Keluarga

Sebelum terlambat, mari beri pendidikan seks kepada anak-anak

Ramai ibu bapa mungkin merasa janggal sekiranya bercakap mengenai seks dengan anak-anak mereka. Sebenarnya, pendidikan seks sangat penting diberikan kepada anak-anak, agar mereka dapat memiliki sikap dan dongengtingkah laku bertanggungjawab yang berkaitan dengan kesihatan seksual dan proses pembiakan.

Memberi pendidikan seks kepada anak-anak, dapat membantu mereka menghindari penyimpangan dan bahaya penderaan seksual. Kanak-kanak juga akan memahami bagaimana menjaga kesihatan organ seksual dan pembiakan mereka.

Di samping itu, tentu juga dapat membantu mereka memahami risiko hubungan seksual pranikah, terutama yang tidak dilindungi. Contohnya, risiko hamil di luar nikah atau dijangkiti penyakit kelamin.

Cara Memberi Pendidikan Seks kepada Kanak-kanak

Di beberapa sekolah, guru boleh mengajar pendidikan seks sebagai sebahagian daripada pendidikan anak-anak. Walau bagaimanapun, ibu bapa juga harus mengajarnya. Kemungkinan besar, anak anda akan lebih terbuka dan mendengar penjelasan anda daripada penjelasan guru di sekolah.

Masa yang tepat untuk membincangkan pendidikan seks untuk kanak-kanak adalah ketika anak itu mulai memasuki akil baligh, yang berusia sekitar 12 tahun. Ini kerana kanak-kanak telah memperoleh pengetahuan asas mengenai perkembangan organ wanita dan lelaki dan fungsinya. Di samping itu, sebilangan kanak-kanak juga mungkin sudah mengetahui bagaimana aktiviti seksual dan fungsinya untuk pasangan suami isteri.

Berikut adalah beberapa cara untuk membincangkan pendidikan seks dengan anak anda:

 • Bercakap mengenai seks dengan anak-anak harus dilakukan dengan lembut. Jangan gunakan nada yang memalukan, sehingga anak malas mendengarkannya.
 • Suasana yang menyokong sangat penting untuk memulakan perbualan ini. Contohnya, apabila terdapat berita mengenai pergaulan bebas di media massa, anda boleh memanfaatkan situasi ini untuk memasukkan topik seks ke dalam perbualan.
 • Sebelum memberikan maklumat, persiapkan diri anda, dan elakkan rasa takut atau canggung dalam memberikan pendidikan seks kepada anak-anak.
 • Bersedia juga untuk menjawab soalan yang mungkin diajukan oleh anak anda yang mungkin mengejutkan anda.
 • Berikan pengetahuan fakta, dan jangan menyembunyikan kenyataan hanya kerana anda tidak merasa selesa untuk membincangkannya.
 • Jadikannya perbualan dua hala. Biarkan anak anda menyatakan pendapatnya mengenai seks. Sekiranya pendapatnya menentang seks santai, anda boleh merasa lega, kerana ternyata dia memahami apa yang baik dan yang tidak baik. Tetapi jika dia menyokong seks bebas, jangan segera Cuba mendengar pendapatnya mengenainya. Ambil peluang ini untuk memberinya pendidikan seks. Bimbing dia untuk dapat berfikir secara logik dalam menentukan keputusan seksual yang tepat.
 • Beritahu dia bahawa anda bersedia untuk bercakap dengannya mengenai apa sahaja, termasuk seks.

Topik Seks Apa Yang Boleh Dibincangkan?

Tidak ada rasa malu untuk membicarakan seks, termasuk aktiviti di dalamnya, kerana anak anda mesti diberi maklumat yang jelas mengenai perkara ini. Berikut adalah beberapa topik yang boleh anda bincangkan:

 • Penyesuaian terhadap perkembangan fizikal, terutamanya organ seksual dan pembiakan. Termasuk cara menjaga kebersihan dan kesihatan organ-organ ini.
 • Norma dan nilai sosio-budaya yang ada, berkaitan dengan aspek seksual.
 • Risiko seks pranikah, dan merancang usia perkahwinan dan usia kehamilan yang tepat.
 • Penyediaan pengetahuan seksual untuk membina kemahiran komunikasi dan keyakinan anak-anak untuk melawan perkara-perkara negatif.
 • Terangkan risiko mendapat penyakit kelamin kerana seks bebas, seperti klamidia, sifilis, gonorea, herpes genital, ketuat genital, atau HIV / AIDS.
 • Memperkenalkan Hak Asasi Manusia dan kesaksamaan gender, untuk mencegah diskriminasi dan mengelakkan gangguan seksual.
 • Membantu anak-anak memahami penggunaan media sosial yang bijak, untuk mengelakkan pengaruh buruk terhadap tingkah laku seksual mereka.

Dengan mengajar pendidikan seks kepada anak-anak, ibu bapa dapat memberikan pemahaman tentang kesihatan seksual. Dianjurkan untuk tidak mencoba melarangnya dengan memaksa atau menggunakan unsur kekerasan, kerana itu sebenarnya dapat membuat anak lebih tergoda untuk melakukannya.

Berikan maklumat yang mencukupi kepada anak-anak, dan dukung kemampuan mereka untuk berfikir secara logik agar dapat menjaga kesihatan dan membuat keputusan yang bertanggungjawab. Anda juga boleh berjumpa dengan pakar pediatrik, dan juga perkhidmatan perundingan psikologi kanak-kanak, untuk mendapatkan cadangan pendidikan seks yang tepat untuk anak anda.