Keluarga

6 Perkara Yang Perlu Diketahui Tentang Kembar

Beberapa pasangan mungkin ingin mempunyai anak kembar. Dengan mempunyai anak kembar, mereka mengharapkan kebahagiaan itu berlipat ganda. Tetapi sebelum anda mula merancang untuk mempunyai dua anak sekaligus, ayuh, lihat perkara berikut mengenai kembar.

Di sebalik kebahagiaan yang ada kerana kehadiran anak kembar, sebenarnya ada pelbagai cabaran yang mungkin anda alami. Maklumat berikut diharapkan dapat membantu anda mempersiapkan diri sebelum mengandung anak kembar, dari kehamilan, melahirkan, penjagaan dan perhatian yang tentunya berbeza dengan bayi tunggal.

Pelbagai Cabaran Mempunyai Kembar

Berikut adalah enam perkara mengenai mengandung anak kembar yang mungkin tidak anda ketahui:

1. Lebih banyak risiko komplikasi semasa mengandung dan melahirkan anak

Apabila anda akan mempunyai anak kembar, anda mesti bersiap sedia menghadapi risiko komplikasi yang lebih mungkin berlaku semasa kehamilan kembar, mulai dari diabetes kehamilan, preeklamsia, kelahiran kembar yang boleh berlaku lebih awal daripada hari kelahiran yang dijangkakan (HPL ), hingga pendarahan selepas bersalin.

Sebagai tambahan, anak kembar cenderung mengalami radang paru-paru dan komplikasi lain, jadi mereka mungkin harus dilahirkan melalui pembedahan caesar.

2. Kemungkinan mengalami sakit pagi yang lebih berat

Hormon HCG (gonadotropin korionik manusia) yang menyebabkan wanita hamil mengalami sakit pagi akan lebih tinggi ketika anda mengandung anak kembar. Jadi, anda harus bersiap sedia menghadapi loya dan muntah yang lebih teruk pada tiga bulan pertama kehamilan.

3. Peningkatan risiko kemurungan selepas bersalin

Hanya mempunyai satu bayi sudah menjadi sakit kepala, apalagi dua bayi sekaligus. Bagi sesetengah wanita, ini boleh mencetuskan kemurungan selepas bersalin, kerana kurang tidur dan masa yang diperlukan untuk merawat anak kembar.

Kemurungan selepas bersalin juga boleh timbul kerana ibu kurang mendapat sokongan ketika menjaga anak kembar atau menjadi sukar untuk meninggalkan rumah (merasa terasing).

4. Proses menyusukan anak kembar lebih menyusahkan

Walaupun anda boleh Menyusukan Anak Kembar pada masa yang sama, tetapi memerlukan lebih banyak koordinasi dan kesabaran. Anda mesti memeluk dua bayi sekaligus dalam pelukan sambil memberinya susu ibu (ASI).

Sekiranya ini sukar dilakukan, anda boleh menyusui satu bayi dan memberi susu botol kepada bayi yang lain, atau memberi makan kedua botol.

5. Kembar mudah berkongsi penyakit

Sekiranya satu bayi dijangkiti penyakit tertentu, maka kembarnya juga berisiko tinggi mendapat jangkitan yang sama. Oleh itu, segera pisahkan anak kembar ketika salah seorang dari mereka sakit, sehingga mereka sihat sepenuhnya.

Walaupun kaedah ini tidak semestinya berjaya dalam mencegah si kembar menyebarkan penyakit antara satu sama lain, sekurang-kurangnya kemungkinannya kurang.

6. Tingkah laku kembar tidak selalu sama

Walaupun mereka kelihatan sama, pada dasarnya kembar adalah dua individu dengan keperibadian yang berbeza. Oleh itu, jangan sekali-kali membandingkannya, terutamanya jika ada yang lebih menonjol.

Elakkan juga menganggap mereka sebagai orang yang sama. Ingatlah, setiap orang pasti mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing, begitu juga dengan anak kembar.

Bolehkah anda meneka bagaimana rasanya mempunyai anak kembar? sekarang, jika anda masih berhasrat untuk mempunyai anak kembar atau mengandung lebih dari satu bayi, persiapkan diri anda dengan baik untuk enam perkara di atas, ya. Anda boleh berjumpa pakar sakit puan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai persediaan mengandung anak kembar.