Kehidupan yang sihat

Ternyata berpegangan tangan dapat menghilangkan tekanan

Walaupun kelihatan remeh, berpegangan tangan dengan pasangan ternyata bermanfaat. Sentuhan fizikal seperti memegang tangan mempunyai manfaat untuk kesihatan fizikal dan mental. Walaupun dengan berpegangan tangan, tahap tekanan dapat menurun.

Interaksi fizikal antara kekasih bukan sekadar hubungan intim. Selain berpegangan tangan, memeluk, dan mencium juga dapat memberi kesan positif. Berikut adalah beberapa kesan baik dari pegangan tangan terhadap kesihatan:

Kesan Menenangkan

Kajian terhadap puluhan pasangan suami isteri berusia 30-an dengan kategori kehidupan berkahwin bahagia, telah dilakukan untuk membuktikan ini. Si isteri diberi ujian berupa renjatan elektrik ringan di pergelangan kaki dan dipantau untuk memberi amaran mengenai kejutan yang akan berlaku dan reaksinya terhadap aktiviti otak.

Apabila diberitahu kepada isteri bahawa mereka akan mengalami kejutan elektrik, terdapat peningkatan aktiviti otak melalui pemeriksaan menggunakan fMRI (MRI fungsional). Namun, ketika para isteri mengalami kekejangan semasa memegang tangan suami mereka, gambaran aktiviti di otak mereka kelihatan lebih tenang.

Perkara yang sama juga dilihat pada balita, ketika anak itu gelisah dan gelisah, Si Kecil akan meminta sentuhan fizikal dari ibu bapa atau pengasuhnya. Apabila anak mendapat sentuhan fizikal, seperti berpegangan tangan dari ibu bapanya, dia akan merasa tenang. Kemudian perlahan-lahan tekanan dan kegelisahan akan hilang, dan si kecil akan merasa lebih selesa.

Melegakan tekanan

Memegang tangan dapat memperlambat degupan jantung, menurunkan tekanan darah, dan mengurangkan pengeluaran hormon stres. Ini kerana ketika ada hubungan fizikal dengan orang yang disayangi, tubuh akan menghasilkan lebih banyak bahan kimia otak yang disebut serotonin yang menyebabkan perasaan bahagia, dan mengurangkan pengeluaran kortisol yang merupakan hormon stres. Kesannya, ketegangan dan tekanan yang anda rasakan berkurang kerana anda merasa lebih santai.

Memegang tangan bukan sahaja dapat mengeratkan hubungan dengan pasangan, tetapi dalam hubungan perkahwinan jangka panjang, ia memberikan sumbangan positif kepada kesihatan fizikal dan mental. Sebabnya ialah, apabila mereka saling bersentuhan, tubuh mengalami peningkatan hormon oksitosin (hormon cinta) yang membantu mengekalkan perasaan keterikatan yang mendalam.

Meningkatkan Daya Tahan

Hasil daripada mengurangkan tahap tekanan, penyelidikan menunjukkan bahawa berpegangan tangan juga akan membantu meningkatkan daya tahan. Tekanan kronik boleh mengganggu fungsi otak yang mengatur sistem imun.

Apabila anda tertekan, hormon kortisol dilepaskan, menjadikan anda lebih mudah jatuh sakit atau merasa sakit. Sebaliknya, apabila tahap tekanan menurun, tubuh akan dapat melawan jangkitan dan kesakitan.

Salah satu buktinya adalah melalui kajian terhadap 22 pasangan, yang isterinya kini melahirkan. Ketika suami memegang tangan isterinya, kesakitan yang dialami oleh isteri semakin berkurang. Malah, kajian itu juga mendapati bahawa irama pernafasan dan degupan jantung mereka menjadi sama.

Menjaga hubungan yang harmoni dengan pasangan anda sangat penting. Menyatakan rasa cinta kepada pasangan anda dengan tindakan sederhana, seperti berpegangan tangan, terbukti dapat mengurangkan tekanan. Selesaikan dengan memanfaatkan masa percutian bersama, agar hubungan anda lebih harmoni.