelumnya atau alah kepada bahan-bahan tertentu, jangan lupa menggunakan pelembap pada kawasan kulit yang tidak terlalu luas terlebih dahulu, kemudian perhatikan reaksi. Sekiranya boleh, anda juga boleh berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan produk penjagaan kulit tertentu.

Selain pelembap, anda juga boleh menggunakan minyak pati untuk menegangkan kulit yang longgar, seperti minyak zaitun dan minyak kelapa.

3. Minum air

Tabiat sederhana yang boleh dilakukan untuk mengekalkan kulit yang sihat adalah dengan minum air secukupnya. Setelah melahirkan, disarankan untuk memenuhi keperluan cairan dengan minum 2-2,5 liter air sehari. Minum air secukupnya agar kulit sentiasa terhidrasi dengan baik.

4. Ambil makanan yang kaya dengan protein

Makan makanan yang kaya dengan protein dan lemak yang baik bermanfaat untuk menegangkan kulit yang kendur. Beberapa jenis sumber makanan protein dan lemak baik yang boleh anda makan adalah ikan tenggiri, alpukat, dan kacang-kacangan.

Di samping itu, untuk mengekalkan kulit yang sihat setelah melahirkan, elakkan merokok dan berjaga malam. Seboleh-bolehnya gunakan pelindung matahari atau pelindung ketika melakukan aktiviti luar di siang hari.

Ibu perlu melakukan kaedah di atas secara berkala untuk menegangkan kulit yang longgar setelah melahirkan. Selain itu, anda juga boleh berjumpa doktor sekiranya kulit yang longgar setelah melahirkan tidak hilang dan mengganggu keselesaan anda.