Kesihatan

Kenali Gejala Penyakit Keremian dan Cara Mengubatinya

Keremian adalah istilah umum yang merujuk kepada jangkitan cacing kremi. Penyakit ini boleh berlaku pada kanak-kanak hingga orang dewasa kerana gaya hidup yang tidak sihat.

Cacing kremi atau cacing kremi adalah penyakit berjangkit yang cenderung mudah diobati dengan ubat-ubatan. Penularan cacing kremi biasanya terjadi kerana pengambilan makanan atau minuman yang telah dicemari oleh telur cacing. Selain masuk melalui mulut, telur pinworm juga dapat disedut melalui hidung.

Faktor utama yang meningkatkan risiko migrain adalah kebiasaan tidak mencuci tangan setelah menggunakan bilik mandi atau sebelum makan.

Kenali Pelbagai Gejala Keremian

Sebilangan besar penyakit keremia tidak menunjukkan gejala yang serius. Gejala biasa yang dialami oleh pesakit adalah:

  • Gatal di sekitar dubur, terutamanya pada waktu malam.
  • Tidur menjadi terganggu kerana anda sering menggaru kawasan dubur yang gatal.
  • Kerengsaan kulit di sekitar dubur kerana kerap menggaru.
  • Sakit perut dan loya.
  • Selera makan berkurang.
  • Badan lemah.

Kehadiran cacing kremi di dalam badan dapat dikesan dengan mencari kehadiran cacing ini di dalam najis atau najis semasa buang air besar. Cacing kremi dalam tinja kelihatan seperti kepingan benang putih kecil berukuran sekitar 2-13 mm.

Cara Yang Betul untuk Merawat Keremian

Sekiranya anda mengalami kemurungan, maka kaedah yang berkesan untuk mengatasinya adalah dengan menggunakan ubat-ubatan. Memandangkan penularan cacing kremi sangat mudah, rawatan juga harus dilakukan pada orang yang tinggal di rumah yang sama sehingga tidak ada penularan lebih lanjut.

Berikut adalah jenis ubat cacing yang biasanya digunakan untuk merawat keremian:

  • mebendazole
  • Albendazole
  • Pyrantel pamoate

Sudah tentu, sebelum mengambil ubat ini, anda disyorkan untuk berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui ubat keremian yang sesuai dengan keadaan anda.

Cara mencegah keremian

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan sebagai langkah mencegah keremian, yang juga harus anda ajarkan kepada anak-anak anda, iaitu:

1. Basuh tangan anda dengan tekun

Biasakan selalu mencuci tangan untuk mengurangkan risiko terkena atau menyebarkan jangkitan cacing kremi, terutama setelah bermain di luar rumah, membuang air besar, dan sebelum makan.

2. Pakai pakaian yang bersih

Tukar pakaian dan seluar dalam setiap hari. Tujuannya adalah untuk mengelakkan penularan cacing melalui telur cacing yang melekat pada pakaian.

3. Elakkan menggaru dubur

Elakkan menggaru kawasan dubur ketika gatal. Tujuannya adalah untuk mencegah penularan jangkitan cacing kremi kepada orang lain melalui objek yang dipegang, dan juga untuk mencegah kerengsaan di kawasan dubur.

Jangan lupa rajin memotong kuku, supaya telur cacing tidak mudah terselit di antara kuku.

4. Basuh pakaian dengan air panas.

Basuh pakaian, cadar, dan tuala milik orang yang mempunyai cacing terlebih dahulu dengan merendamnya di dalam air panas. Tujuannya adalah untuk membunuh telur cacing yang mungkin tersekat di sana. Selepas mencuci, keringkan pakaian di bawah sinar matahari.

Selain kaedah di atas, satu lagi perkara penting yang tidak boleh anda lupakan adalah menjaga kebersihan makanan dan minuman yang anda makan. Dan ingat, jika anda mengalami simptom penyakit keremian, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat.